Isolatie luchtdicht afsluiten - welke kit?

Inhico

 • #1
Beste mensen,
Bij het isoleren van mijn huis ontkom ik niet aan kiertjes die ik niet goed kan afplakken met alu-tape of butyl-tape. Dus dat moet ik (luchtdicht) afkitten. Is elke kit daarvoor geschikt, zoals gewone acrylaatkit?
Google levert me een paar kitten op die specifiek luchtdicht worden genoemd, maar daarvan kom ik alleen achter de merknaam, niet wat voor een soort kit het is. En ze zijn duurder dan acrylaat.

Alvast dank,
Peter
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #2
  Krijg je het niet luchtdicht omdat het zichtwerk is? Want luchtdicht aftapen doe je bij voorkeur aan de warme zijde, maar wel achter de afwerking.
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
  Wat voor soort isolatie gebruik je, (glaswol/ tempex enz)
   

  Inhico

  • #4
  @Walker: Niet alle plekken zijn even goed bereikbaar met tape, terwijl dat met een kitspuit wel lukt. Alu-tape is ook wat kwetsbaar en scheurt makkelijk in hoeken. Verder gaat kit in de voeg en tape er over heen. Soms is er weinig ruimte naast de voeg/kier en zou tape in het zicht komen.
  Verder hecht de tape niet zo goed op wat ruwere muren.
  En eigenlijk vraag ik me ook een beetje af hoe lang die tape goed blijft kleven.

  @Peter: ik gebruik pir platen met aan beide zijden alu-cachering. Eventuele voegen tussen de platen vul ik op met pur en dat plak ik af met alu-tape.

  Overigens: het gaat om het isoleren van een schuin dak aan de binnenzijde. Lastige plekken zijn: aansluitng bij muren en dakvoet, bij leidingen, doorvoeren en bij dakkapel.
  Ik heb bij wijze van experiment op een plek bij de aansluiting tussen dakisolatie en de gevel (nogal ruw afgewerkt) de kier gevuld met pur. Vervolgens daaroverheen een laagje (acrylaat)kit. Ik heb er ook nog alu-tape overheen geplakt, maar vanwege de ruwe muur (ook moeilijk schoon te krijgen) heb ik niet veel vertrouwen in een luchtdichte afsluiting.
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #5
  Mijn advies: Andere / betere tape gebruiken dan die alu-tape. In de professionele bouw gebruiken we geen alu-tape. Dat is leuk voor een afzuigkap, maar niet voor bewegende bouwdelen. Google maar eens op luchtdichte tape, dan zie je vanzelf wel verschillende merken.
   

  Inhico

  • #6
  Ik ben bekend met butyl-tape en dat werkt al beter voor lastige hoeken of waar enige elasticiteit nodig is. Maar zoals gezegd kan ik niet overal met tape uit de voeten.

  Dus mijn vraag blijft: welke kit is geschikt om kieren luchtdicht af te dichten?
  Inmiddels krijg ik de indruk dat bijna elke kit daarvoor geschikt is, waaronder acrylaat en butyleen. Dan komt het vooral aan op andere eigenschappen als elasticiteit.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #7
  Elke kit is geschikt. Acrylaatkit het handigst want goed te verwerken en overschilderbaar.
   

  Inhico

  • #8
  IJkenhout,
  Dank u!
   

  Kacheltje

  • #9
  Niet elke kit is geschikt.
  Alleen elastische kitsoorten die scheuren vrijwel niet bij krim en zetten.
  De kit moet wel boddy hebben om genoeg te kunnen rekken.
  Bij het afwerken met bv. gipsplaten is zwelband ook een goede optie om kieren te vermijden.

  Dit werkt ook bij pirplaten.
  Pir platen worden veelal gepurt bij kieren.
   

  Inhico

  • #10
  Even een terugmelding:

  Voor kieren tussen de pir-platen heb ik gewone pur gebruikt en vervolgens afgeplakt met alu-tape. Idem bij "nette" aansluitingingen van pir-platen bij gordingen/balken.
  Bij aansluiting tussen pir-platen en muren en bij minder nette aansluitingen die mogelijk meer "werken" heb ik elastische pur gebruikt.
  Verder heb ik voor kieren waar ik nog werking verwacht butylband gebruikt. Dit ook op plaatsen waar alu-tape minder goed hecht, of waar dat scheurt vanwege een wat oneffen ondergrond en in hoeken.

  Die elastische pur zou luchtdichter moeten zijn dan gewone pur, dat overigens bij een dikte van 10cm volgens mij ook al een heel eind komt. Die elastische pur snijdt wel wat lastiger.

  Allerlei andere kleine kiertjes, waar ik met het pur-pistool niet goed in kan komen, dichtgekit met (volgens fabrikant blijvend elastische) acrylaat-kit.

  Over een paar jaar weet ik of het goed genoeg is zo....
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu