Vloerverwarming lijkt niet te werken! (Met foto)

Lautje321@

 • #1
Goedenavond,

Het lijk of mijn vloerverwarming niet aangaat of niet werkt. Ik heb een Remeha calenta cv die via vloerverwarming (hoofd) en radiatoren (bijverwarming) mijn huis dient te verwarmen!

Echter geven beide thermometers bij de vloerverwarming 20 graden aan!Alvast bedankt!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • The headhunter

  Specialist Elektra
  • #2
  Wordt de aanvoer warm?
  Draait de pomp?
  Werkt de pompschakelaar?

  Ik zit dan nog even met het hydraulisch schema van de opstelling, lijkt mij hydraulisch actief, zou neutraal moeten zijn.
   

  Lautje321@

  • #3
  Hoe bedoel je zou neutraal moeten zijn ? De pompschakelaar voor vloerverwarming brand groen. Soms een extra lampje rood. Geen enkele buis wordt warm!
   

  Lautje321@

  • #4
  Correctie, de buis boven de thermometer wordt wel warm!
   

  The headhunter

  Specialist Elektra
  • #5
  Hydraulisch neutraal houd in dat de aanvoer en retour op dezelfde balk zijn aangesloten zodat de pomp geen invloed heeft op de rest van het cv circuit.
   

  Lautje321@

  • #6
  En dat deze pomp dus alleen de vloerverwarming regelt ?

  De buis boven de thermometer wordt wel warm! Waar kan ik bijv de installatie ontluchten ? Ik zie de aansluiting niet
   

  AvDijk

  Vaste Beantwoorder
  • #7
  Heeft het wel goed gewerkt? Is er sindsdien iets veranderd, b.v. andere CV ketel of ander gebruik van radiatoren?

  Lees ik nu dat de toevoerbuis die rechtstreeks op de blauwe balk zit, (eerder) warm wordt en de buis die bovenlangs en via de witte thermostaatknop gaat, koud blijft?
  Dit lijkt me niet goed, bovendien zit er een temperatuursensor niet voor dat hoekstuk op deze buis. Grote kans dat die de vloerverwarmingspomp aan zet als deze buis, die voor toevoer is bedoeld, warm wordt.

  Er zitten automatische ontluchters op de balkjes (de koperen potten rechts), de rode dopjes horen niet strak dichtgedraaid te zitten.
  De rest van de installatie moet ergens anders worden ontlucht.
   

  Lautje321@

  • #8
  Goedenavond,

  De buis waar de witte temperatuur regelaar op zit zeg maar wordt als eerst warm (de zilveren)! De blauwe buis onder de installatie die in een bocht gaat wordt daarna geleidelijk warmer.. de linker thermometer loopt als eerste iets op rond de 30-35 graden.. de rechter doet vooralsnog niks!
   

  AvDijk

  Vaste Beantwoorder
  • #9
  Ik word tureluurs van om een hoek kijken, dus hierbij de foto zoals de boel er hopelijk bij hangt.

  Als de blauwe bocht onderaan aan de ene kant warmer is dan aan de andere, dan werkt de pomp niet en is dat vast de oorzaak van het probleem.
  Als je de pomp (ronde donkerrode ding) vast houd, is een trilling voelbaar als de pomp werkt. Voel je verschil of de stekker in of uit het stopcontact is?
  Zo ja, dan is de pomp defect.
  Anders:
  Zit de stekker in een werkend stopcontact?
  Gelukkig wordt de bovenste buis als eerste warm. Daar zit een temperatuursensor op, net voor dat hoekje. Het snoer hiervan gaat 'ergens' heen. Waarschijnlijk schakelt dit de pomp uit als deze leiding koud is. Kun je nagaan of die wel inschakelt als die buis warm wordt?
  Het oranje/rode kastje links op de blauwe balk beveiligt de vloer, het kastje schakelt de pomp uit als de balkjes te warm zijn geworden. Schakelt deze wel in? Hoorbare klik als je de draaiknop van en naar lagere temperaturen draait. Wel opletten dat je de draaiknop weer naar op een goede waarde terug draait.

  Nogmaals: heeft het wel gewerkt of zijn de problemen gekomen sinds de calenta ketel er zit? kan zijn dat de pomp van deze ketel moet worden ingesteld op een installatie met vloerverwarming.
   

  Lautje321@

  • #10


  De Remeha zit al sinds 2009. Ik heb nu de verwarming aanstaan en de blauwe buis wordt in ze geheel wat warmer, de pomp trilt licht als ik hem beetpak. De 2 zilveren(metalen) stangen die boven de thermostaat en de thermometer zitten zijn in z'n geheel wat warmer. De buis boven de thermostaat is warmer dan de andere!
   

  Ingmar89

  Specialist Verwarming
  • #11
  Wat voor radiatoren heb je verder nog in de woning?
  Wat gebeurt er als je die dichtdraait.
   

  De loodgieter

  Vaste beantwoorder
  • #12
  Ook HIER WEER het toverwoord ontluchters plaatsen op het hoogste punt!
  Bij de 2 knieen is het hoogste punt hier verzameld zich een luchtbel.

  Ziet hier lucht heb je geen doorstroming dus geen warmte naar de verdeelunit.

  John
   

  Lautje321@

  • #13
  Als ik alle andere radiatoren dichtdraai, wordt het nauwelijks warmer hier. Heb dat nooit lang geprobeerd omdat de temperatuur maar niet opliep. Beide thermometers staan nu op 30-35 en het kastje met het rode lichtje was net uit.. alleen de groene brandde nog..

  De installatie was zo toen ik het huis kocht! Wat kan ik nog doen ?
   

  AvDijk

  Vaste Beantwoorder
  • #14
  De thermometers zijn dus toch iets opgelopen... Is er iets veranderd? Of is het kouder geworden waardoor de ketel meer heeft gewerkt?

  Werkt de ketel dan wel voldoende, of schakelt de kamerthermostaat die steeds uit? Is er een kamerthermostaat, in welke kamer zit die en wat voor een is dat? (Foto is ook goed). Zijn de radiatoren, en de pijpen onder de CV ketel, warm of hooguit lauw? De pomp van de vloerverwarming wordt door die pompschakelaar aangezet als de toevoerleiding warm is. Zonder warme toevoerleiding schakelt die pompschakelaar de pomp uit, zonder pompwerking geen warme vloer.

  Kan de witte thermostaatknop (iets) worden opgedraaid en wat gebeurt er dan als de ketel werkt? Of staat die al maximaal? Moeilijk op de foto's te zien.

  Kan die knop, tijdelijk als proef, er even af?
  Kun je dan zien wat de thermometers doen als de ketel aan staat? Is het pennetje dat je dan ziet, met iets stevigs in te drukken, of blijft hij ingedrukt plakken?
  Let op: NIET aan dat pennetje trekken.

  Vanaf afstand blijft het lastig zoeken zonder ter plekke te kijken. Als de verhouding met de verkopers goed is, kun je hen misschien vragen hoe het werkte en ingesteld stond.
  Anders, als je haast hebt, moet je een CV monteur laten komen. Ik heb ook de indruk dat als er dingen beter geinstalleerd moeten worden, of instellingen op de ketel moeten worden veranderd, je dit niet zelf kunt/wilt doen.
   

  Lautje321@

  • #15
  Verwarming staat nu op 21, alle radiatoren dichtgedraaid maar de vloerverwarming is uit gegaan. Het rode lampje brand niet meer op het witte kastje (zie foto boven) en de temperatuur valt terug naar 18 graden, was 20...

  Conclusie :(?

  De thermostaat is een toon, de thermostaat bij de vloerverwarming staat vol op 50 dus kan niet hoger. Als ik de thermostaat in de huiskamer (toon) instel op een hogere temperatuur gaat de cv werken en worden de buizen naar beneden lauw/warm (nog wel vast te houden).
   

  AvDijk

  Vaste Beantwoorder
  • #16
  Begrijp ik nu dat het koud wordt in huis?
  Conclusie(s) zijn dan:
  - je komt het weekend niet warm door zonder radiatoren open te zetten.
  - Hoe Toon en de ketelregeling precies werkt, en waarom de ketel niet flink warm water produceert, is niet duidelijk. Mogelijk heeft dit invloed op het aan- en uit schakelen van de pomp van de vloerverwarming.
  - Er zijn momenten, bijvoorbeeld op 29 december 19:00, waarop de vloertemperatuur wel wat hoger wordt.
  - Er is geen aanvoer/retour wisseling
  - Of de vloer ooit voldoende warmtetoevoer kan geven, is niet helder.

  Heeft die 'Toon' er altijd gezeten of heb je eventueel nog een oude thermostaat? Het is het proberen waard tijdelijk een simpeler thermostaat te gebruiken, het is raar dat als het in huis 18 is de ketel niet of nauwelijks wil werken, en als je de toon instelt op een nog hogere temp dan 21 dan ineens wel.
  Tijdens het wisselen van de thermostaat moet de stekker van de ketel uit het stopcontact. De calenta heeft één aansluiting waar zowel aan/uit als 'opentherm' thermostaten op kunnen dus je kunt gewoon een andere thermostaat op de draden aansluiten.


  Maar als het 21 graden in huis is, en de toon staat op 21 graden, dan is het verhaal heel anders.
  Conclusie is dan: het is voldoende warm in het goed geisoleerde huis, de verwarming hoeft niet te werken en de vloer hoeft dus niet warm te worden om de ruimte op temperatuur te houden. Oplossing om de vloer warm te krijgen: 'toon' nog iets hoger instellen...

  Zoals eerder gezegd: vanaf afstand blijft het heel lastig lezen / denken / 'gokken' wat er gebeurt en hoe dit beter te krijgen is.
   

  Lautje321@

  • #17
  De toon is later gekomen, ik heb daarvoor ook nooit het idee gehad dat de vloer heel warm werd maar het werd altijd prima 21 graden door de radiatoren. Draai ik de radiatoren dicht, dan wordt het hier geen 21 graden op puur de vloerverwarming terwijl dit wel de hoofd verwarming is!
   

  AvDijk

  Vaste Beantwoorder
  • #18
  Hoe groot is de ruimte eigenlijk? Ik zie een vrij kleine verdeler van twee groepen. Dit is als hoofdverwarming bruikbaar tot zo'n 20 m2 vloeroppervlak, zelfs als de boel goed gaat werken.

  Begrijp ik je nu goed dat vanmiddag langdurig
  - de (toon) thermostaat op 21 stond
  - het in huis meer dan een graad kouder was
  - de ketel toch maar lauwwarm water gaf
  - dus ook de bovenste buis naar de vloerverwarming maar een beetje warm werd?
  Dan wordt het tijd de oorzaak van het te koude CV water te achterhalen. De pomp van de vloerverwarming gaat waarschijnlijk alleen aan als die temperatuursensor op de bovenste buis warmte voelt.
  Weet je / kun je bij de instellingen van de ketel en die van 'Toon', en staat hier een maximum CVwater aanvoertemperatuur ingesteld?
  Was er een bepaalde 'status' op de ketel te zien als die niet brandt? (zelf ken ik 'Toon' en deze ketel niet, dus moet ik me inlezen als je hier niet uit komt)
   

  Lautje321@

  • #19


  Ik zou eigenlijk moeten vragen, rij even langs 😜

  Het cv en tap water kan ik aflezen op de cv. Zet ik de radiatoren uit dan wordt het hier kouder en kouder naarmate de tijd vordert. De vloerverwarming gaat op een gegeven moment ook uit (rode lampje)

  Het cv water en tapwater staat op 65 en 60 graden. De ruimte is 30m2

  M'n cv is momenteel 2 bar, alleen de linker zilveren buis uit de cv wordt na 10 sec te warm om vast te houden.

  Toon is van Eneco!
   

  AvDijk

  Vaste Beantwoorder
  • #20
  Om met het eerste te beginnen: nee ik kom niet, daar is dit forum niet voor en ik heb een ander vak. :lol:

  De één na laatste opmerking verandert de zaak weer: de CV ketel maakt dus wél voldoende heet water. Waarom komt dit niet bij de bovenste buis naar de vloerverwarmingsverdeler?

  Waarschijnlijk gaat de CV ketel nu na korte tijd uit, hij wordt te warm (meer dan de 60 graden) of vanwege een te groot temperatuurverschil tussen de aanvoer (links) en de retour (rechts)
  Het lijkt me handig wel een of enkele radiatoren open te laten, dan krijg je het niet koud en er is doorstroming door de ketel. De dikke 'zilveren' buis rechts, de retour, moet dan ook wat warmer worden.

  Waarom er onvoldoende stroming is naar de vloerverwarming blijft vaag, hier kan ik op afstand niet mee helpen buiten de eerdere suggestie het pennetje in de metalen kraan onder de thermostaatknop te controleren.
  Je schrijft nergens dat het gaat borrelen, terwijl de vloerverwarming soms wel werkt. Een probleem met een luchtbel lijkt mij dan niet waarschijnlijk.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu