Voorzetwand van poriso. Welke isolatie er tussen

Rosch

  • #1
In onze nieuwe woning met steens buitenmuren willen wij vanwege de degelijkheid een poriso voorzetwand laten plaatsen.
Constructief is dit geen probleem aangezien er een nieuwe betonvloer in komt.
De cruciale vraag is : wat voor isolatiemateriaal is het meest geschikt om tussen de beide muren te plaatsen en vooral
hoe zorg je voor een goede aansluiting zodat er geen "valse" luchtspouw tussen de binnenwand en het isolatiemateriaal ontstaat?.
Alvast bedankt voor het meedenken !
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Je zou een steen moeten kiezen die dampdichter is als de steen van de buiten muur. Op die manier zal er minder vocht op de binnenzijde van de buitenmuur komen.
Waarom angst voor een valse luchtspouw.
 

Rosch

  • #3
Een valse luchtspouw is volgens mij een ongewenste luchtlaag tussen het binnenblad ( in ons geval dus de poriso wand ) en het isolatiemateriaal.
Optimale isolatie bereik je toch doordat de isolatielaag strak tegen de binnenwand is geplaatst en niet doordat het isolatiemateriaal ergens "zweeft" tussen binnen en buiten wand ? Of zie ik dat verkeerd?
of zie ik dat verkeerd ?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Dat zie je helemaal goed. Als er meer dan 15mm tussen de isolatie en het binnenblad zit, had je net zo goed niet kunnen isoleren. Strak ertegen is het beste.

Ik denk dat in dit geval een harde isolatieplaat het beste is, omdat je die vrij strak in de spouw kan plaatsen. De isolatie kan je gelijk met het metselwerk meeplaatsen.

Slaat de steensmuur nu niet door? Is die aan de buitenkant gestuct? Dan is een luchtspouw niet nodig. Dan kan je de isolatieplaat strak plaatsen tussen binnen en buitenmuur. Dat is nog veel handiger en maakt het weinig uit wat voor isolatie je gebruikt.

Denk ook aan spouwankers, waarmee je de isolatie ook vastzet.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Is mij niet duidelijk en nieuw voor mij.
Je zou willen maken van binnen naar buiten. Poriso, isolatie, wel of geen spouw en de bestaande buitenmuur.

Ik lees. Als je 15 mm spouw maakt tussen de buitenmuur en de isolatie heeft het isoleren geen effect.

Luchtlagen in orde van deze grootte hebben weinig invloed op de isolatie waarde van een constructie.
Ik simuleer een constructie met spouw van 15mm en een zonder, 0,208 zonder spouw en met spouw 0,215 W/m²K Het getal lager is beter.
Het probleem bij jou wordt, als je met een wol isoleert krijg je condens op de binnenzijde van je buitenmuur. Wol is dampopen.
Het vocht kan nu niet weg omdat er geen ventilatie mogelijk is. Normaal moet je stootvoegen maken zowel aan de onder-en bovenzijde van de muur.
Met EPS isolatie platen krijg je minder vocht, deze zijn dampdichter, dus er kan minder vocht richting de binnenzijde van de buiten muur.
Platen met een aluminium cachering zijn nog beter, deze zijn dampdicht. Alleen aandacht voor de naden van de platen, de randen waar je aan moet sluiten op wand, vloer en de bovenzijde.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Tussen de nieuwe binnenmuur en de isolatie een dampdichte folie aanbrengen voorkomt het indringen van vocht, daardoor kan de oude binnenmuur niet vochtig worden.
De isolatie kan strak tussen de nieuwe en oude binnenmuur als de oude binnenmuur droog is, daarnaast wat stootvoegen in de buitenmuur los boren voor ventilatie en voorzien van bijenbekjes tegen ongedierte.
 

Rosch

  • #7
Van binnen naar buiten wordt de opbouw :

Poriso---isolatie (PIR of Multimax 30 ultra)--- luchtspouw 20mm---steens buitenmuur.

Het idee is om rvs ankers met afstandhouders/schotels in de steens buitenmuur te plaatsen en daar de isolatie tegenaan te plaatsen om vervolgens weer de Poriso strak tegen de isolatie te plaatsen.
Zou de poriso niet strak tegen de isolatie komen ,dan krijg je een "valse "luchtspouw , wat weer een negatieve uitwerking heeft op de totale isolatiewaarde.
De vraag is wat is beter/makkelijker aan te brengen PIR of glaswol platen? Iemand ervaringen ?

merknaam verwijderd - mod
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Rosch schreef:
Zou de poriso niet strak tegen de isolatie komen ,dan krijg je een "valse "luchtspouw , wat weer een negatieve uitwerking heeft op de totale isolatiewaarde.
Ja hoor.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Glaswol is minder kritisch in de verbindingen. PIR moet goed gestapeld worden, of je moet alle naden afpurren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu