Wisselschakeling met buitenkabel

Mantos

  • #1
Binnenkort ga ik een loods bedraden. In principe weinig bijzonders, alleen een aantal lichtpunten en WCD's. Ik ga buitenkabel + slagvaste buis gebruiken omdat alles in het zicht loopt en ik het niet in de wand kan wegwerken. Nu heb ik met bedrading binnenshuis wel veel ervaring, maar heb nu toch een praktische vraag.

Ik vraag me af wat in de praktijk gebruikelijk is als het gaat om kabels en het beschermen daarvan, wanneer je het niet weg kunt werken in de wand. Een voorbeeld is de wisselschakeling die ik toe wil passen:
- Schakelaar beneden
- Schakelaar op verdieping
- 4x LED TL

Nu kan ik bijvoorbeeld een 4-aderige buitenkabel in z'n geheel van schakelaar naar schakelaar trekken en vervolgens naar de TL balken, maar voor mijn gevoel krijg je dan voor alle overige draden onnodig veel verbindingen en moet ik heel veel 'dure' 4-aderige kabel gebruiken. Binnenshuis trek je tussen de 2 schakelaars bijvoorbeeld maar 2 kabels en laat je de rest mooi via een andere route lopen, direct naar de lampen. Echter, het lijkt me ook niet geheel wenselijk om een schakeldraad onbeschermd door een buis te laten lopen.

Wat is in zo'n geval de meest gebruikte oplossing?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Gewoon een buis leggen en daar kabels in trekken net als in huis?
Ben je bang voor beschadigingen (ik weet niet wat je in die loods gaat doen) neem dan slagvastebuis.
Die kabel moet je immers ook vast maken en als je kijkt wat kabel met klemmen kost en wat buis met buisklemmen kost dan is buis met losse kabels meestal goedkoper.
Maar waarom schakelaars? neem een aanwezigheidssensor, dan gaan de lampen gewoon vanzelf aan/uit en meestal scheelt het ook nog eens flink in kabel leggen.
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962

Mantos

  • #3
Ik ben eigenlijk niet zo bang voor beschadigingen, in de loods komt vooral opslag + inpakwerk. Zat meer te denken aan wat gebruikelijk is in loodsen en hoever installateurs doorgaans gaan in beschermen. In mijn schuurtje achter huis ligt bijvoorbeeld ook overal buitenkabel door en is gedaan door een installatiebedrijf. Misschien is dat 'overkill' hoor, maar hoor graag jullie mening.

Bedankt voor de tip mbt sensoren, daar heb ik eigenlijk nog niet echt aan gedacht. Wel een goed punt. Heb ook wel eens pulsschakelaars gezien die draadloos werken, dat zou ook nog een optie kunnen zijn.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #4
Een schuur, loods of huis vallen onder dezelfde elektrisch regelgeving, we hebben in Nederland maar één NEN1010 norm.

Ik lees opslag/inpakwerk? Ben je ooit van plan bijvoorbeeld een rollenbaantje of transportband te plaatsen hiervoor? Zorg dan in ieder geval dat je drie fasen naar de loods brengt. Motoren daarop zijn vaak driefasen motoren namelijk.
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Je kan bij een opgebouwde installatie ook gewoon draden door de buizen trekken alleen moet je de bochten ook van buis voorzien. Dit in tegenstelling tot kabel waar je de bochten 'open' kunt laten.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker en Jules1962

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #6
4 aderig kabel tussen beide schakelaars zou kunnen voldoen als je geen blauwe draad nodig hebt, je zou dan de zwarte en grijze draden als schakeldraden kunnen gebruiken, en de bruine als fase, de aardedraad heb je tussen de schakelaars niet nodig, hierbij dien je dan wel een aderbesparende wisselschakeling toe te passen. Mocht je een of beide schakelaars als combinatie (plus wcd) willen uitvoeren, heb je naar de combinatie 5 aderig kabel nodig.
Maar je kunt ook, wat GerritB en Sxnder beschrijven, gewoon draden door slagvast buis trekken.

Mantos schreef:
In mijn schuurtje achter huis ligt bijvoorbeeld ook overal buitenkabel door en is gedaan door een installatiebedrijf. Misschien is dat 'overkill' hoor, maar hoor graag jullie mening.
Als dit door een installateur wordt gedaan, gaan de kosten van de installateur ook zeker meetellen, dan kan het totale kostenverhaal er heel anders uit gaan zien dan dat jij het andere zelf zou doen.

Krunnie schreef:
Ik lees opslag/inpakwerk? Ben je ooit van plan bijvoorbeeld een rollenbaantje of transportband te plaatsen hiervoor? Zorg dan in ieder geval dat je drie fasen naar de loods brengt. Motoren daarop zijn vaak driefasen motoren namelijk.
Inderdaad met de keuze van de voedingskabel naar je loods toe hier rekening mee houden.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Mantos

  • #7
Bedankt voor jullie antwoorden! Dan ga ik alleen richting de WCD's een buitenkabel trekken, die zijn laag gemonteerd en daardoor wat meer risico. Rest trek ik gewoon losse draden door de slagvaste buizen. Boven ga ik nadenken over gebruik van sensor, zoals Gerrit voorstelt.

Er ligt inderdaad 3-fase naartoe, bedankt voor het meedenken :)
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker, Jules1962 en Krunnie

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu