Welke materiaal voor fundament voor border met betonbielzen

DutchArjo

 • #1
In de boortuin willen we een border maken waarvoor we de betonbielzen (60x15x15 en 45x15x15 van excluton) reeds geleverd gekregen hebben. Om ervoor te zorgen dat dit stabiel blijft liggen heb ik in andere topcis op dit forum hierover reeds gelezen dat er een soort van fundament gemaakt moet worden waarop de betonbielzen komen.

De vraag is: hoe diep moet ik uitgraven/beginnen en welk materiaal kan ik het best gebruiken hiervoor?
OP de bodem kan ik het beste beginnen met simpele grijze tegels las ik al in de andere topics. Maar afhankelijk van hoe diep ik moet beginnen, moet ik nog een stuk overbruggen tussen deze grijze tegels en de betonbielzen.

Wat kan ik voor dat stuk het beste gebruiken aan materiaal?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • BertPleizier

  • #2
  Gewoon de betonbielzen op een goed zandbed leggen of als de border hoger wordt dan 3 lagen op een omgekeerde grondtegel.

  Let er dan wel op dat je de bielzen in het midden van de grindtegels legt, anders gaan ze kantelen doordat 1 kant meer belast wordt dan de andere kant.

  Denk ook aan de diepte van de grindtegel als je nog wil bestraten langs de border. Leg je de grindtegels niet diep genoeg dan passen je tegels er niet meer boven.

  Op de eventuele fundering kun je gelijk de eerste laag bielzen leggen.

  Ik heb bij mijn aflopende oprit 8 lagen betonbielzen op grindtegels gelegd op kleigrond. Draagt al 15 jaar probleemloos en het is een flink gewicht kan ik je zeggen.
   

  DutchArjo

  • #3
  Dank! ga ik even kijken voor de omgekeerde tegels.

  Border wordt 3 lagen hoog = 45cm hoog.
  border wordt zo'n 2,85 x 1,35 mtr.
   

  BertPleizier

  • #4
  Goed uitgraven voor een mooi zandbed en dan de bielzen hier gelijk opleggen.

  Begin niet te hoog, zorg dat de onderste laag een paar cm onder het maaiveld ligt met de onderkant. Zeker als er bestrating om gelegd wordt.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu