Ruimte indelen, welke wanden ivm geluidsisolatie?

Joane

  • #1
Hallo,

Ik heb een ruimte van ongeveer 50m2, die ik wil indelen in ten minste 2 aparte ruimtes (wachtkamer en spreekkamer). Er zullen dus ook deuren in moeten.

Geluidsisolatie is een belangrijk punt, en ik zoek natuurlijk ook de goedkoopste oplossing. Welk materiaal moet ik gebruiken? Gipsplaten op rachels, cellenbetonblokken, of nog iets anders? En hoe krijg ik de beste geluidsisolatie? Of kan ik het beste twee ruimtes maken met een gangetje er tussen? Of wordt dat juist weer veel duurder?

Bedankt voor de tips!
 

Joane

  • #3
Bedankt.

Zou een gipsplaatwand dus het beste zijn? Gips + wol + gips. Het zou alleen gaan om geluidsisolatie van spraak, maar wel van iemand met een harde stem ;-) Moet je zo'n wand dan zwevend plaatsen?

En kan er iemand iets zinnigs zeggen over de kosten?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #4
Zwevend plaatsen is niet echt nodig. Dan voorkom je dat contactgeluiden in de wand worden overgenomen, maar spreken wordt toch voornamelijk via de lucht overgebracht.

Een gewoon gesprek geeft zo'n 60 decibel, een luide spreker haalt misschien 70 dB. Wanneer je het in de wachtkamer wilt terugbrengen naar het niveau van zeg maar een bibliotheek, dan moet je terug tot ongeveer 30 dB. Dat betekent 30 a 40 dB geluidsreductie. Ongeveer halverwege de draad die ik opgaf staat een tekening met mogelijke wandconstructies en welke geluidsreductie ze ongeveer opleveren. De STC waarde (Sound Transmission Class) geeft de reductie in decibel aan die elke constructie maximaal haalt.

Van prijzen weten wij niks, wij zijn klussers dus doen alles in onze vrije tijd :wink: Bovendien valt het opgeven van prijzen buiten het regelement van dit forum.
 

Joane

  • #5
Het gaat om een psychologiepraktijk, met oa relatietherapiegesprekken. Soms kunnen ruzies in de praktijk nog hoog oplopen! Het gaat er vooral om dat gesprekken uit de spreekkamer in de wachtkamer niet te verstaan zijn.

Zijn twee ruimtes met daartussen een gangetje de beste oplossing? Of kom je net zo ver met een wandconstructie?

En de kosten? Is een enkel cellenbeton muurtje (10 cm) nog een optie?

Nogmaals dank. Ik heb er geen verstand van, maar dat hoop ik zo wel een beetje te krijgen! :oops:
 

Joane

  • #6
O, sorry, ik zie wat je over de kosten zegt over het hoofd. Maar ik bedoel gewoon materiaalkosten, niet zozeer arbeidskosten...
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #7
Een cellenbetonmuurtje heeft niet zo'n geweldig rendement wat geluidsisolatie betreft. Daar zit weinig massa in en het heeft intern ook geen ontkoppeling.

Een ruzie zit al gauw op 80 decibel; fluisteren wat zeg maar de onderkant is van wat je nog in een gesprek zou kunnen verstaan op 30 decibel. Dan zou je minimaal 50 decibel moeten wegwerken in de wand.

Dan kom je op een wand met gips-wol-lucht-wol-gips met bovendien rubberstrips langs het kozijn om lekken van geluid langs de deur te vermijden. Met alleen twee gipswanden en daartussen een wolpakket red je het niet.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Vroeger hadden veel artsenpraktijken een dubbele deur, dat scheelt al ontzettend veel mits het goede kwaliteit deuren zijn en geen boarddeuren.
Eventueel kunnen de kozijnen ook voorzien worden van rubber strips, die houden ook het nodige geluid tegen.
 

Joane

  • #9
Nieuw probleem erbij: er zit een systeemplafond in... Dat wordt toch een gigantisch geluidslek, als je er een muur tegenaan zet? :? Kun je een systeemplafond gedeeltelijk afbreken en dan een muur tot aan het oorspronkelijke plafond zetten?

Tips zijn weer van harte welkom, bedankt!
 

Roman

  • #10
Is er al een plan van "indeling" van de ruimtes?
Een goede scheidingswand zal volstaan, maar een gang isoleert uiteraard nog ietsjes beter. Maar dit moet wel in de lijn van je ontwerp passen.

De ruimte is 50m2, wat zijn de maten? (lxblh)
Wat voor materialen zijn nu gebruikt? (vloer/wand/plafond)

Het systeemplafond zou ik inderdaad gaan onderbreken. een dergelijk plafond is ideaal om als geluidspad te fungeren. Tevens, indien je voor een optimale muur, dus dubbel frame, gaat, zal het de muur eenvoudig "kortsluiten. Is het originele plafond van beton?
 

Joane

  • #11
Hmm, ik wil eigenlijk even een tekeningetje plaatsen. Ik heb er net één gemaakt in Powerpoint, maar die kan ik geloof ik niet plaatsen... iemand tips? Hoe maak ik een tekeningetje dat ik vervolgens in jpg op kan slaan? :?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Kies "Opslaan als"
Onderaan staat "Andere indelingen", klik hierop.
Scroll naar "JPG indeling" en sla het bestand op, vervolgens kunt u het hier plaatsen.
 

Joane

  • #13
:( Hmm, even een kink in de kabel, lijkt het. De verhuurder van de ruimte (we hebben de ruimte nl. nog niet, maar het leek er wel in alles op dat we hem zouden krijgen) blijkt met een andere partij in onderhandeling. Vrijdag uitsluitsel... Fingers crossed... vrijdag meer!
 

Joane

  • #14
Daar ben ik weer. De ruimte gaat niet door, maar wel een andere ruimte, waar ook wat aan geïsoleerd moet worden. Dus ik kom weer advies vragen... :wink:
Het gaat om een ruimte waar ook een systeemplafond in ligt, waar een muur tegenaan gebouwd is. Deze wand moet geïsoleerd worden (geluid). Hoe doe je dat? Is het het beste om het systeemplafond gedeeltelijk weg te halen en de muur tot aan het oorspronkelijke plafond door te trekken met cellenbeton? (het plafond is beton, het tussenwandje dat er staat waarschijnlijk cellenbeton of gipsblokken). Het gaat om een muur van ongeveer 4 m breed en een normale hoogte (2,5 m ofzo).
Daarna moet er denk ik nog een wandje voor. Is dat weer het handigst met gipsplaten, en dan zo: gipsplaat - wol - lucht - bestaande muur?
Graag hoor ik weer van jullie! Bedankt.
 

Joane

  • #15
Ik las dit op internet:

"Na-isoleren leidt tot zeer bevredigende resultaten als het over thermische isolatie gaat. Bij akoestische na-isolatie is dit veel minder het geval. Omloopgeluiden vormen het grootste risico. Je kan alle muren van een ruimte volledig isoleren en toch een minimaal akoestisch resultaat bereiken doordat de overgangen tussen muren en vloer en tussen muren en plafond geluid doorlaten."

Wat zijn omloopgeluiden? Voor mijn gebruik heeft isoleren toch wel zin?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu