Werkblad bevestigen aan "tegel+gips+OSB"-wand.

Studio_perugia

  • #1
Beste klussers,

In een vers verbouwde bijkeuken willen we graag vlak boven de wasmachine en droger een werkblad/keukenblad bevestigen. Hierop komen diverse spullen te staan, maar er is natuurlijk altijd een kans dat er iemand op gaat zitten. Ik heb een vraag over de bevestiging aan de wand.
  • Voor de bevestiging heb ik stevige aluminium hoekprofielen aangeschaft en op maat gemaakt. Een profiel van zo'n 50 cm komt aan de linker zijde, een lang profiel aan de achterzijde over nagenoeg de gehele breedte en een profiel van zo'n 60 cm aan de rechter zijde.
  • De wanden zijn betegeld. De opbouw is echter als volgt: [tegel]+[gipsplaat]+[OSB plaat]+[houten raamwerk met isolatie]+[stenen muur]. Waar het houten raamwerk zich bevindt is niet precies bekend.
Vragen:
- Hoe kan ik het beste de aluminium hoekprofielen aan de tegelwand bevestigen? Gat boren in de tegel en dan vastschroeven in OSB plaat? Of een lange holle wand plug? Moet dan wel een erg lange zijn. Eventueel bisonkit toevoegen?
- Hoe boor ik het beste gaten in de tegels? Marge aanhouden t.o.v. diameter schroef?

Bij voorbaat hartelijk dank voor uw klustips!

Met vriendelijke groet,

Bert
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #2
Plakken is ook een optie.
Welke kit je moet gebruiken kan ik mij op dit moment niet te binnen schieten
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #3
Als ik het goed begrijp komen de profielen tegen de achterwand en tegen 2 zijwanden. Wat wordt de lengte van het blad? (dus de afstand tussen de zijwanden)
Als dit een stuk meer is dan de breedte van 2 wasmachines, dan heb je in het midden ondersteuning nodig. Dat kan bijvoorbeeld een balk zijn die op de grond staat, maar die kan ook horizontaal tussen de zijwanden.

Veel universele pluggen zijn er ook in een langere uitvoering, zo is de duopower er in de standaard 6x30mm maar ook in 6x50mm
Niet ruimer boren in de tegels, die gaan het grootste deel van het gewicht dragen. Dus 6mm boren in alle lagen en dan een plug erin. (8mm en 8mm pluggen kan ook)
Waarschijnlijk wel even wisselen van boortje, anders sloop je de osb plaat.
 

Studio_perugia

  • #4
Goedenavond 'de Haan' en 'Jackd',

Hartelijk dank voor jullie reacties. Geweldig!

Duopower is hier dus het sleutelwoord. Heb diverse filmpjes bekeken; lijkt inderdaad erg geschikt voor dit doel. De totale wanddikte schat ik in op 36 mm tot 40 mm. Dus een 6 x 50 mm plug is dan waarschijnlijk geschikt (propvorming aan het uiteinde van de plug).

Per zijprofiel zijn twee pluggen denk ik voldoende. Aan de achterzijde meer. Ondersteunen is gelukkig niet nodig, want het werkblad is even breed als de wasmachine + droger (met kleine tussenruimte).

Nogmaals dank!

Groeten,
Bert
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu