Meerlagenbuis verlengen; welke type is dit, en kan opnieuw op- en uitrollen?

BierecoHerverbouwt

  • #1
Hallo, ik wil een een warmwaterleiding verlengen om hem wat om te kunnen leggen. (Blokkeert de doorgang in de kruipruimte te veel)

Daarom drie vragen:

1. Kan iemand me vertellen welk merk/type deze meerlagenbuis is? Zie foto, ik gok dat dit een merklogo is maar kan het online niet vinden.

2. Ik heb heb het merk nodig (denk ik) om te kunnen opzoeken welke koppelingen ik er op kan zetten.
Maar als iemand dat al weet houd ik me ook aanbevolen.

3. Kan ik zo'n al geinstalleerde meerlagenbuis ook een paar meter terug oprollen, en dan weer uitrollen? Of beschadigt hij daardoor te veel?
(Als ik dat kan doen. om hem halverwege de buis aan de andere kant van een rioolbuis te leggen, hoef ik voor verlengen maar 1 ipv 2 koppelingen te gebruiken.)

Alvast bedankt.

meerlagenbuis.jpg
 

Kieljo

  • #2
Beste,

Het lijkt op 16 x 2 mm. Dat zou je even kunnen opmeten, diameter 16 mm en wanddikte 2 mm. Indien dat inderdaad de maat is dan kun je de multi-fit koppelingen uit de bouwmarkt gebruiken. Je kunt bij de bouwmarkt ook een buisschaar en een passende inbussleutel kopen, maar dat hoeft niet per-se.

De leiding kun je prima op- en afrollen.
 

BierecoHerverbouwt

  • #3
Dank. Ja, buisdiameter is 16 mm, dat had ik met de schuifmaat al opgemeten. En wanddikte net gemeten, is inderdaad ruim 2 mm.

Die multifit systemen (die er van verschillende merken lijken te zijn), kan je dus inderdaad op elke meerlagenbuis gebruiken, ongeacht merk van die buis? (Had ooit wat anders gehoord namelijk.)

En als ik dat doe, bijv twee multifit-koppelingen met een draadnippel er tussen, krijg je dan geen beperking van de waterdoorgang? (Minder doorstroom en/of meer waterslag wellicht?)

Ik wou die meerlagenbuis maar eens proberen door te snijden met mijn klassieke buizensnijder (dwz voor koper bedoeld), met langzaam verkleinen, zodat ik de buis niet plat ga duwen.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #4
Als je goed zoekt dan heb je al een knipschaar speciaal voor dit soort leidingen voor ongeveer € 16,-
 

BierecoHerverbouwt

  • #5
Merci, maar gaat er wat mis als ik een oude kopersnijder gebruik?
(Denk dat zo'n schaar op de stapel gaat van "stukken gereedschap die ik eens in de 10 jaar gebruik"...)
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #6
Deze buis dien je te knippen ivm buis moet haaks zijn en geen bramen, met snijden druk je de rand naar binnen waardoor de rubbertjes op de koppelingen beschadigen met lekkage tot gevolg
 

Kieljo

  • #7
Waterslag of verminderde doorvoer hoef je niet bang voor te zijn hoor, dat soort koppelingen wordt tegenwoordig bijna overal gebruikt zonder problemen.
 

Cor S W

  • #8
bij bauhaus kun je een perstang incl. schaar huren voor perskoppeling WAVIN.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #9
Ook dit topic is al een jaar oud...
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu