Loodslabbe vervangen wie weet hoe?

Fabbie

  • #1
Beste,

Ik had al eens gezien dat er kit bovenop het lood op onze kozijnen zat, maar na het verwijderen van de cassettes van de screens wordt e.e.a. duidelijk. Het lood bestaat uit een (te) lang gedeelte van zo'n 2 meter. Wat ik er van weet is dit te lang, het mag maximaal 1,5 meter zijn. gevolg => scheurvorming wat door de vorige bewoner "opgelost" is door er kit op aan te brengen. Nu wil ik graag het lood vervangen, maar dit lijkt aangebracht te zijn voordat het kozijn is aangebracht. Dit lukt dus niet meer op dezelfde wijze. Een optie is om nieuw lood te plaatsen in de eerste lintvoeg net boven het kozijn maar dat is en niet fraai en zit ik met het probleem dat het lood eerst verticaal langs de muur loopt en daarna horizontaal over het (bloem)kozijn heen loopt. Ik moet dan met twee stukken van maximaal 1,5 meter gaan werken die elkaar overlappen. Verticaal is dat geen probleem, maar bij het horizontale stuk gaat er water door de capilerende werking tussen de twee lood slabbes 'trekken'. Wie weet hoe kan ik dit oplossen?

alvast bedankt,
Jeroen
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Google is op voetlood.
Hoe hoog is de muur boven het lood.
Voetlood zorgt ervoor dat het water wat aan de binnenzijde van de buitenmuur naar beneden loopt niet op het hout kan komen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Van zink een afdekker laten zetten met kraal aan de voorzijde en onder het lood schuiven. Vastzetten met klangen.
 

Fabbie

  • #4
@wgb: ik vermoedt inderdaad een voetlood (5 meter muur boven het kozijn), maar die is niet of lastig te vervangen. Maar wellicht begrijp ik uw opmerking niet?

@rola : dat is een idee, maar het probleem hiermee is dat door de scheuren water kan komen dat op het zink terecht komt. Het ligt een beetje de lengte van de scheuren maar dan voorzie ik dat er water door de scheur toch nog dicht bij de muur kan komen en dan achter het zink bij het hout zou kunnen komen. Ikzelf had al zoiets voor ogen in de vorm van een stroom plakbitumen op het kozijn en onder het gescheurde lood.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Het water wat in de spouw kan ontstaan moet over het voetlood worden afgevoerd. Het water kan op twee manieren ontstaan. Warme lucht van binnen uit kan condenseren op de binnenzijde van het buitenblad. Eventueel lekkage van de gevel. Een gevel van 5 m hoog zal iets meer kans op de fonomeen hebben dat iets van 1 meter.
Ik kan me niet voorstellen dat je via Google "vervangen voetlood" geen presentatie kan vinden die over het vervangen van dat lood gaat.
Het is een specialistisch klusje.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Gaat dat kozijn vervangen worden?
 

Fabbie

  • #7
Ik wil nog even reageren wat het geworden is. Het kozijn blijkt niet al te best meer te zijn en zal over niet al te lange tijd vervangen worden, dus ik heb het gelaten zoals het is.

Voetlood vervangen is mogelijk, maar dan zal er een opening in de muur boven het kozijn gemaakt moeten worden om een nieuw lood aan het binnenblad te bevestigen. Duur of veel werk dus. Daarbij komt dat er dan wel met twee stukken lood van max 150cm gewerkt moet gaan worden welke elkaar overlappen. Op het horizontale vlak bovenop het kozijn zal dit leiden tot een capilaire werking => houtrot. Zowieso is dit geen serieuze optie dus.

Een andere mogelijkheid is om een stuk (kozijn)hout wat afgeschuind is bovenop het bestaande kozijn te monteren. Dan vanaf de eerste lintvoeg boven het kozijn nieuw lood aanbrengen over het afgeschuinde hout heen, hiermee wordt de capilaire werking van de twee stukken lood teniet gedaan. Probleem hiermee is dat je niet weet wat de toestand van het bestaande lood boven het kozijn is net onder de buitenmuur, wellicht zitten hier ook scheurtjes.

Nogmaals, het wordt dus op den duur een nieuw kozijn dat binnen de buitenmuur blijft.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Zo'n vermoeden had ik al ;)

Let erop dat het oude kozijn mogelijk dragend was voor het metselwerk erboven. Het nieuwe moet dat ook zijn, of er moet een latei komen.

Ook als het nieuwe kozijn iets terugligt, moet er lood boven.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu