Werking Lewisplaat met douchegoot tov muren

Tpeene

  • #1
Ik ben bezig met een grote verbouwing. Van boven tot onder wordt alles vernieuwd en momenteel is de badkamer aan de beurt.

De badkamer krijgt i.p.v. een houten vloer een vloer van Lewis platen met daarop licht beton van een paar cm dik. In de badkamer komt een ligbad, toilet en inloopdouche met een douchegoot tegen de achterwand van de douche.

De muren van de douche zullen rusten op de originele vloer en niet op het beton. Nu zou ik het het mooist vinden om de douchegoot over de volledige breedte van de douche te laten lopen, dus tegen de achterwand en zijwanden. Hiervoor zou ik een douchegoot moeten kopen met een opstaand randje aan zowel de achterkant als zijkant. De tegels worden dan over dat randje getegeld als ik het goed begrepen heb.

Nu is mijn vraag: is het überhaupt mogelijk om zo'n douchegoot te gebruiken i.v.m. de werking van de vloer? De vloer werkt ten opzichte van de muren en ik ben bang dat de tegels zullen barsten wanneer de vloer uitzet of krimpt. Wat is hiervoor een juiste oplossing?

Hieronder het plan van de badkamer. De douche is iets te groot getekend, er komt een raveling waarop de muur zal rusten. Rechts staan de muren al. Het grijze zijn de lewis platen, het rode is het einde van de douche en onderin staat de douchegoot getekend. De badkamer is ±10m², balken h.o.h. = 74cm, balken zijn 7,6x23cm.

 

Chathanky

  • #2
Als je je houdt aan de regels van kitvoegen en dilitaties kan er normaal weinig mis gaan.
 

Tpeene

  • #3
Dit zou het dan worden (tekening van internep gepakt):



Maar ik vraag me af hoeveel 4m lang beton uitzet in een badkamer. De dilitatie kan namelijk niet groter zijn dan de dikte van de tegellijm. Aangeraden wordt om ongeveer een cm vrij te houden maar de tegellijm zal ongeveer 6mm dik zijn?
 

Haplo

  • #4
Wat ik zou doen is 't volgende. Sluit alles aan, behalve de douchegoot. Stort dan de vloer, behalve in het douchegedeelte. Als de vloer dan hard is, kun je de goot aansluiten. Dan de vloer in het douche gedeelte storten, op afschot. 1% is voldoende (1cm per meter). Houd wel rekening met de dikte van de tegel ten opzichte van de goot. Als de goot uiteindelijk een halve cm lager ligt dan de vloer is mooi.
Het is trouwens niet nodig om een goot met een opstaande rand te gebruiken. Als deze er niet op zit ben je iets flexibeler. Maak het zelf geregeld mee met een trapezium goot.
De ruimte tussen de goot en de muur en vloer moet je kitten, flexibel.
Als je grote tegels gebruikt kun je ook voor een lijmkam 10 kiezen.
Wat je ook kunt doen is de platen die je voor de muur gebruikt ong. een halve cm boven de vloer laten komen.
Het douche gedeelte goed afwerken met kimband.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu