Wicu pijp warm water mantel verbrand over lengte van 5 cm

Opel Corsa

  • #1
Hoi,

Om een wasmachine aansluiting te realiseren in een andere ruimte, heeft onze loodgieter in onze keuken onder de wasbak een t-stuk geplaatst in de koudwater leiding. Het solderen van dit t-stuk ging erg moeilijk aangezien er nog water was achtergebleven in de leiding, uiteindelijk was het toch gelukt (t-stuk is vervolgens voorzien van tape) maar door de warmte van de soldeervlam, is de mantel van de wamwater leiding die er links vlak naast ligt vlam gevat over een lengte van 5 cm rechts op de leiding. De mantel is dus verbrand over een lengte van 5 cm met een diepte tot aan het koper van de buis binnenin, op de buis ligt dus nu een laag zwarte verbrandingsrest (koolstof?) rechts en links, achter en vooraan zit wel nog de mantel. Deze verbrande plek heeft de loodgieter er niet vanaf geschraapt, omdat volgens hem de cement toch niet tussen beide leidingen zou gaan zitten. Nu heb ik er hier toch een slecht gevoel bij. Kan de verbrande plek het (warme) water in de wicu buis niet verontreinigen? Is het verstandig om voorzichtig het cement weg te kappen en dan de verbrande mantel weg te halen en vervolgens de buis in te tapen. Of is dit volgens jullie niet nodig.

Bij voorbaat dank voor de informatie.

Mvg en bvd!
 

Pieter Jan

  • #2
Ik zou me geen zorgen maken. De koperleiding zal door de warmte niet aangetast zijn, en daar gaat het om. Dat de mantel verschroeid is kan de waterkwaliteit binnenin de koperen leiding nooit beïnvloeden.

Aftapen gebeurt normaal om te voorkomen dat het cement de koperen leiding aantast. Aftapen van de beschadigde plek was misschien wel wat beter geweest. Maar de koolstof laag zal ook een beschermend effect hebben.

Wegkappen van het cement om alsnog de buis in te tapen geeft een vrij groot risico op beschadiging van de buis, want wicu is nogal zacht. Groter risico dan zo laten zitten...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Koper reageert alleen met cement onder invloed van vocht, wanneer de plek droog is kan er niets gebeuren.
 

Kleinedikken

  • #4
Ik zou eerder bevreesd zijn voor een slechte soldering die later gaat lekken.
Een buis solderen waar nog water in staat is zeer onprofessioneel.
Het water begint te koken en je soldeer vloeit niet mooi uit en oxideert met als gevolg plaatsen waar de soldeer niet hecht en een vieze brij vormt. Misschien lekt het nu nog niet, maar uitstel is vast geen afstel.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
@ Kleinedikken: Een beetje loodgieter weet wel waar hij mee bezig is, om te zeggen dat het onproffesioneel is kunt u niet zomaar beoordelen omdat u de omstandigheden niet kent.


Een verbinding solderen wanneer er water in de pijp staat lukt niet, het is niet mogelijk het soldeer dan te laten vloeien, het blijft er in druppels op liggen.
Wanneer het dan gelukt is hoeft u niet bang te zijn dat de verbinding lekt, ik heb het zelf ook wel meegemaakt dat het wat langer duurde totdat er wat water in de leiding verdampt was, aan de verbinding mankeert niets.
 

Kleinedikken

  • #6
@ Jan, Ik val niemand persoonlijk aan.

Als je het verhaal goed leest, dan lijkt het me wel erg op geknoei.
Een soldeerverbinding die op dergelijke moeizame wijze tot stand is gekomen is altijd verdacht, het is een tijdbom.

Ik heb in mijn leven al heel erg veel koper gesoldeerd, ook waterleidingen, al ben ik geen loodgieter.

Ik ga daarvoor zeer omzichtig te werk, de contactvlakken mooi opschuren, niet meer met vette vingers aanraken, Vloeimiddel toevoegen...
De keren dat ik een slechte verbinding had was telkens te wijten aan waterrestjes in de buis. Het begint dan te stomen, door de overdruk ontsnapt er ook wat langs de te solderen plaatsen, met oxidatie tot gevolg en er zijn steevast plekken waar de soldeer niet mooi openvloeit.
Omdat ik wil van mijn fouuten leren heb ik telkens de slechte verbinding heel goed bekeken en opengemaakt.

ALs ik tegenwoordig een buis heb waar in een bocht nog wat water staat, warm ik eesrst die buis uit zoadat het water volledig verdampt is en maak daarna de soldeerplaats terug schoon.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Tegen woordig is het ander vloeimiddel dan toendertijd, het vloeimiddel van toen werd door de stoom zodanig verdund dat het z'n werk niet goed mer deed, het vloeimiddel dat nu gebruikt heeft daar weinig tot geen last van, wanneer er dus een beetje stoom ontsnapt kan de sloderverbinding nog gewoon goed zijn.

Ik heb het ook niet opgevat als een persoonlijke aanval op de loodgieter, meer als een wat boude uitspraak.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu