Laminaat plaatsen en afwerking bij deur

sean

  • #1
In een gehuurde werkruimte wil ik laminaat plaatsen. Nu heb ik een aantal vragen en ben benieuwd naar jullie feedback.

1. Legrichting

Op verschillende websites heb ik gelezen dat het laminaat in de richting van de lichtbron moet worden gelegd voor het beste resultaat. Ook heb ik ergens gelezen dat het idealerwijs in de richting van de deuropening gelegd zou moeten worden. Maar, ik heb ook gelezen dat voor smallere ruimtes, het laminaat in de breedte gelegd kan worden om de ruimte minder smal te laten lijken. Nu heb ik een rechthoekige ondergrondse werkruimte van 6,2m x 3,2m, waarbij er een klein raam ter hoogte van het plafond aan de korte zijde is geplaatst waar relatief weinig licht door naar binnen komt.

Mijn vraag is wat jullie advies is voor de legrichting op basis van de afmetingen, lichtbron en plaatsing van de deur. In de bijlage heb ik een tekening opgenomen, inclusief de kastenwand die de ruimte iets (60 cm) smaller maakt.

2. Afstand tot de muur

Ook wilde ik weten of de afstand aan de rechterkant van de laminaatplank tot de muur ten opzichte van de klikverbinding aan de korte zijde moet zijn of ten opzichte van de plank exclusief klikverbinding. Dezelfde vraag heb ik voor de afstand aan de onderkant tot de muur ten opzichte van de klikverbinding aan de lange zijde.

3. Afwerking bij deur

Voor de overgang naar de hal, die niet tot mijn werkruimte behoort, wilde ik graag weten wat de beste manier van afwerken is. Enerzijds gaat het erom tot waar in het deurkozijn ik het laminaat moet leggen en anderzijds hoe ik het uiteinde moet afwerken. Voor de afwerking wilde ik daarbij weten of het beter is om een aanpassingsprofiel ter overbrugging van het hoogteverschil te gebruiken (+/- 5mm voor de ondervloer en +/- 7mm voor de laminaatplank) of bijvoorbeeld een U-vormig eindprofiel. In de bijlage heb ik foto’s van het deurkozijn opgenomen, genomen vanuit zowel de hal als vanuit de werkruimte zelf.

Werkruimte.png Deurkozijn vanuit hal.jpg Deurkozijn vanuit werkruimte - gesloten.jpg Deurkozijn vanuit werkruimte - open.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Het is maar een werkruimte... Niet je woonkamer.

1) legrichting: Kies vooral wat praktisch is.
2) Alles wat kan stuiken, zal dat ook doen. Voor het mooie zaag je de rand er dus even vanaf en hou je vervolgens 8 mm aan.
3) Je legt tot onder de deur. De rand werk je af met een strip.
 

sean

  • #3
Beste Walker

Hartelijk dank voor de snelle reactie.

1) ik weet niet wat praktisch is, maar denk dat ik dan voor de breedte ga zoals in de bijlage
2) mooi, die zaag ik dan af met een decoupeerzaag
3) zal ik dan voor een U-profiel gaan of een aanpassingsprofiel?

Daarnaast wilde ik nog graag weten hoe om te gaan met kozijnen die van metaal zijn. Ik neem aan dat ik er omheen kan gaan met een marge van 3mm aan elke kan en dan de ruimte met kit kan afwerken?

Werkruimte - Met Vloer.png
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Nee, hou rondom de kozijnen ook 5 - 8 mm aan.
 

De Bob

  • #5
Hallo
5 tot 8 mm is niet meer dicht te kitten, en niet mooi ook naast het kozijn.
3 tot 5 mm moet voldoende zijn.
Ik werk met hooguit 3 mm rond een kozijn.
 

eezacque

  • #6
Er zijn vier overwegingen wat betreft legrichting: lichtinval, zodat evt oneffenheden minder opvallen; optisch effect, waarbij de legrichting langer lijkt, en een pijpenla breder oogt; de maximale lengte zonder onderbrekingen, ivm werking materiaal; praktisch, waarbij je geen rare capriolen hoeft uit te halen om het spul op zijn plek te leggen.
 

De Bob

  • #7
Normaal leg je in zo'n ruimte in de lengte, op de eerste tekening rechts boven beginnen.
Als je dwars legt, kijk je tegen alle dwars naden aan, die dan extra opvallen van twee kanten.
Maar dat blijft een keuze.
 

sean

  • #8
Beste Walker, De Bob en eezacque

Heel erg bedankt voor de reacties. Wat ik dan doe is de vloer in de lengterichting leggen met een combinatie van 5-8 mm en 3-5 mm afstand tot de muur en het kozijn.

Nog een laatste vraag, aangezien het een vloer is voor in de kelder waar het soms iets vochtiger is dan in de rest van het huis. Zal ik hier kiezen voor laminaat of klik-vinyl? Het gaat maar om 20 vierkante meter, dus qua kosten maakt het niet super veel uit.
 

Nth

  • #9
sean schreef:
in de kelder waar het soms iets vochtiger
Als eerste leg je dan damp-remmende folie op de grond, daarna de ondervloer, dan laminaat.
vinyl-laminaat is vaak vochtbestendiger maar ik vraag me af of dat dat in jouw geval uitmaakt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu