Welk vermogen radiator kopen?

SB82

  • #1
Hoi allen,

Ik heb een vraag over de aanschaf van 2 nieuwe radiatoren voor mijn praktijkruimte met wachtkamer die in de vrijstaande garage wordt gebouwd. De gehele garage is voorzien van ramen/deuren met HR++ glas, 100mm steenwol in de wanden en 12,5 cm steenwol als dakisolatie. De constructie is houtskeletbouw met halfsteens buitenmuur. Ook de vloer wordt nog geïsoleerd. De praktijk en wachtkamer zijn van elkaar gescheiden d.m.v. een deur/geisoleerde muur (i.v.m. geluid).

De inhoud van mijn werkruimte is 37 m3.
De inhoud van de wachtkamer is 12,5 m3

Voor het benodigde vermogen heb ik het volgende berekend:

werkruimte +/- 3200 Watt (+/- 22 graden)
wachtruimte +/- 1100 Watt (+/- 20 graden)

Nu lees ik overal op internet dat het vermogen van radiatoren standaard wordt aangegeven op 90/70 (aanvoer/terugvoer temp). Maar ik lees ook over nieuwere ketels die juist met 75/65 werken. Onze ketel valt onder de noemer oud (14 jaar inmiddels) en het zit er dus aan te komen dat we op korte termijn een nieuwe CV-ketel gaan aanschaffen die dan wellicht zuiniger/efficienter werkt en op 75/65 draait.

Wat adviseren jullie om te doen als het gaat om de aanschaf van de radiatoren? Moet ik ze aanschaffen op vermogen 90/70 of 75/65? Ik wil namelijk niet in de toekomst, als we een nieuwe CV-ketel aanschaffen, met het probleem zitten dat de radiatoren te weinig vermogen hebben en dus te weinig warmte afgeven.

Graag hoor ik jullie mening/advies.
Alvast bedankt !
 

Marcn88

  • #2
Het mmooiste is om radiatoren te groot te nemen waardoor de aanvoer en retour temperaturen zo laag mogelijk gehouden kunnen worden helemaal met het oog op de toekomst,het is gewoon kijken wat je waar kwijt kunt kwa afmeting en het zal mooi zijn als de radiator in de range van 40 tm 65 graden t vermogen kan behalen
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu