Wie weet wat van bureaustoelen?

Manga

 • #1
Hallo,
Ik heb een Ahrend bureaustoel, die tot nu toe geweldig was, maar nu heeft hij opeens wat.
Bij de Ahrend site willen ze me niet helpen omdat hij niet bij hun gekocht is, hij is refurbished, van een particulier gekocht.
Hij is niet stuk of zo, maar hij wil niet meer omhoog in de hoogste stand. Hij zakt niet naar beneden, hij blijft gewoon in de laagste staan. je mag sukkelen met die twee hendels wat je wil, het helpt niks.
Nu heb ik dus geen flauw idee waar je met zo'n probleem naartoe moet! De computer kun je bij een IT-er brengen, de fiets bij een fietsenmaker, de schoenen bij een schoenmaker.... Maar een bureaustoel???? :?
Hebben jullie misschien een idee?
Bedankt bij voorbaat
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #2
Die breng je naar de kantoorgroothandel.

Maar vaak is het beter om eerst zelf te gaan kijken want je hebt het wel over een merk stoel en meestal zijn die er op gebouwd om heel lang mee te gaan.
De hendels zetten, als het goed is, pneumatische ventielen open en dicht en als hij niet meer omhoog wil lijkt het er op dat er iets met dit ventiel aan de hand is.
Al eens geprobeerd om, terwijl je met je voeten op de armen voor je wieltjes staat, de zitting omhoog te trekken terwijl je de hendel voor omlaag/omhoog bedient?
Vaak kun je de zitting dan wel omhoog trekken maar laat je hem weer zakken dan moet je hem handmatig omhoog trekken.
Lukt het allemaal niet dan helpt het vaak om links en rechts wat olie/siliconen te spuiten zodat alles weer lekker soepel loopt.
 

Manga

 • #3
De kantoorgroothandel... Ik heb geen idee waar dat is, hier in België. Winkels waar je nieuwe kunt kopen zat, maar die willen natuurlijk ook alleen maar kijken naar stoelen, die je bij hun gekocht hebt. En waarschijnlijk ook alleen maar als het nog tijdens de garantieperiode is!

Er zitten maar twee hendels aan mijn stoel, links en rechts; als je die samen indrukt en 'm intussen optrekt, gaat-ie omhoog, en om hem zo te laten blijven, moet je theoretisch de hendels dan loslaten. Maar hij zakt gewoon telkens weer helemaal naar beneden.
Denk je dat dat gasding daarbinnen stuk is of zo? Ik heb op internet gezien dat je die dingen apart kunt kopen. Maar hoe weet ik nu of dat de oplossing zou zijn, en hoe stop ik dat nieuwe dan daar in?
Dat heb ik niet op school geleerd. :?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #4
Vaak is zo'n gasding niet meer dan een veer in een cilinder met wat kleppen en als je die nieuw moet kopen dan kun je vaak beter een andere stoel kopen.
Alternatief is je stoel vastzetten op de gewenste hoogte en dan niet meer spelen met het op en neer gaan.
Bij de meeste bureaustoelen is de as waar de stoel aan vastzit "bekleed" met een plastic koker.
Schuif deze omhoog doe een zware buisklem/slangklem om de as en zet hem vast op de gewenste hoogte.
Let er wel op dat hij echt heel goed vast moet zitten want je zal snel merken hoe vaak je je in de stoel laat ploffen en dat dat ding dan heel wat op moet vangen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #5
Google eens op "gasveer ahrend". Dan moet je al een stuk verder kunnen komen.
 

Manga

 • #6
Welbedankt allebei. Ik denk dat de boel blokkeren inderdaad het enige is wat er op zal zitten: ik zal 'm vast nooit meer lager willen zetten als ik 'm ooit weer omhoog krijg.
Dan ga ik maar 's naar Gamma op zoek naar zo'n klem, volgende week!
Ik denk dat ik die gasveer er toch niet uit en een nieuwe weer in zou krijgen, het is een ontzettend stoer ding, inderdaad bedoeld om decennia mee te gaan. Ik heb 'm voor een prikje gehad, normaal kosten die krengen een fortuin, denk ik...
Maar voorlopig staat-ie zo laag dat je er alleen maar mee aan het theetafeltje kunt werken. :roll:
 

Ijssel87

 • #7
Klem gaat schuiven op dat gladde spul. Ik zou zelf een gat ergens boren waar je een bout in kan steken. Je kan dan zelfs nog meerdere gaten boren zodat je verschillende hoogtes kan instellen. Maargoed je gebruikt toch maar 1 hoogte uiteindelijk, maar ik zou wel voor een goede borging zorgen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #8
Boren door een gasveer zou ik niet doen.
 
 • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Ijssel87

 • #9
Zeker niet door een gasveer, maar op een andere manier waar je een degelijke borging mee maakt. Een klem op een gladde ondergrond is dat zeker niet.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #10
Die gasveren zitten normaal los in de poot en stoel geschoven.
Die kun je er zo uit slaan.
Ik heb er bij mijn vorige bureau stoel ook zelf eentje vervangen die kapot was.
 

Rooster

Specialist Geluid
 • #11
Hier kun je zien hoe je de gasveer vervangt.
 

Manga

 • #12
Hier kan ik wat mee. heel hard bedankt allemaal!
Dat met die klem lijkt me ook nogal gladjes, dat zie ik inderdaad naar beneden schuiven. Ik dacht zelf aan een heel stel van die klemmen onder mekaar, of iets anders in metaal dat hoog genoeg is om de hele afstand vast te zetten. Hangt af van wat je kunt vinden in de Gamma.
Maar een paar stevige schroeven doorheen de stang zou ook de klus kunnen klaren. Of die gasveer dan stuk is, zou dan in feite niet meer belangrijk zijn, toch?
Ik zie wel wat er van komt. Een bureaustoel is een meubelstuk, maar om hem te repareren moet je meer een metaalbewerker zijn dan een schrijnwerker...
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #13
Ineen gasveer zit een veer met hoge spanning erop,gaje dat doorboren kon dat wel eens spannend worden.

Als ik uw verhaal hoor zit het ventiel vast in de open positie
Dus of de bediening moet afgesteld worden, of het ventiel gangbaar of vervangen.
 

Manga

 • #14
Dat klinkt als komende van iemand die weet waarover hij spreekt.
Probleem is alleen: IK ben dat dus niet.
Ik heb geen idee waar dat ventiel zit, en hoe ik daar bij kom om het te "gangbaar of vervangen".
Ik weet eerlijk gezegd niet eens wat dat betekent :oops:
 

Dennis36

 • #15
Op de juiste maat zetten en dan een slangklem erom heen en klaar ben je goedkoop en het werkt prima zit al een paar jaar zo op mijn bureaustoel
 

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #16
Als je de gasveer vastzet, ben je ook de vering in de stoel kwijt. Ik neem aan dat je dat niet voor ogen had bij het aankopen van een Ahrend bureaustoel.

Vervangende onderdelen zijn volgens mij wel te koop en als de rest van de stoel nog goed, is repareren de moeite waard.
 

Manga

 • #17
jaaa, dàt zou natuurlijk het leukste zijn. Maar zelfs als ik de vervangende onderdelen kon kopen (gesteld dat ik dus wist wélke onderdelen moeten vervangen worden), dan moet ik ze nog wel in m'n stoel zien te krijgen... en daar moet je dus een technieker voor zijn. Ofwel heel precies op een filmpje zien wat je doen moet. Plus de juiste gereedschappen hebben... Ik zie bijvoorbeeld op dat filmpje daarboven dat die man een ding heeft, waar hij een paar keer heel hard op mept, en dan springt de boel uit elkaar.
Maar ik heb niet zo'n ding. Wat is dat voor iets?
Ik durf daar niet zomaar met gelijk wat in gaan meppen :cry:
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #18
Dat wat op dat filmpje gebruikt word is een verlengstuk uit een doppenset, het ia dua geen officiele tool.

Maar als je het zelf niet kan dan kunnen wij hier ook niet helpen.
 

Manga

 • #19
Ik zeg niet dat ik het niet kàn. Ik wil alleen mijn kennis en capaciteiten niet overschatten. Daar moet je eerlijk in zijn, en je niet kundiger voor doen dan je bent.
Als je dus op die gasveer mept (of beter gezegd erlàngs, voor zover ik het zie), dan doet het er niet toe wàt je gebruikt, zolang het maar een stevige mep is?
Gesteld dat het niet in stukken vliegt, natuurlijk :x
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #20
Dit kan ook gewoon met een flinke hamer.
Eerst het onderstel los tikken door de stoel aan het onderstel op te tillen en dan een flinke klap achter op het onderstel te geven. Door het gewicht van de stoel komt de gasveer meestal na een paar klappen al wel los.
Dan de gasveer vasthouden en een paar tikken geven op de plaat onder het zitvlak zodat de gasveer ook los komt.
Deze gasveer goed opmeten en er een bestellen met de juiste diameters.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu