Welke diameter (unipipe) gasbuis naar CV ketel

Neros_12

  • #1
Hallo,

In mijn nieuw gekochte (jaren 30) woning zat nog geen CV installatie en deze ben ik nu aan het installeren. Al het water en aan-en-afvoer naar de radiatoren zijn reeds gelegt met 20mm en 16mm Unipipe maar ik moet nog een gasaanvoer naar zolder brengen voor de ketel. Dit wil ik ook met Unipipe doen maar dan de gele versie speciaal voor gas. Bij de gasmeter wil ik een 2-groeps gas-veiligheidsverdeler plaatsen voor naar de ketel en de gas kookplaat. Naar de kookplaat is 20mm wel voldoende maar ik weet niet of dat ook geldt voor naar de CV ketel. Het liefst doe ik dit ook in 20mm want volgens mij wordt 25mm al een stuk moeilijker buigen en er komen best wel wat bochten in de leiding. Bij de meeste CV-ketels zit trouwens toch maar een 15mm aansluiting voor gas dacht ik. Oja, de CV ketel wordt waarschijnlijk een Intergas met CW5 waarde.

Kan iemand mij mischien vertellen wat te doen ??

Bij voorbaat dank,
Floris
 

Xr8

  • #2
25mm is zeker een stuk stugger dan 20mm. Wat er toe doet is de afstand tot aan de meter. Vaak kom je toch uit op een 25mm leiding.

De veiligheidverdeler is volgens mijn informatie ook bij Unicor niet meer nodig. Als je voor een CW5 toestel gaat dan zou ik niet een te krappe gasleiding nemen. De 15mm aansluiting klopt. In de regel wordt de laatste meter naar de ketel in 15mm koper aangelegd.

Succes.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #3
Die diameter van de gasleiding naar je cv ketel moet je niet zomaar gaan gokken. Dat hangt inderdaad van de totale lengte af richting de ketel, maar o.a. ook van het aantal bochten en de capaciteit van de ketel.

Toen ik daar mee bezig was heb ik dit nagevraagd bij een installateur waar ik mijn spullen haalde en samen zijn we toen de tabellen (die daar speciaal voor bestaan) ingedoken.

Ik weet trouwens niet of je onder het huis gaat met je leiding, maar in dat geval heb je de uitvoering met mantelbuis nodig.
 

Neros_12

  • #4
Bedankt voor de info.

Ik heb op internet gezocht maar kan zelf geen tabellen vinden die aangeven welke buisdiameter er gebruikt moet worden.

De afstand van de gas meter naar de CV op zolder is ongeveer 14 meter in totaal met ongeveer 7 meter verticaal omhoog. Tevens zitten er 4 (haakse) bochten in. Verder zitten er geen aftakkingen op de buis. Aftakking naar de kookplaat in de keuken wordt bij de meter gemaakt.

Het veiligste is natuurlijk om 25 mm te gebruiken maar als ik zeker weet dat 20 mm ook voldoende is gebruik ik echt veel liever 2 0mm. Dus ... iemand enig idee waar ik die tabellen kan vinden ??

Nog even een vraagje over de mantel, als je de gasbuis in de muur freest en weer dicht 'plamuurt' moet er dan ook een mantel om of enkel daar waar hij 'bloot' ligt ??

mvg,
Floris
 

Xr8

  • #5
Als de afstand 14 meter is dan ben je ben toch wel een 25mm leiding nodig. Heb die tabellen ook niet bij de hand maar zo uit ervaring kom je hier wel uit. Vooral als je een CW5 toestel hebt.

Als je een 20mm aanlegt dan is het zo ik het in kan schatten naderhand niet meer te veranderen.

De buis kan zo in de muur. Mantel mag uiteraard. Let wel op dat deze buis niet in daglicht mag zitten. Uitsluitend in donkere ruimten.

Heb overigens een woning meegemaakt waar alle gasleidingen in 16mm waren uitgevoerd. De ketel was hier een Remeha Avanta CW4. Bij ketel in hooglast en kookplaat vol open bleef de voordruk op 17mbar. De ketel functioneerde wel maar er is geen mens die er garantie op zal geven. Het voldoet ook niet aan de gestelde minimale druk van 20 mbar.

Besteed er nu iets meer tijd aan en doe het in een keer goed, als het niet goed werkt heb je naderhand waarschijnlijk echt een probleem.

Succes.
 

Fiesiekus

  • #6
Misschien een onnozele opmerking van mij, maar waarom geen gas-QA-gekeurde koperen buis van 22 mm en her en der een paar bochten (idem keur) solderen?
 

Xr8

  • #7
Op www.installbasis.nl kun je diverse gegeven invullen. Als je daar de door u gegeven waarde invult dan kom je uit op een restdruk van 20 mbar.

Hierbij moet je ervan uitgaan dat de kookplaat er ook nog bijkomt. De gasleiding van 20mm is derhalve niet toereikend.

Succes.
 

Fiesiekus

  • #8
Helemaal begrijpen doe ik het niet: we hebben hier thuis een 36 kW ketel, aparte badgeyser en een kookplaat. Alles in 22 mm en laatste 1,5 - 2 meter in 15 mm uitgevoerd door de gasinstallateur.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #9
En wat voor een gasmeter heeft Fiesiekus dan in zijn huis hangen, een G4 meter :?:
 

Fiesiekus

  • #10
Nee, ééntje met een defect membraan; gaat geweldig met zo'n hoge begindruk.
 

Xr8

  • #11
Fiesiekus, ik ga ervan uit dat het bij u thuis allemaal naar behoren werkt. Wat is dan het probleem.

Opmerking van het membraam snap ik niet helemaal. G4 gasmeter is vrij normaal voor een woonhuis. Er zijn vele woningen met deze situatie werkt prima.

Succes.
 

Fiesiekus

  • #12
Ik heb met 3 verbruikers (2 groot) geen probleem. En naar mijn (beperkte) weten, wordt in de meeste woningen volstaan met gewoon koperen pijp 22 mm buitendiameter. Zo ook bij de CV-installaties die ik heb aangelegd; mantelpijp eromheen en CV-kraan aanknopen. Controle op drukverlies door een installateur.

En dat membraan.. is iets dat de CV-installateur merkte bij het controleren van de leiding.
 

Xr8

  • #13
Een G4 gasmeter kan ongeveer een vermogen aan van 60 a 65 Kw. Daar kom je met deze 3 toestellen waarschijnlijk in de buurt. Bij allen tegelijk voluit in gebruik.

22mm is inderdaad veel gebruikt voor gasleidingen. Bij grotere afstanden komt 28 voor gas ook vrij vaak voor.

Succes.
 

Neros_12

  • #14
Ik heb dus toch maar 25 mm unipipe aangeschaft en ga dat morgen gebruiken. Die 25 mm buis is wel een (heel) stuk minder flexibel dan 20 mm maar goed, het is toch maar beter om aan de veilige kant te zitten met die 25 mm.

Allemaal erg bedankt voor de bijdrage hier.

Met vriendelijke groet,
Floris
 

Xr8

  • #15
Verstandige keus.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu