Welke isolatie voor dak

Feske

  • #1
Hoi!

Ik wil de binnenkant van m'n dak op zolder gaan isoleren (tussen de balken) en daarna afwerken met gipsplaat of iets dergelijks.

Maar nu is mijn vraag, met welke isolatie kan dat het beste gedaan worden, glaswol of steenwol of pur platen of... ? (het dakbeschot is spaanplaat)

Bedankt
 

Fiesiekus

  • #2
Kan alledrie, let op de isolatiewaarde R (min. 2,5 m²K/W). En natuurlijk de dampdichte laag aan de wame zijde.
 

Feske

  • #3
Oké, daar begint het al....dampdichtelaag >>?? en wat verstaan we daaronder ?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #4
Warme lucht kan meer water in gasvorm bevatten dan koude lucht. Wanneer vochtige warme lucht door een isolatielaag naar naar de koude zijde trekt en daarmee afkoelt zal het overschot van gasvormig water neerslaan als condens. Als dit condens in het isolatiemateriaal neerslaat heeft dit vele negatieve gevolgen zoals een vermindering van de isolatiewaarde en het vormen van een voedingsbodem voor mogelijk ziekteverwekkende schimmels. Om dat te voorkomen moet aan de warme kant van het isolatiemateriaal een dampdichte laag worden aangebracht die voorkomt dat dit condensprobleem optreedt.

Sommige isolatiematerialen zijn zo dampdicht dat zij zelf voor deze afscherming zorgen, maar voor de meeste materialen is een separate dampdichte laag nodig. Bij van folie voorziene rollen isolatiewol kan de aluminiumlaag als dampdickte laag dienst doen. Voor ander isolatiemateriaal zijn bij de bouwmarkten rollen speciale dampdichte folie verkrijgbaar.

Een dampdichte folie is op zich niet genoeg. Ook de naden van de folie moeten op zo'n manier afgewerkt zijn dat daarlangs toch geen warme lucht tot bij het isolatiemateriaal kan komen.
 

Feske

  • #5
En als ik bijv pur platen pak he en die dan ik alle hoeken en naden enz. dichtpur ?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #6
PUR platen zijn niet dampdicht. Alleen de PUR platen met een aluminium laag zou je zo kunnen gebruiken. Het gaat er niet om dat de wind er doorheen waait om "dampopen" genoemd te worden. Zelfs een langzame diffusie van damp zal op de lange termijn (de isolatie zal hopelijk vele jaren meegaan) voor condensproblemen zorgen.

Je moet wel eerst nagaan of er misschien aan de buitenzijde van het dakbeschot al een dampdichte laag zit. Op veel daken zit folie of bijvoorbeeld eternitplaten op het dakbeschot om het hout droog te houden bij ondermeer ondergewaaid stuifsneeuw. Als er een dergelijke dampremmende laag zit mag je aan de onderkant nooit zomaar isoleren want dan pak je het hout aan beide zijden in in een dampdichte laag. Dan weet je gegarandeerd dat het daar gaat rotten.
 

Feske

  • #7
Hoi, hier wordt ik wijzer van zeg...wist niet dat het zo ingewikkels is allemaal, onder de dakpannen kijk ik zo op het dakbeschot (bouw 1970)

dus als ik glaswol pak met van dat allufolie erop van een of andere fabrikant dan kan dat geen problemen opleveren als ik de naden ook nog eens afplak met allutape ?

alweer bedankt!!
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #8
Als je zo op het hout kijkt van buitenaf dan is het gemakkelijk. Dan kun je inderdaad die rollen met alufolie gebruiken en met alutape de randen aftapen.
 

Feske

  • #9
Thanks !
 

Fiesiekus

  • #10
Ook op de overgang van isolatielaag naar de muur (dus aan de randen) zo goed en zo kwaad al het kan, een tape over aanbrengen.
 

Sabb

  • #11
Je kunt ook meerlaagse isolatiefolie gebruiken, deze niet je zo tegen de sporen, tengel erover, gipsplaat ertegen, klaar. :D
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu