Vervangen glas: wie weet wat voor glas dit is, HR of niet?

2handen

  • #1
Mijn huis heeft aan de voorkant dubbel glas en aan de achterkant enkel glas. Het enkele glas wil ik in ieder geval laten vervangen. Bij het dubbel glas hangt het er natuurlijk van af wat voor glas erin zit. Het lijkt me zinvol dubbel glas te vervangen, maar HR glas of HR+ glas gewoon te laten zitten. Zijn jullie het daarmee eens?

Het probleem is dat ik niet weet wat voor glas het is. Ik heb geprobeerd het type te achterhalen door de code die op de metalen strip tussen het glas staat te ontcijferen.
Misschien kan iemand hier met meer ervaring hier iets over zeggen? :D

Met het gemakkelijke beginnen: op de 1e verdieping is dit de code:
Polyglass GF 95-1

Omdat ik hier behalve de naam geen toevoegingen zie staan in de trant van HR, HR+ ga ik er vanuit dat dit gewoon dubbel glas is, klopt dit?

Dan komt het moeilijkste deel :cry: : de grote ramen aan de voorkant op de begane grond hebben als code:

*4* K 13987 (HR +, ++) TEUTO-THERM 5/4 - 3.0 15 509676/ 7 1047/ 17 29 10 02

Ik kom er op basis van de code niet uit wat voor glas dit is. Ik probeer er iets uit te halen in de trant van glasdikte / spauwdikte / glasdikte en de isolatiewaarde U maar dat is erg lastig. Ook googlen op teuto-therm, de afzonderlijke nummers etc levert niks op.

Wat ik geprobeerd heb te ontcijferen:

*4* slaat dit op de glasdikte of iets heel anders?
K13987 dit is de fabrikant code Teuto Glass
(HR +, ++) dit is me niet duidelijk, is het nu HR, HR+, HR++ of toch gewoon dubbel glas?
5/4 - 3.0 15 wat ik kan bedenken dat dit betekent: glasdikte 5mm, glasdikte 4mm, U-waarde 3.0 en spauwdikte 15mm. Maar een U van 3.0 is een hele slechte waarde en weer in tegenspraak met de HR vermelding...?
509676/ 7 1047/ 17 geen idee, fabricagenummer ofzo? Google levert niks op.
29 10 02 fabricagedatum?

Een beetje licht in de duisternis zou heel fijn zijn, wie kan mij helpen? :idea:

Edit: foto toegevoegd met de type aanduiding in 4 delen. Zoals te zien erg moeilijk te lezen, ik weet uberhaupt niet of het met de verkleinde foto's op het forum nog te lezen is. De inkt is waarschijnlijk uitgebleekt door vele zonlicht (op het zuiden).

 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2

2handen

  • #3
Dank voor je bondige reactie. :)

Op dat soort zoektermen heb ik inderdaad gegoogled maar blijkbaar heb ik daar toch niet genoeg aan. Ik vind dan allerlei pagina's met algemene informatie maar daarbij vind ik niet de juiste informatie om bovenstaande code te ontcijferen.

Ga ik naar zo'n pagina dan krijg ik algemene uitleg over dubbel, HR en HR+/++ glas, en de tip om de code in google in te voeren en dan te kijken wat het oplevert. Nou weinig dus, behalve de inmiddels niet meer bestaande fabrikant uit Duitsland en dat volgens KOMO keur K 13987 inderdaad voor Teuto Glass staat. Ik heb me suf gegoogled maar krijg dus geen inzicht in wat de andere delen van de code precies betekenen: dus zoals gezegd de delen van de code als *4* en 5/4 - 3.0 15 (waar staat de U waarde?) en de verwarrende term tussen haakjes: (HR +,++) etc. Vraag blijft dan heb ik dubbel of HR glas, en daar is het me om te doen. :cool:

Dus misschien kan iemand die er van af weet toch met wat uitleg de code "vertalen" of naar een site verwijzen waar de code echt in vertaald wordt in plaats van een "google de code" verwijzing? :wink:
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Geen antwoord op je vraag, maar er is een app om je glasdikte te meten. Je kan ook zien of en waar er coating op zit. Daarmee krijg je ook aanwijzingen wat voor glas je hebt.

De code zal per fabrikant verschillen. Als de site van de fabrikant het niet verteld, kan je het hem vragen.
 

2handen

  • #5
Bedankt voor de link naar de app, dat is in ieder geval leuk.

De fabrikant / site van de fabrikant bestaat niet meer, dus helaas kan ik het daar niet navragen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Misschien is de leverancier of de plaatser nog te achterhalen, die moet het kunnen weten.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Zit er een coating op? Zo goed ik weet is glas zonder coating geen HR.

Hoe oud zijn de ruiten? Ik kan niet vinden hoe lang HR++ glas wordt gemaakt, maar 12 jaar geleden was het net in opkomst. Je moest bij het bestellen het er specifiek bijzeggen.

Joost weet ook nog wat te vertellen over de codes: www.joostdevree.nl/shtmls/dubbelglas.shtml
 

2handen

  • #8
Bedankt heren! Ik heb de vlamtest gedaan en zie geen kleurverschil in de 4 vlammetjes, dus volgens die test zit er geen coating op. Mede gezien de leeftijd van de beglazing zal het dan wel geen HR zijn. Wel heel verwarrend dat er dan in de code "(HR +, ++) TEUTO-THERM" staat. Wie verzint er nou zoiets, en wat moet het dan betekenen?

Er staat op de site van Joost het volgende:

"De beter isolerende beglazingen worden HR+ en HR++ genoemd. Bij deze HR-glassoorten is een coating in de vorm van een flinterdun metaallaagje op de spouwzijde van de binnenruit aangebracht voor betere thermische isolatie: de coating laat de zonnewarmte door naar binnen maar kaatst de warmtestraling die naar buiten gaat, terug."

Zoals het hier staat betekent dit dat HR glas (zonder +) dus géén coating hoeft te hebben. Dat maakt het er niet echt duidelijker op. Verder staat er:

"Sinds juli 2008 is de betekenis van HR/HR+/HR++ alleen nog maar afhankelijk is van de werkelijke isolatiewaarde (en niet van de spouwbreedte en eventueel gebruik van het Argon/Krypton en een coating). Eigenlijk is dat voor de klant duidelijker, het gaat immers om de mate waarin geïsoleerd wordt. De classificatie is als volgt (hoe kleiner de U-waarde, hoe beter isolerend):"

Hoe moet ik dit lezen, dus vóór 2008 werd iets met grote spouwbreedte HR genoemd, óók als de isolatiewaarde laag was?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Zoiets ja. Maar HR glas isoleert niet best. Vervangen heeft zin.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu