Tuin ophogen, welk materiaal.

Jefke045

  • #1
Hallo,

Wij hebben aan de achterkant van de tuin een pad lopen, dit ligt 1m00 lager dan het maaiveld. Ter info het pad ligt op eigen grond, dit is gemaakt door de vorige bewoners. Nu hebben wij eigenlijk niets met dit gedeelte en dus verloren tuin. Dit willen we dus bij de tuin trekken. Nu moet het geheel ( 9m00 x 0m80 x 1m00 ) worden opgehoogd zodat ik hier zand kan storten om de tuin door te trekken. Nu heb ik zelf al wat voorwerk gedaan mbt het plaatsen van palen. Ik wou eigenlijk een keerwand maken van hout alleen hout en grond vertrouw ik niet, dus heb ik over die 9m00 lengte ijzeren palen van 60x60 in de gronde gezet die hart op hart 1m00 uit elkaar staan. Ze staan allemaal 1m00 in de grond in beton. Ik heb dit gedaan omdat ik in eerste instantie hier opsluitbanden tegen aan wou maken van 1m00 x 8 x 20 alleen de verkoper zei dat deze zouden bezwijken onder de druk van het zand. Dus ben ik aan het twijfelen geslagen.

Wat kan ik nu het beste tegen de palen aan maken wat stevig genoeg is om 10 kuub zand tegen te houden ?. De rest van de tuin wordt al ondersteund door betonnen bloembakken die vol met zand zitten, dus het enige zand dat ze moeten tegen houden is die 10 kuub. Mijn buren hebben de tuin al opgehoogd en hun hebben dit gedaan met betonnen palen en onderplaten van schuttingen, deze staan nog steeds recht en daar leunt eigenlijk de complete tuin tegen.

Alvast bedankt.

MVG Jeffrey
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Ik zou voor betonnen L-vormige keerwanden gaan. De gronddruk helpt hierbij om de wanden op hun plaats te houden.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #3
Wordt alles bestraat? Heeft u ook al nagedacht waar het regenwater naartoe moet?
 

Jefke045

  • #4
Er komt een tuinhuis op te staan en de rest wordt beklinkend. Het gaat mij momenteel puur om wat voor materiaal ik kan gebruiken. Er worden drainagebuizen aangelegd en het wordt aflopend naar de straat gemaakt dus het water zal weg kunnen.

Mijn buren hebben het ook opgehoogd alleen daar rust de gehele tuin ( 22m diep en 18m breed ) tegen betonnen palen met daartussen 6cm dikke onderplaten van betonschuttingen dus daarom dacht ik aan die banden of eventueel Betonbielzen van 1m20x15x15.

Wat betreft de L-profielen, dit is qua kostenplaatje en bereikbaarheid van het op te hogen stuk niet te realiseren. De tuin ligt 4 meter hoger dan de straat en 6 meter van de straat af. Kosten van de profielen in combinatie van het huren van een kraan was dusdanig hoog dat ik deze optie heb weg gestreept.
 

Jefke045

  • #5
Ik heb wellicht een ander idee. Stapelblokken 60x15x15 of betonbielzen van 1m20x20x12, deze opmetselen/lijmen tot 1m00 hoogte en deze tegen de inmiddels geplaatste palen te laten rusten, dus worden om de 1m00 ondersteund om de zijdelingse druk te verdelen. Gezien bij de buren de tuin rust tegen betonnen schuttingsplaten die alleen maar op de uiteinden rusten in de sleuven van de betonpalen lijkt me dit toch echt wel stevig genoeg.

De meeste druk komt toch naar beneden toe en niet naar de zijkant toch
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Nee, zo simpel is het niet. Stapelbakken zijn niet geschikt als grondkering, deze zijn niet stabiel genoeg.

Een grondkering is een constructief onderdeel. Om het goed te doen moet je er aan laten rekenen.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #7
Er drukt geen 10m3 tegen die wand.
Maak je het schuin van alleen grond dan blijft het onder een hoek van 45% gewoon liggen.
Of de tuin 1 meter of 20 meter diep is maakt niks uit.

Reken voor het gemak even dat het 1 meter hoog is, dan drukt er tegen elke meter keerwand een 1/2 kuub grond.

Dat is allemaal niet zo spannend, als de ondergrond tenminste draagkrachtig is.

Als je dat schuurtje op palen zet, zou er geeneens grond onder hoeven.
Bestrating is lastiger, beetje oppassen met aantrillen vlak lang de grondkering..

Let er ook op dat wat je gebruikt langer meegaat dan je schuurtje.
Die betonnen L elementen zijn er ook in kunststof. Heb je geen kraan voor nodig.
 

Jefke045

  • #8
Walker

Als stapelblokken niet geschikt zijn waarom worden er dan wel vijvers van gemetseld. Ik vind het allemaal raar vandaar. Bielzen van 1m20x20x12 zijn toch best wel stevig als je het mij vraagt. Buren hebben een keer wand van betonnen schuttingsplaten van 1m60x50x3.5 en die staan ook gewoon nog recht op dus dacht ik betonnen bielzen die 3x zo dik zijn houden die 10kuub wel. Alleen wordt ik dus van alle kanten in twijfel gebracht. Ik zie verhogingen die gemaakt zijn van 3.5cm dikke betonplaten maar ook verhogingen van gewone linea blokken.
 

Jefke045

  • #9
Jackd,

Oke, dus de plannen die ik had kan ik dus eigenlijk zonder enige twijfel uitvoeren. Betonbielzen plaatsen van 1m20x20x12 deze op de 20 kant leggen en dan zo opmetselen tot 1m00 hoog. Bielzen worden om de meter ondersteund door metalen palen van 60x60 die een meter in de aarde zitten waar de bielzen dan tegen aan rusten. Aarde komt er dan tegen aan te liggen. Verder is de ondergrond klei, daarop wou ik stol leggen gevolgd door ophoog zand en als laatste normale aarde.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #10
Van kleigrond weet ik niks,
dus hoe het met de fundering van dat muurtje zit??

20 cm dik lijkt me over overkill.
12 cm dik en dan elke meter een biels rechtop er achter metselen is een stuk lichter.
(dit gaat wat makkelijker met kleinere blokken)

Kan ook nog wel wat dunner.
Een betonnen L-element van 100 hoog met een voet van 50 is aan de onderkant 10cm dik en aan de bovenkant 7,5 cm.
 

Jefke045

  • #11
Bedoelde ook de 12 kant gebruiken als dikte en 20 als hoogte, dan hoef ik er maar 5 op elkaar te lijmen. Aan de achterkant worden ze al tegen gehouden door palen die 1meter in de grond zitten. Deze staan om de meter uit elkaar. Maar dan ga ik eens kijken, bedankt in ieder geval.


Geen quotes gebruiken a.u.b. Mod.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu