Welk houtsoort voor een traptrede

Max1974

  • #1
Voor de trap naar de zolder wil ik de eerste trede vervangen door een soort plateau, zodat de trap iets beter loopt. Dikte overige treden is 3.6cm.

Plateau moet ongeveer 80 x 80 cm worden. Nu had ik bij een houthandelaar gekeken naar een hardhout multiplex plaat met die afmeting, maar die was behoorlijk prijzig.

Zijn er andere alternatieven, bijvoorbeeld 2 timmerpanelen van 18 mm aan elkaar schroeven/lijmen? Aangezien het om de eerste trede gaat wordt de plateau ondersteund door een balkje. Trede wordt geverfd en voorzien van een tapijt traptrede.
 

Kees61

  • #2
Als je het toch verft, maakt het niet zoveel uit wat je gebruikt. Een stuk mdf kan ook, of underlayment. Als je er vloerbedekking overheen legt dan kan je ook nog vloerdelen gebruiken. En als het je allemaal te duur is dan stort je er maar beton in.
 

H@ns

  • #3
Geen timmerpanelen want daarvan is de verlijming erg dubieus!

heb je een wat uitgebreider constructieplan? want nu is het moeilijk adviseren.
Zelf zou ik het ook in beton uitvoeren...
 

Max1974

  • #4
Misschien kan ik nog wat meer uitleggen. Het is een oud huis, dus de vloer is van balken/hout en weinig rechte hoeken. De trap naar boven is niet open, trappegat is zo breed als de traptreden. Verder ga je via een deur op de overloop naar boven.

Zodra je binnenstapt moet je een haakse hoek naar rechts maken, vandaar dat ik aan een plateau dacht. Ruimte daarvoor is ongeveer 60x80 cm (traptredes zijn 80cm). Verder is de ruimte beperkt. Zal underlayment bij de randen niet gaan rafelen? (ondanks tapijten traptrede?).
 

Kees61

  • #5
Maak eerst een mal van een stuk hardboard of stevig karton, van 70x50 cm. Dat leg je op de plek van het plateau en dan schrijf je de ruimte af met een klos van 10 cm breed. Je maakt dus eigenlijk een kopie van die ruimte maar dan rondom 10 cm kleiner.

Nu leg je die mal op de plaat (underlayment ofzo) en schrijf je met hetzelfde klosje van 10 cm de ruimte af op de plaat. Je legt het klosje dus steeds op de lijn en aan de andere kant van die klos teken je weer een lijn op je plaat. Je tekent dan eigenlijk die kopie over, maar dan weer rondom 10 cm groter.

Nu heb je precies de maat van het paneel afgeschreven. Langs de lijn uitzagen en het floept er zo in. Scheef en krom en uit de haak, het maakt niet uit.

De voorkant bij de deur zou ik rond schaven en daar het tapijt overheen vouwen tot op de grond.
 

Max1974

  • #6
Goeie tip! Ik ga er volgende week mee aan de slag.

Bedankt voor de reacties.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu