Wie ervaring met folie (op hardboard op eettafel)??

Renskemulder734BD

  • #1
Hi,

Ik heb een eettafel van IKEA waar ik weg van ben, maar die (al vrij snel)ontzettend gekrast is.
Op de site zie ik dat de tafel van hardboard met folie gemaakt is. Zelf dacht ik altijd dat het een soort hoogglans witte lak was..
Kan ik zelf ergens nieuwe folie kopen (hoe heet dat spul en hoe doe je dat?). Heb al gezocht op internet, maar kan niet iets vinden wat erop lijkt..

En stel dat ik de tafel wil verven. Hoe moet ik deze dan voorbewerken? Neem aan dat de folie niet pakt als ondergrond..En dan krasvaste verf gebruiken?

Alvast bedankt klussers!!
Groetjes,
Renske
 

Kees61

  • #2
Je bedoelt melamine.
Als je dat wilt verven dan is er een primer voor dat je eerst moet gebruiken, voor de goede hechting.
Maar verf krast al net zo hard als melamine, zo niet sneller.
Als je het goed wilt doen dan laat je een blad maken met hpl er op (formica, duropal, arpa of ander merk) en gooi je het bestaande blad weg.
 

Renskemulder734BD

  • #3
Hallo Kees,

Bedankt voor je reaktie! Daar kan ik wat mee..HPL moet ik hebben dus..
Het blad is echter enorm groot en heeft een specifieke ovale vorm. Ik denk dat ik voor het geld dat het kost een nieuw blad te maken ook een nieuwe tafel kan kopen (is geloof ik 300 euro) en ik heb maar een klein porteminneetje en wil dat blad gewoon weer toonbaar maken... Nog een paar vraagjes dan; kan ik dat zelf ook ; met 'HPL'aan de slag? Of kan ik dat beter aan een vakman overlaten? Kan dat over die melamine heen (als ik eerst een primer gebruik?). En als ik toch ga verven, bestaat er niet zoiets als krasvaste verf of is dat een fabeltje?

Alvast bedankt!

Groetjes,
Renske
 

Kees61

  • #4
Ja als de kleine beurs het probleem is dan wordt het te duur als je het laat maken.

Maar waar ik mee zit met zelf doen, is dat het dan met contactlijm wordt geplakt en aan dat soort kwaliteit wil ik liever niet meewerken. Nu zullen de protesten wel los barsten :mrgreen: maar hpl met contactlijm plakken noem ik maar inpakken. Het zit lang zo strak niet als wanneer het geperst wordt en ook niet zo vast. Als straks de stukken van de rand afspringen dan heb ik het gedaan.

Maar ja, schilderen is ook wat. Ik geloof niet dat er krasvaste lak bestaat. En wat is krasvast? Als je er met een bord overheen schuift dan moet het geen spoor achterlaten. Je komt dan bij een PU lak (poly urethaan) of polyesterlak, maar dan kan je beter ff het advies afwachten van de echte schilder.
 

Renskemulder734BD

  • #5
Ok,

Heeft nog wat voetjes in de aarde zo'n tafel opleuken haha.
Toch wel zonde, die tafel was al vrij snel gekrast en eigenlijk is de beste keus uiteindelijk een nieuw blad, zonde zeg, van die aankoop (maar goed, dat even terzijde). Ik ga me er eens over buigen, over je tips. En don't worry, als de boel uit elkaar valt is t mijn eigen schuld hihi. Lelijker kan ie toch bijna niet, waarom maken ze tafelbladen van dat spul??
Bedankt Kees!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu