Welke meerlagenbuis en koppelingen ga ik gebruiken?

Gijssie

 • #1
Hallo allemaal,
Aangezien we waarschijnlijk na meerdere (zeer uitgebreide) verbouwingen een nieuw huis gaan bouwen en ook hier weer zeer veel zelf wil gaan doen. heb ik enkele vragen over het materiaal.

Tot nu toe heb ik kwa waterleiding hoofdzakelijk met koper gewerkt.
Kwa cv hoofdzakelijk met metalen cv leiding en vloerverwarmingsslang waarvan ik de koppelingen gekneld heb.

Voor de nieuwe woning overweeg ik om meerlagenbuis met perskoppelingen te gaan gebruiken voor waterleiding en cv. Hiervoor zal ik dus ook een perstang aan moeten schaffen.

Ik ben me de laatste tijd een beetje aan het verdiepen in de diverse merken, maar ik zie door de bomen het bos niet meer.
Van het ene merk is de slang goedkoper, van de andere de koppeling, weer een ander heeft een goedkopere perstang.

Ik zou graag een systeem gebruiken voor waterleiding en CV. Gas nemen we waarschijnlijk niet.

Welke merken/types raden jullie aan, en welke juist niet.
Is een perstang op stroom nu echt zo veel fijner of kan het ook prima met een goede handperstang?

Graag hoor ik van jullie.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #2
  Mijn voorkeur ligt bij een schuifhulssysteem. Merkadvies zul je hier trouwens niet krijgen.

  Voor alle systemen geldt dat het eigenlijk alleen interessant is als je rechtstreeks bij de groothandel kunt kopen. Investeren in speciaal gereedschap is kostbaar. Wellicht via een veilingsite te koop?
   

  Helpmnkoelkastisstuk

  • #3
  Als doe-het-zelver ben ik zelf principieel een beetje tegen perskoppelingen. Ik klem en soldeer alleen maar. Kijk alleen al naar de prijs van een elektrische perstang: duizend euro is geen uitzondering en geeft aan dat er maar weinig van worden verkocht en ze met name bedoeld zijn voor veelvuldig commercieel gebruik. Bovendien zit je dan vast aan een speciaal persprofiel behorend bij een bepaald merk of merken.

  Je hebt wel goedkope handperstangen maar die heb je bijvoorbeeld niet in 14 mm. En ze werken als ik het goed begrijp lang niet zo fijn als elektrische (je hebt vaak weinig ruimte en je moet de tang toch open kunnen doen om te kunnen knijpen -- al hebben sommige wel een draaibare kop zodat je dat in elke richting kunt doen).

  Met knellen en solderen kun je eigenlijk alles doen, vind ik. Extra voordelen zijn dat het goedkoper is en je koppelingen ook nog eens kunt hergebruiken. Als amateur is het ook wel handig als je eens een keer iets kunt veranderen als het niet naar je zin is of als je een foutje hebt gemaakt.

  Nog één voordeel van knellen: je kunt vaak knelkoppelingen voor dunwandig staal of koper gebruiken en daarin een insert ('knelset') plaatsen (van hetzelfde merk) waardoor je er meerlagenbuis/MLC/AKB/Alupex/Alupert op aan kunt sluiten. En omgekeerd ook: een knelkoppeling voor MLC waar je een knelset voor koper/dunwandig in doet. Handig als je al zulke koppelingen hebt zitten. Een perskoppeling moet je daar speciaal voor aanschaffen.

  Zie ook dit topic

  https://www.klusidee.nl/Forum/topic/hoe-installeer-je-een-inbouw-stopkraan.118931/
  Maar goed, dit is mijn mening. Persen werkt natuurlijk wel wat sneller. En verder mag je klemkoppelingen niet wegwerken in vloeren en muren. Daar is echter wel omheen te werken door de koppelingen op strategische plekken te maken zodat ze bereikbaar zijn.
   

  Sponsje2

  • #4
  Je hebt ook perskoppelingen waar het persgereedschap in de koppeling zit Upon.. RTM. Hierdoor heb je geen tang nodig.
   

  Ronny

  Specialist Verwarming
  • #5
  Ik heb deze thuis ook op een paar plekken gebruikt (RTM).
  Hele fijne koppelingen, werkt goed en er is ook voldoende aan overgangskoppelingen te krijgen.
  In mijn geval heb ik alleen de hele dikke leidingen van dit merk gebruikt omdat het buigen
  van standaard stalen leidingen boven de 22mm niet meer te doen was met een buigtang.
  (ik gebruik stalen buizen met een wanddikte van 1,5mm)
   

  Gijssie

  • #6
  De reden dat ik gebruik wil maken van kunsstofleidingen is dat ik niet zo'n liefhebber ben van koperen leidingen in de betonvloeren.
  als ik de koppelingen allemaal op strategische plekken zou willen maken kost me dat erg veel extra leiding.

  de handperstangen zijn niet bijzonder duur, en zou ik eventueel later kunnen verkopen.
   

  Vistuig

  • #7
  Ik heb in een koof een water leiding zitten welke nu met 12 mm naar de keuken gaat, deze wil ik vervangen voor 16 meerlaags. Maar hoe om ik zonder knelkoppeling van 15 mm koper naar 16 meerlaagsbuis?
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu