Welke houtsoort voor een goede trap

Herbiek

 • #1
Voor ons nieuwbouwhuis wil ik twee trappen laten maken. De treden zelf en leuningen wil ik graag in eikenhout maar de stootborden, spijlen en zijbomen zullen wit worden. Om de trap niet onnodig duur te maken kunnen deze witte onderdelen van een andere houtsoort gemaakt worden. Vuren is dan de goedkoopste optie?

Heeft iemand van jullie een idee/ervaring met welke houtsoorten je deze onderdelen het beste kan maken?

Gaat dat samen, eiken treden en andere onderdelen van vuren? Kraakt dat straks niet? En is vuren wel glad af te schilderen (noesten)?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
 • #2
Mdf voor de stootborden. Voor de boom, spil en ballusters meranti.
 

Herbiek

 • #3
Hoi Kees, dank je voor je reactie, kun je ook motiveren waarom je Meranti zou nemen ipv vuren? Daar ben ik namelijk erg nieuwsgierig naar.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #4
Ik vraag me af of het bedrijf die de trap gaat maken wel zo enthousiast wordt van zo'n houtcombinatie.
 

Herbiek

 • #5
Hoi IJkenhout,

Bedoel je de combinatie: Eiken met Vuren of Eiken met Meranti?
En waarom zouden ze daar niet blij van kunnen worden?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #6
Ik kan wel wat redenen bedenken, maar dat is niet zo relevant. Vraag het maar aan de trappenbouwer.
 

Herbiek

 • #7
Das nou jammer, de reden waarom ik die vraag hier op het forum stelde was nou juist omdat ik de mening van anderen (anders dan van de trappenbouwer, die een financiele reden heeft) wilde horen.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
 • #8
De mening van een ander is niet interessant. De trappenbouwer moet garantie geven op zijn product. Hij zal dus vast geen product gaan bouwen waar hij niet achter staat, ongeacht wat een ander daar van denkt.

De trappenbouwer heeft vooral tot doel een goede trap te bouwen, want een slechte trap (duur of goedkoop dat is niet eens interessant) levert hem nawerk en dus verlies op.
 

Herbiek

 • #9
Ik ben vrij om mijn trappen bij elke trappenbouwer te laten bouwen. De laatste die ik sprak kan mij de bomen van zowel Vuren als Meranti als maken (wel flink verschil in prijs natuurlijk), het maakte haar (medewerkster) niks uit. Nou is mijn vertrouwen in de kennis van die (goedkope) bouwer echter niet zo groot, maar spreekt mij de prijs meer aan.

Ik meen echter bij een andere trappenbouwer te herinneren dat hij Vuren niet aanraadde. Kan me echter de reden niet meer herinneren en vermoed een financiële motivatie. Vandaar mijn oorspronkelijke vraag, ik wil graag weten welke mogelijke reden er kunnen zijn om de bomen, spil en mogelijk hekwerk latten in vuren, dan wel in hardhout uit te voeren (zonder belast te zijn met mogelijk garanties van de trappenmaker).
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #10
Merantie bevat geen noesten en hars en is wat harder en slijtvaster en werkt minder dan vuren. Persoonlijk zou ik multiplex verkiezen boven mdf als stootbord.
Wel veel snijwerk met schilderen bij blanke treden en geschilderde stootborden en bomen.
 

Herbiek

 • #11
@Rola: Dank u, daar heb ik wat aan.
Andere meningen worden ook gewaardeerd :-)
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
 • #12
Behalve dat de trappenbouwer geen trap uit verschillende houtsoorten zal willen bouwen en vuren tot de minst duurzame houtsoorten behoort inclusief kwasten, warren en harsgangen, is het constructief niet aan te raden alleen al uit oogpunt van werking bij dezelfde omgevingstemperatuur. Kraken van een trap heeft alles te maken met de precizie van de inkrozingen in de bomen en spil waarin de aantreden zijn opgenomen en de bevestiging van de stootborden aan de treden ondrrling. Dit terzijde.

Kernvraag was of er een trap uit verschillende houtsoorten ( loofhout en naaldhout )gebouwd kan worden.
Het antwoord daarop is ja.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #13
Je vraag verandert. Je vraagt ons nu om de uitspraken van de bedrijven te beoordelen. Dat doen we niet (zie forumregels).

Je wil een trap met twee houtsoorten en hebt een bedrijf gevonden die de trap wil maken (onder garantie). Prima toch?
 

Herbiek

 • #14
Ik zie dat ik mijn vraag totaal in verkeerde forumgroep heb gesteld. Zou een moderator mijn vraag naar de groep "Trappen, deuren, ramen, kozijnen, hang- en sluitwerk" kunnen verplaatsen?
 

Frank

Vaste beantwoorder
 • #15
Gedaan.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu