Blanke/kleurloze olie gezocht, wie heeft de tip?

d'n Benjamin

  • #1
Beste mede klus-ideërs!

Ik heb een hoofdboord gemaakt voor ons bed van een schitterende plak walnotenhout. Ik heb voor noten gekozen omdat dit een prachtige tekening heeft in het hout. Nu kwam de tekening al heel mooi op tijdens het schuren en ben ik op zoek naar een olie (of eventueel andere afwerkoptie) die niks met de kleur doet, wel de tekening ophaalt en goede bescherming biedt. Ik heb al even zitten googelen en verschillende blanke oliën voorbij zien komen maar nergens word vermeld wat het nou met de tekening doet. Ik heb geen ervaring met het opzetten van olie. Bij eerdere projecten waarbij de kleur niet mocht veranderen en het hout zo natuurlijk mogelijk moest blijven ogen, gebruikte ik altijd Traelyx. Perfect spul maar dit doet echter niks met de tekening, wat ik wel graag zou willen. Ik dacht aan de expertise en ervaring die hier te vinden is dus ik hoop dat iemand een goede tip of opmerking heeft! Ik heb foto's van het blad toegevoegd.

Alvast hartelijk dank en ik zie de reacties heel graag tegemoet!

Gr. Benjamin

IMG20230212130940.jpg IMG20230212165330.jpg
 

De Bob

  • #2
Google eens op "hardhout olie vernis" olie en vernis in één. Er komt gelijk een bekend merk naar voren van ook Jacht lakken, blauw logo met rustende leeuw.
Brengt tevens de houtstructuur naar voren.
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #3
Tungolie is misschien een idee
Een kokerij geeft er goed advies in
 

Emiel1

  • #4
Elke olie verkleurt het hout meer of minder, omdat het in het hout trekt. Er bestaat "meubelolie" die dat bijna niet doet voor lichte houtsoorten , maar dan is er iets van een "whitewash" component doorheen gemengd en dat wil je niet. Op de site van hout*olie wordt het keurig uitgelegd hoe het zit met die verkleuring. En het antwoord daar is: kies niet voor olie als je geen enkele verkleuring wilt.
 

Stimpy3

  • #5
Hele andere optie: epoxy. Youtube gooit allerlei filmpjes in m'n feed van een of andere studio die epoxy tafels maakt. Beginnen inderdaad met vergelijkbare blokken hout als wat jij laat ziet, en eindigen met tafels in whatever vormen. Is wel een vak apart, heb ik het idee (je wilt geen lekkages, en luchtbelletjes in je epoxy zijn killing.) Voordeel is wel dat je ook alle features e.d. kunt bewaren.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu