Werken vloerverwarming verdelers wel goed?

ErikPhilippus

  • #1
We hebben een warmtepomp, met in het gehele huis vloerverwarming in gevlinderde betonnen vloeren. Achter de warmtepomp zit een groot buffervat, en daarna pas de circulatiepomp. Op de verdelers zitten Uponor motortjes en flowmeters, en in iedere ruimte thermostaten van Gira, die de actuele temperatuur doorgeven aan het domotica systeem, dat vervolgens de klepjes op de verdelers aanstuurt aan de hand van de ingestelde temperatuur.

Nu heb ik gemerkt dat als in een ruimte de gewenste temperatuur (ruimschoots) is bereikt, de aanvoer in de desbetreffende verdeler wordt verminderd (pennetje wordt ingedrukt), maar dat er toch nog een beetje flow is. Hierdoor krijg ik de temperatuur in de slaapkamers en op zolder niet op de gewenste (lage) temperatuur. Ook na het bereiken van de gewenste temperatuur blijven de aanvoerslangen warm - dus de aanvoer wordt geknepen, niet gesloten.

Ik weet niet of dit de bedoeling is? In ieder geval blijft het daardoor in de slaapkamer en de zolder continue te warm - en is ook mogelijk de verklaring voor de wel erg hoge stookkosten in ons huis.

Ik heb op zolder alle flowmeters een slag dicht gedraaid, en dat scheelt inderdaad. Maar mijn begrip is dat flowmeters daar niet voor bedoeld zijn.... Daarnaast zijn sommige flowmeters vies en zitten bovendien vast, dus kunnen niet meer versteld worden.

Mijn vraag: hoe kan ik ervoor zorgen dat die Uponor servomotortjes de toevoer geheel afsluiten als de gewenste temperatuur (+hysteresis) is bereikt?
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #2
Mogelijk verkeerde thermo motoren op de inlays.

Er zijn nog al wat verschillen.

Ook zijn er inlays met verschillende tussenstukken.

En de flow is uitgerekend en het is niet verstandig deze te veranderen zonder kennis van het systeem.

Vraag het aan de installateur die het heeft aangelegd, want warmte pompen hebben soms hun eigen specifieke eigenaardigheden.

En vanaf hier kunnen wij niets zien en meten en met de gegeven info zo ook niets controleren.

En als het niet goed werkt worden de stook kosten heel hoog dat is wel bekent.

Vr Gr
 

ErikPhilippus

  • #3
Bedankt voor de response.

Inderdaad is het niet aan te bevelen lukraak met de flowmeters te gaan klooien, daar zijn ze ook niet voor bedoeld. Maar mijn vraag is eigenlijk: is het nu wel of niet de bedoeling dat de klepjes in z'n geheel dichtgaan als er geen warmtevraag is?

Want nu is dat niet zo, zie deze afbeelding van een kring in de vloerverwarming die geen energie vraagt: links motortje erop (flow is laag, maar staat niet op nul), rechts motortje eraf (dus klepje geheel open, flow is hoog).



Ik heb eens zo'n Uponor motortje zitten bekijken, zie ik het goed dat die instelbaar zijn (dus hoever ze het pinnetje indrukken)?
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #4
Vermoedelijk is de slag van de thermische motor te kort waardoor het ventiel niet helemaal dicht gaat.
Het is ook mogelijk dat er een (kleine) spanning op de motor blijft staan waardoor deze niet helemaal dicht gaat.
Dit kun je testen door de bedrading los te nemen en te controleren of het ventiel dan wel dicht gaat.

Voor het eerste probleem, de te korte slag, zijn er misschien verlengstukjes leverbaar die het pinnetje iets langer maakt.
Je zou bij Uponor moeten navragen of ze deze ook leveren.
Mocht dat niet lukken dan zou je de thermische motoren moeten vervangen.
 

ErikPhilippus

  • #5
Nu doe ik net de volgende ontdekking: als ik het pennetje handmatig geheel indruk, dan nog blijft de flow-meter aangeven dat er een klein debiet is (net als met het motortje erop) Dus het ligt volgens mij niet aan de motortjes.....
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #6
Als dat zo is dan heb je gelijk.
Let er wel op dat je het pinnetje heel hard moet indrukken om deze dicht te krijgen.
 

ErikPhilippus

  • #7
Ja, ik weet dat het behoorlijk veel kracht kost om het pinnetje geheel in te drukken. Ik hoor dan ook een soort klik.

Ik doe trouwens nog een ontdekking: als het pinnetje geheel is ingedrukt, flowmeter geeft dan ca. 1 l/min aan, en ik zet de circulatiepomp af, dan verandert er niks. Ergo: de flowmeter heeft een verschoven nulpunt.

Misschien te simpel gedacht: als de circulatiepomp uit staat, moeten ze toch allemaal naar nul gaan? Die flowmeters zijn instelbaar door aan het geribbelde bovenstuk te draaien. Maar de meeste flowmeters zitten vast (zijn al 10 jaar niet meer verdraaid). Is er een manier om ze weer gangbaar te krijgen (want een tangetje erop zetten vind ik wel wat link, toch?).
 

ErikPhilippus

  • #8
De installateur is net langs geweest. Hij onderschrijft mijn veronderstelling dat de ventieltjes lek zijn. Hij brengt straks een warmtecamera, dan kan ik per groep meten of er onterecht warmte wordt doorgelaten - dat is veel betrouwbaarder dan die flowmeters. Mocht blijken dat er meerdere ventieltjes niet goed afsluiten (niet denkbeeldig na 10 jaar), dan denk ik dat we ze allemaal maar moeten vervangen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Moet er niet altijd een beetje warm water, inverband met bevriezen, door de buizen gaan.
 

Marcn88

  • #10
Mochten de inserts (zo heten die dingen met pinnetjes) allemaal defect zijn vervang dan de gehele verdeler dan hebt u ook weer betrouwbare flowmeters
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #11
Nee hoor, de ventielen moeten de flow geheel afsluiten.

Mogelijk zitten de inlays waar de motoren op zitten niet ver genoeg in de balk gedraaid dan zijn ze ook te kort.

Vr Gr
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu