WICU leidingen + aardingsdraad instorten

Joop pastoors

  • #1
Beste medeklussers,

Ik ben begonnen met het geheel opnieuw maken van een badkamer in mijn huis. Ik heb o.a. een bad, een douche, een hangtoilet en een wastafelmeubel. Deze hebben allen een of twee wateraanvoerleidingen nodig. Ik ga deze leidingen maken van WICU en stort ze in de cemend dekvloer.

Mijn vraag aan jullie is of dat ik de koppelingen (T-stukken soldeer messing) ook mag instorten. Of moet ik werken met leidingen uit een stuk. Deze laatste optie weet ik dat die het beste is, alleen kost me dat een kappitaal aan WICU buizen. Zelf zat ik te denken om gewoon de T-stukken toch aan te brengen en in te storten. Ik wil ze dan met tape omwikkelen om de reachte met het cement tegen te gaan. Is dit een goede oplossing?

Daarnaast ga ik alle kranen/aanvoerleidingen, wapening en bad aarden. Ik heb hiervoor ongeïsoleerde koperdraad die volgens mij vertint is (6 mm2) aangeschaft. Echter kan ik deze ook instorten en in de sleuven van de muren plaatsen zonder mantel, of moeten deze in een buis/mantel liggen?

Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen. In ieder geval alvast bedankt.

Groeten Joop
 

Fiesiekus

  • #2
Beide zijn in orde: die hardgesoldeerde T's met tape omwikkelen. Je kan, i.p.v. WICU, ook gewone Cu-pijp nemen en die in een flexibele mantel leggen. Net wat je makkelijker vindt.

4 mm2 vertind koper voor de vereffening mag ook gebruikt worden.
 

Chathanky

  • #3
Aftakken dmv. koppelingen in de wand is niet toegestaan.
Je zal vanuit het plafond of vanonder de vloer elk voedingspunt appart moeten trekken.

Het kost dus wat extra wicu en de koppelingen komen onder de vloer of boven het plafond.
 

Xr8

  • #4
Investeer nu wat extra in buis, heb genoeg ellende gezien met ingestorte koppelingen. Kost nu misschien wat extra maar over een aantal jaren moeten gaan kappen in de tegels omdat de zaak lekt kost waarschijnlijk veel meer, los van de irritaties.

Succes.
 

Joop pastoors

  • #5
Allereerst bedankt voor de snelle antwoorden.

Inderdaad lijkt het mij verstandiger als ik geen koppelingen instort, die € 100,-- meer aan buis kan er dan ook wel af als je toch zoveel uitgeeft.

Maar ik heb een andere vraag die voor mij nog niet duidelijk was. Namelijk mag ik mijn aardedraad 6mm2 instorten in de vloer en in de wand of moet ik deze ommantelen?

Mijn dank is wederom groot.

Groeten Joop
 

Fiesiekus

  • #6
Mag onbeschermd weggewerkt worden in voegen en naden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu