Welke ondervloer op een zwevende dekvloer

PatrickO

  • #1
Hallo allemaal,

In april ga ik verhuizen. Nu heeft mijn appartement (1e etage) een zwevende dekvloer. Welke ondervloer moet ik dan gebruiken voor een laminaatvloer? Moet ik dan een ondervloer TNO 10db gekeurd hebben of neemt de zwevende dekvloer een hoop geluid weg?

Bedankt.
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #2
Als de zwevende dekvloer daar voor gemaakt is dan zal het voldoende wezen.
Maar zit er mischien ook vloerverwarming in.
Als er geen vloerverwarming in zit neem dan alsnog een isolerende ondervloer.
Dit is niet alleen voor geluid maar ook voor comfort van je zelf.
De laminaatvloer voelt dan minder koud aan.
En een 8 mm thermofelt of een andere ondervloer is dan voldoende.
Maar alleen als de zwevende dekvloer specifiek gemaakt is om als geluidreductie te fungeren.
 

Laminaatman

  • #3
Welke dekvloer dan ook, volgens het Bouwbesluit ben je verplicht een 10dB ondervloer aan te brengen. Deze 10dB is de isolatie die de vloercontructie OP de dekvloer moet verschillen met de dekvloer alleen.

De isolatie van de dekvloer moet bij nieuwbouw ook een bepaalde isolatie verzekeren conform het Bouwbesluit, maar dat is de verantwoordelijkheid van de aannemer en heeft niets te maken met de aansprakelijkheid die de bewoner of plaatster van de vloer heeft, zelfs niet wanner de dekvloer 3x zo veel isoleert als vereist is.

Het is dus wettelijk gezien zeker niet zo dat je met een andere ondervloer kunt volstaan wanneer je een zwevende dekvloer hebt die veel isoleert en ik zou het risico zeker niet nemen. Als er ooit een dispuut ontstaat met de onderbuurman en je hebt een gewone Thermofelt liggen (dat geen TNO-certficaat heeft), dan zul je de zaak ten allen tijden verliezen, hiervan is genoeg jurisprudentie voorhanden.

Neem dus niet het risico en neem een 10dB ondervloer, die is er overigens ook voor vloerverwarming mocht dat nodig zijn.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu