Welke aansluiting nodig voor zonnepanelen?

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #1
Ik heb op dit moment 20 zonnepanelen van 250 WP (20 x 250 = 5.000 WP totaal) op een 3 x 25A aansluiting. Vanwege de overstap naar een warmtepomp komen er zo'n 40 zonnepanelen bij.

Als je rekent met 400 WP per nieuw paneel kom je uit op 40 x 400 = 16.000 WP. Vermeerderd met de 5.000 WP van de reeds aanwezige panelen is dit in toaal 21.000 WP totaal.

Klopt het dat dit met een 3 x 35A aansluiting haalbaar is?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
De huidige panelen zitten op een 3-fasen omvormer? En voor de nieuwe panelen komt er een tweede omvormer bij?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #3
Er is nu een 3 fase omvormer ja. De huidige omvormer zal vervangen worden.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Is het niet beter om de 2e serie panelen op een eigen omvormer te houden? De vermogens van de panelen zullen ook niet gelijk zijn.

Je zult zeker een veel zwaardere huisaansluiting moeten hebben. Met 3x 25A ga je het niet redden. 3x 40 of zelfs 3x 63A komt eerder in de buurt.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Ik zou ook een tweede omvormer toevoegen. Dan kun je ze op 2 aparte beveiligingen aansluiten en houd je deze nog enigszins selectief ten opzichte van de hoofdzekering.

Een goed ontwerp van de verdeelkast is hier wel belangrijk. Je hebt dan 35A (uit het net) + 7A (bestaande omvormer) + 23A (nieuwe omvormer) aan voedingsbronnen beschikbaar, oftewel zo'n 65A. Dat is niet iets wat je op een standaard 40A verdeelkast aan wilt sluiten.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #6
Heb je de extra vastrechtkosten al meegenomen in je beslissing? Zeker als straks de saldering eraf gaat, maakt dat het moeilijk zoniet onmogelijk om de extra panelen waarvoor je die 3x35A nodig hebt rendabel te krijgen. Dan kun je misschien beter gewoon het maximum aanleggen wat met 3x25A nog kan.
 

dennistd

  • #7
Als je de 25A maximaal zou benutten kun je 5750W per fase kwijt, dus totaal 17.250W. Met een beetje aftoppen moet je het daarmee kunnen redden om 21.000Wp aan te sluiten. Wel zou je in de omvormer het maximum terugleververmogen dan moeten begrenzen.

Zoals al eerder gezegd: zorg wel voor een 40A-automaat om de rest van je installatie (en dan vooral de aardlekschakelaars) te beveiligen tegen 50A die je zo wel gaat halen (waar ze maximaal 40A kunnen hebben).
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #8
@ Impie,

Jazeker. Al zijn de vastrecht kosten voor 3 x 35A 4 x zo hoog dan zou ik het nog zo doen. Er komen 2 warmtepompen van bij elkaar 22 KW, dus die lusten wel wat qua stroom. De 2 woningen (vrijstaande woning met aanleunwoning) verbruiken bij elkaar al 10.000 KWh per jaar aan normaal verbruik en daar komen de warmtepompen bij.

Ik ga mijn elektricien ook even een berekening laten maken met de groepenkast. Die is al voor een gedeelte vernieuw. De andere helft stond al op de planning. Mooi moment om dat gelijk te doen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #9
Je aansluiting moet zo zwaar zijn dat zelfs bij maximale opwekking en geen eigen verbruik de hoofdzekeringen intact blijven.

Maar een verbruik van 10.000 kWh, zonder WP. Dat is wel extreem veel... Wat voor zware verbruikers heb je dan in gebruik?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #10
Groot vrijstaand huis met aparte aanleunwoning. En dan heb je alles dubbel: koelkasten, vrieskasten, inductiekookplaten, enz.. Zijn daardoor gewoon 2 huishoudens bij elkaar.

Met de huidige 20 panelen wek ik daar zo’n 45% zelf van op.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #11
Dan nog: Wij hebben een royale hoekwoning, met inductie etc. Los van de warmtepomp verbruiken wij 3000 kWh. Komt er nog 3500 kWh bij voor de warmtepomp.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #12
Ik denk niet dan je aan de 800 m3 inhoud komt.

Vermenigvuldig jouw huis met 2 dan heb je al 6.000 KWh. Tel er nog 2 vriezers en wat andere huishoudelijke apparatuur en in de zomer een mobiele airco bij op en je zit zo aan de 10.000 KWh.
 
Laatst bewerkt:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #13
Electriciteitsverbruik != inhoud woning. Als je nu zou zeggen dat je er met een gezin van 8 personen woont... Ik blijf het knap vinden.... Maar de grootste besparing kun jij dus eenvoudig uit gedragsverandering halen. Dat is dan wel weer een voordeel.

Maar als je wilt vergelijken: Wij zitten tegen de 600 m3 aan.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #14
Houd je er wel rekening mee dat je die 22 kW van de warmtepompen het meest gaat gebruiken op het moment dat de panelen het minste leveren? En dat je dus straks zonder saldering in de zomer de stroom voor een stuiver verkoopt en in de winter voor 5x dat bedrag weer terug koopt?

Dat gaat het in dit geval praktisch onmogelijk maken om die 700-800 euro extra vastrecht ooit rendabel te krijgen; de extra panelen boven de 17 kWp zouden dan in de stookperiode richting de 3000 kWh op moeten wekken. Dan kun je beter het idee van @dennistd toepassen en de teruglevering beperken.

Maar goed, als je qua aansluitwaardes van de huizen zelf niet uit denkt te komen met 3x25A, heb je misschien geen andere keus.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #15
Zonder te oordelen, het is veel inderdaad, wij zijn met hetzelfde bezig (extra zonnepanelen en warmtepomp), maar verbruiken in een vrijstaand huis van 1200 m3 met een extra vriezer, koelkast en elke dag een was draaien 3500 kwH en daarnaast 1800 kuub gas. Huis is wel goed geisoleerd. Aan zonnepanelen heb ik straks 11.000 ivm de warmtepomp. Ik installeer meteen maar een airco om het overschot aan energie in de zomer op te maken. Misschien ook een idee want een groot deel van het jaar zit je straks zo goed als voor niets aan het net te leveren en als de verwarming echt aan moet heb je nog steeds te weinig capaciteit (geen zon).
 
Laatst bewerkt:

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #16
Ik heb nu een 3 x 25A aansluiting en die kost me € 254 per jaar. Stap ik over naar 3 x 35A dan betaal ik per jaar € 995. Een verschil van € 740 euro per jaar.

Voor die € 740 euro extra kan ik wel met 60 zonnepanelen a 400 WP (bij allemaal vervangen) gaan werken ((60 x 400 WP) / 230) = 104,34 / 3 fasen = 34A. Dat valt dan binnen de 35A aansluiting. Daarbij ga je er ook van uit dat ze maximaal opbrengen en dat doen ze niet in Nederand: er wordt gerekend met 90%.

Het salderen is er nog en wordt alleen de komende jaren afgebouwd. Het verschilt per energieleverancier welke vergoeding / terugleververgoeding je er voor krijgt. Daardoor is er de komende jaren nog de tijd om de installatie terug te verdienen.

Mijn energieverbruik gaat omhoog door de aanschaf van 2 warmtepompen, maar ik ben daardoor wel van het gas af. Ik verbruik voor 1 grote slecht geisoleerde woning en een aanleunwoning zo'n 6.000 m3 gas per jaar waar ik nu € 1,80 per kuub voor betaal. Dat lever mij per jaar zo'n € 9.000 - 10.000 aan besparing op (afhankelijk van de gasprijs en die is nu extreem hoog).

Over een paar jaar staat er ook een hybride of elektrische auto te laden op de oprit en draait in de zomer de airco. Dan verbruik je de energie die je opwekt direct zelf. Dat maakt de rekensom in de toekomst weer anders.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #17
Blijkbaar heb je het al helemaal in je hoofd zitten. Ik wil je er enkel op wijzen dat er in jouw verhaal nog wel de nodige hiaten zitten. 3x35A is niet voldoende, je moet al naar 3x 40A toe, zie tabel. Bekabeling moet naar 4 mm2 of naar 6 mm2, afhankelijk van de afstand tot de omvormer.

Gasprijs zal ook niet op 1,80 blijven.

En last but not least: Met 2 warmtepompen ga je de 2 slecht geïsoleerde woningen ook niet comfortabel warm krijgen. Als je (noodzakelijk!) eerst gaat isoleren, kieren afdichten en energiezuinig gaat isoleren wordt die 6000 m3 ineens 3000 m3, zonder comfortverlies.



1645189428246.png
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #18
Als het zo slecht geïsoleerd is, kun je inderdaad wel eens van een koude kermis thuiskomen.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #19
De isolatie wordt komende maand aangepakt, waardoor dat probleem verholpen is.

Het gas zal geen € 1,80 per kuub blijven, dat ben ik met je eens. Maar goedkoop wordt het ook niet meer. Ik kan gaan investeren in een nieuwe CV ketel (€ 6.000), maar dan zit je de komende 15-20 jaar nog aan het gas vast. Dan weet ik nu al dat ik ieder jaar zo'n € 10.000 aan gas moet betalen en dat is weggegooid geld, want dan moet ik over 10 jaar alsnog naar een warmtepomp overstappen.

Mijn elektricien gaat het e.e.a. even uitrekenen. Mocht 3 x 35A niet genoeg zijn (bij een kennis van mij past het ook met 66 panelen), dan zal het 3 x 50A moeten worden. De jaarlijkse kosten hiervan zijn € 1.400.
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu