Werkt laminaat?

JolandaBoxem

  • #1
Mijn vader en schoonvader staan erop om in onze nieuwe woning de laminaat vloer te leggen. Ik ben zwanger, dus ik mag ineens niks meer van de familie en al helemaal niet klussen ;).

Nu liggen er staande plinten in de woning, maar die passen absoluut niet bij de vloer en we hebben dus nieuwe holle plinten met vuren latjes besteld. Mijn schoonvader vind het onzin om de oude plinten te verwijderen en wil de holle plinten over de oude plinten aanbrengen.

Theoretisch gezien zou dit kunnen. De holle plint past er perfect overheen, maar dan zouden we de vloer dus vrijwel naadloos tegen de oude plint aan moeten leggen. Anders valt de holle plint er namelijk net niet overheen en dat ziet er lelijk uit. De vloer heeft dan geen ruimte meer om uit te zetten.

Dat mijn schoonvader de vloer perfect kan leggen twijfel ik niet aan. Die krijgt dat naadloos tegen de oude plint, maar is het wel verstandig om de vloer naadloos te leggen i.v.m. werken?

En dan kan ik wel zeggen. Ik sloop die oude plinten er wel even uit, maar je raad het al... dan krijg ik dus scheve blikken. Ik mag enkel delegeren.

Het is overigens een berryfloor van 9mm.
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #2
Natuurlijk werken laminaat vloeren.
Die overzet plint prima.
Maar haal hem er af en breng hem omhoog dat de vloer onder de plint vrij kan werken.
Vloer 10 mm vrij van muur.
Oude plinten plaatsen en overzet plint er over klaar.
 

Laminaatman

  • #3
Laminaat heeft een kernmateriaal van MDF of HDF en dat is in principe een materiaal van geperste houtvezels met een bindmiddel. Het is dus een houtproduct wat per definitie leeft en naadloos tegen de oude plint aanwerken is dus geen optie.

Zoals René al aangeeft is het het beste om de oude plinten omhoog te plaatsen. Mocht de oude plint hiervoor te hoog zijn omdat de overzetplint er dan niet overheen past, dan moeten de oude plinten verwijderd worden en zijn er bij elke leverancier passende binnenplinten te krijgen voor de overzetplinten die als achterlat gebruikt kunnen worden.
 

James.d

  • #4
Laminaatvloeren zijn zeer ongevoelig voor temperatuur, wel voor vocht, net als iedere vloer, maar die gevoeligheid voor vocht geldt voornamelijk voor de toplaag (gemaakt van 1. fineer=dun hout of 2. een 'foto'). De HDF kern zal niet uitzetten of krimpen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Laat je schoonvader deze rubriek even lezen komt vanzelf alle up en downs tegen. :P
 

Sjaan Smit

  • #6
Dan hebben we gelijk weer een nieuw forumlid erbij....

Laminaat werkt zeker wel en is ook sterk...Bij mij thuis liep het laminaat onder de keuken een stukje door en toen ik een keer een plint verwijderde onder mijn keuken zag ik dat het laminaat een klosje hout die onder mijn koelkast stond toch zeker voor 2 cm had weggeschoven.

Houd altijd ruimte rondom!!!!!
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #7
Als je de vloerstrak legt, klapt deze er gegerandeerd uit. OUde plinten verwijderen. Ruimte rondom vrijhouden en overzetplinten plaatsen met de bijbehorende onderlat.
 

Laminaatman

  • #8
James.d schreef:
Laminaatvloeren zijn zeer ongevoelig voor temperatuur, wel voor vocht, net als iedere vloer, maar die gevoeligheid voor vocht geldt voornamelijk voor de toplaag (gemaakt van 1. fineer=dun hout of 2. een 'foto'). De HDF kern zal niet uitzetten of krimpen.
Dit berust op een misverstand.

De toplaag van laminaat bestaat niet uit een houtfineer (dit is wel het geval bij fineerparket), maar uit een melaminehars en die leeft mee met het onderliggende HDF.
HDF staat voor High Density Fibres, oftewel onder hoge druk geperste papiervezels en zet dus wel degelijk uit, omdat het een houtmateriaal is.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu