Opwarmen Vloerverwarming versnellen met gashaard, werk niet?

Erip-eri

  • #1
Omdat ik de woonkamer primair met vloerverwarming verwarm en om wat gas te besparen heb ik onlangs de watertemperatuur van de HR ketel teruggedraaid van 85 naar 55 graden.
De rest van het huis heeft normale radiatoren en die ruimtes krijg ik prima op temperatuur met 55 graden in het circuit en thermostaat knoppen in de meeste ruimtes.
In de woonkamer zou je verwachten dat het ook niks uitmaakt omdat de vloerverwarming verdeler staat afgesteld op 40 graden. (de vloer zelf wordt niet warmer dan 28 graden)
Bij herfst buiten temperaturen van rond de 10 graden werkt dit allemaal perfect maar nu het kouder wordt merk ik dat de opwarming van de woonkamer veel te lang duurt. Het is pas tegen 22:00u dat de temperatuur die ik om 17:00 heb ingesteld wordt bereikt. Daarvoor is het net te koud. Ik kan natuurlijk ook de verwarming de hele dag door hoog laten staan maar dat staat haaks op het doel van gasbesparing.

Nu heb ik ook een grote gesloten sier-gashaard met daarbij een afstandbediening met timer en thermostaat functie. Het leek mij logisch om deze te gebruiken om snel de woonkamer op te warmen tot bijna de gewenste temperatuur waarna de vloerverwarming het kan overnemen en slechts de temperatuur hoeft te handhaven.

In de praktijk werkt dit niet, sterker nog het blijft langer koud in de kamer dan zonder haard. Waardoor kan dit komen?
Ik weet dat de vloer zelf wellicht nog niet helemaal op temperatuur zou moeten zijn maar het grootste probleem zit hem volgens mij in de thermostaat van de verwarming.
De thermostaat staat op 21 graden ingesteld en de haard brengt de ruimte op 20.5 graden waarna hij uitschakelt. Op dat moment constateer ik dat de ketel (ondanks dat de ruimte nog meer moet opwarmen) helemaal terug regelt en de watertemperatuur veel lager instelt dan de 60 graden die ik inmiddels weer heb ingegeven. De vloerverwarming wordt daardoor niet veel warmer dan 20 graden terwijl de kamer nog niet op temperatuur is. Tegen de tijd dat de verwarming in de gaten heeft dat het weer kouder wordt is het te laat om nog warmte in het systeem te krijgen.

Heeft iemand een idee of en hoe dit op te lossen is? ik wil eigenlijk alleen maar dat de verwarming blijft verwarmen totdat de ingestelde thermostaat temperatuur bereikt is.
Ik heb het vermoeden dat dit door de modulerende werking van ofwel de ketel (Nefit Topline) of de thermostaat (Moduline 400) komt maar kun je dit uitschakelen? (en moet je dit wel uitschakelen?)

Misschien moet ik wel een weersafhakelijke regeling kiezen (ik heb daarvoor de thermostaat en de buitenvoeler, het heeft alleen nog nooit aangestaan)
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Je moduline "ziet" nu een snelle stijging van temperatuur, en stelt daarom de watertemperatuur lager in omdat blijkbaar minder vermogen nodig is om de boel op te warmen, dat blijkt te werken want de ruimte blijft opwarmen, dus de temperatuur gaat nog verder naar beneden bijgesteld worden.

Vloerverwarming en grote verschillen tussen dag en nachttemperatuur geeft dit soort problemen, vloerverwarming is traag in opwarmen en afkoelen.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #3
Bij vloer verwarming geen nacht verlaging toepassen groter als 2 graden.

Je vloer koelt te snel af en het kost je een godsvermogen en lange tijd om weer op te stoken.

Vloerverwarming stookt het goedkoopst deze continu op een en dezelfde temperatuur te houden bv 20 graden 365 dagen per jaar.
 

Handige klussert

  • #4
Klopt wel wat loodgieter zegt alleen is dit wel afhankelijk wat voor isolatie de woning heeft.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #5
Het regelen van de temperatuur in een ruimte die verwarmd wordt door 2 warmtebronnen (de vloerverwarming en de gashaard) blijft altijd lastig.
Zoals Headhunter al terecht vermeldde zal de thermostaat "constateren", dat de gewenste temperatuur in die ruimte bereikt is en de ketel uitschakelen.
Of dat nu modulerend of aan/uit gebeurt: het resultaat is hetzelfde: er wordt geen warm water meer geproduceerd om de vloerverwarming op temperatuur te brengen.
Per saldo zal er meer gas verbruikt worden. Zeker als je weer terug zou gaan naar weersafhankelijk regelen: zoiets raad ik altijd al af.
Je zult nu ook merken, dat het boven aanzienlijk kouder zal blijven: in veel gevallen is dat ook onwenselijk.
Dat is wel weer op te lossen door een etageregeling toe te passen (even "googelen" op "etageregeling" en je vindt al snel wat bruikbare oplossingen)

Ik zou adviseren om de vloerverwarming alleen te gebruiken als warmtebron in de woonkamer en die gashaard niet te gebruiken.
Door de temperatuur van de vloer steeds maar weer te wijzigen gebruik je per saldo meer energie. Hou de temperatuur zo constant mogelijk en gebruik weinig of geen nachtverlaging.
Men wil een vloerverwarming vaak veel te veel regelen.
Bij een goed geïnstalleerde vloerverwarming heeft zoiets niet zoveel zin. Met goed geïnstalleerd bedoel ik, dat er zoveel mogelijk verwarmingsbuizen in de vloer liggen, dus geen situatie waarbij de verwarmingsbuizen te ver uit elkaar liggen en het heel lang duurt voordat de vloer uiteindelijk de gewenste temperatuur heeft bereikt. Hoe langer het duurt voordat de gewenste temperatuur wordt bereikt, des te meer energie wordt verbruikt. Lijkt me erg logisch....
Juist de vorm "vloerverwarming als bijverwarming" raad ik altijd af. Dat kost per saldo meer gas dan het regelen van de temperatuur van het water wat door de vloer circuleert. Op iedere goede verdeler voor vloerverwarming is gemakkelijk de temperatuur van het water wat door de vloer circuleert te regelen.
Er zijn nog steeds installateurs die "bijverwarming" aanleggen: lekker voordelig, maar uiteindelijk bent u duurder uit door een hoger gasverbruik!!

Men wil steeds maar weer zuiniger stoken en komt vaak met de gekste oplossingen, waarmee uiteindelijk het gewenste doel: minder energie te gebruiken, niet behaald wordt.
Gebruik zo min mogelijk warmtebronnen om een ruimte te verwarmen: dat is het eenvoudigste te regelen.
 

Bernhard

  • #6
Bij grote systemen/gebouwen is het gebruikelijk om een
basis- en na-verwarming toe te passen.
De basis moet dan de vloerverwarming worden.
De gashaard wordt dan de na-verwarming.
De vloerverwarming verwarmt tot bv 20grd.
De gashaard vanaf 20-22grd.
De regeling hiervoor kan een WA of een aanlegthermostaat op de aanvoerleiding zijn. Je zal in het begin regelmatig de benodigde watertemperatuur moeten bijstellen. Na de inregelperiode zal je een prima systeem hebben.
Een probleem kan zijn dat de capaciteit van de gashaard te groot is. mvg bernhard
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #7
Bernhard schreef:
Bij grote systemen/gebouwen is het gebruikelijk om een
basis- en na-verwarming toe te passen.......
Bernhard: je hebt wel gelijk, maar hier praten we m.i. over een "normale" woning en dat werkt toch iets anders....
 

Bernhard

  • #8
Waarom werkt het in een woonhuis het anders?
Misschien een oneven huisnummer? mvg bernhard
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu