Welk materiaal onbereikbare achterwand

evanwasbeek

 • #1
Beste Klussers,

Ik ben van plan om een veranda te gaan bouwen. De veranda komt tegen mijn garagemuur aan (muur links – overstek gaat weg) en met de achterkant gericht naar de muur van de garage van de buren waar de dakgoot en regenpijp loopt. De veranda wordt hoger dan mijn garage (zal 1 boeideel boven het boeideel van de garage uitsteken). Verder maak ik geen overstek aan de achterkant, maar wil ik de mijn wand zo veel mogelijk richting de muur van de buren plaatsen (dicht op de erfgrens en zo dat de dakgoot niet in de weg zit).

20200713_144412.jpg


Ik peins me rot hoe ik het beste de wand aan de achterkant kan maken. En dan bedoel ik de buitenkant van de wand die tegenover de wand van de buren staat.

De ruimte tussen beide muren zal niet meer zijn dan 30CM en daar kan je nooit meer komen (er is straks ook geen ingang daar naar toe). Er kan wel regen en wind komen. Verder hoeft deze wand er niet mooi uit te zien, maar is vooral praktisch.

Mijn vragen:
 • Van welk materiaal zal ik deze wand maken? Omdat ik er niet meer bij kan moet het lang mee gaan en dus onderhoudsarm zijn. Ik dacht aan:
Trespa (achtige materialen) in lange banen van 122 verticaal plaatsen. Dit is vrij duur, veel bewerking en moeilijk te monteren. Pluspunt is dat ze lang mee gaan en onderhoudsarm zijn.​
Metalen “damwanden” (dak golfplaten) met coating verticaal plaatsen. Deze hebben mijn voorkeur omdat het redelijk licht, veel goedkoop en makkelijk te bewerken (in korten) is. Nadeel is dat ze bij een beschadiging kunnen gaan roesten.​
 • Is er een slimme manier om deze wand te bevestigen? Schroeven is het meest logische, maar dat doe je vanaf de buitenkant en is dus moeilijk bij te komen.


Alvast bedankt.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Wordt het houtskeletbouw? Dan kan je de gehele wand prefab maken en overeind zetten inclusief de afwerking aan de blinde zijde.
   

  evanwasbeek

  • #3
  Het is een houten skeletbouw. Ik zat ook te denken aan alles voor te bereiden en dan overeind te zetten. Maar dat wordt wel een uitdaging om te tillen aangezien het 9,5 meter lange wand is.:(

  Vandaar de vraag hoe het anders kan :?
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
  De wand in verschillende delen plaatsen en aan elkaar schroeven.
   

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  je hoeft niet alleen te tillen met een paar vrienden is dat zo gedaan
   

  BertPleizier

  • #6
  Maargoed, prefab of niet: na 10 jaar zal er toch wat onderhoud aan het schilderwerk gedaan moeten worden aan de blinde zijde.

  Is kunststof beplating een optie? Eventueel met hout aan de zichtzijde?
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #7
  Neem Douglas hout. Dan valt het onderhoud ook mee.
   

  evanwasbeek

  • #8
  Dank voor de tips.

  In 1 keer opbouwen ga ik verder onderzoeken. Douglas hout had ik gelukkig al op de lijst staan.

  De vraag over welk materiaal van de achterwand blijft alleen nog staan. Zelf neig ik naar de metalen damwanden /"golfplaten". Die zijn gelakt en zolang ik het gedeelte wat ik zaag niet direct in contact laat komen met regenwater kan het denk ik niet roesten.
   

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #9
  metaal kan primma
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #10
  Waarom zet je gewoon geen gemetselde wand tegen de muur van de buren.
  Ben je overal vanaf, en heb je daar geen onderhoud meer aan.
  Zou natuurlijk wel even de regenafvoer van de buren verplaatsen, zodat je daar straks geen lekkages van krijgt
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #11
  Als er geen daglicht bij komt, is onderhoud niet nodig.

  Damwandprofiel kan best makkelijk werken.

  Als de wand niet in één deel opgebouwd kan worden, kan het ook in meerdere delen. De naden moeten dan goed overlappen. Als je dat goed uitdenkt en voorbereid kan dat prima.
   

  evanwasbeek

  • #12
  Dank voor de reacties.

  Ik denk dat ik voor het staal ga en probeer het in 1 deel op te zetten. Dank voor de reacties.

  Eerst op vakantie en dan bouwen :-)
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu