9 kw kachel sauna, welke aansluiting nodig?

Patrick39

  • #1
Beste, enige tijd geleden is er bij mij een grondkabel aangelegd voor een oplaadpaal voor de auto. Nu is de auto weg en ik vroeg me af of ik diezelfde kabel kan gebruiken voor de aanleg van elektriciteit voor een 9 kw kachel voor in een sauna. Zie afbeeldingen van de bedrading die er nu ligt. Ik ben zelf een leek, Dus graag in jip en Janneke taal ;-)
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Voor een 9kw kachel ben je krachtstroom nodig, 3x16A, en daarbij een 5-aderige kabel (of 4+aardscherm). Dat heeft deze kabel niet.

De vraag is ook, of je uberhaupt wel 3 fasen in je meterkast hebt liggen.
 

Patrick39

  • #3
Bedankt voor je snelle reactie. Hoe kan ik daar achterkomen of ik een 3 fasen in de meterkast heb? En heb je een idee wat de kosten zijn om krachtstroom aan te leggen?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Begin eens met een foto van de meterkast.

Als het er niet ligt, zul je een offerte op moeten vragen bij je netbeheerder. Afhankelijk van de nodige werkzaamheden tussen de 250 en 2000 euro meestal. Plus een nieuwe meterkast in 90% van de gevallen.
 

Patrick39

  • #5
Bij deze een foto van de meterkast. Ik ben benieuwd ;-) bedankt voor de hulp zover.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #6
1-fase hoofdschakelaar dus 1-fase aansluiting.

Als je naar 3 fasen wilt, ben je sowieso een 3-fasen hoofdschakelaar nodig (kan nog wel in deze kast) en natuurlijk een automaat + aardlek voor de sauna. Dat past niet meer, dus kastje ernaast.

Ik zou eerst maar eens bij de netbeheerder vragen wat het kosten moet om naar 3 fasen te gaan.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu