Vermogen voor woonkamer en welke warmte

ErwinM

  • #1
Hallo,

Ik ga mijn woonkamer verbouwen, daar horen ook nieuwe verwarmingen bij. In de bestaande situatie heb ik voor een lidradiator en achter aan weerszijden een conventionele radiator, uit de jaren 80 waarschijnlijk. Voor had ik een kolomradiator in gedachten en achter een hoge, smalle design kolomradiator, of een convectorput. Nu hoorde ik dat een radiator met stralingswarmte en een convector met opstijgende warmte niet erg goed samen gaan. Ik kan dit op internet niet zo goed terug vinden.

Mag je beide systemen gewoon combineren?

Daarnaast zie ik door de bomen het bos niet meer als het gaat om de vermogensberekening. Mijn woonkamer heeft een inhoud van 113 kuub. Aan beide zijden ingesloten, ener kant buren, andere kant de keuken en hal. Voor is dubbelsteensmuur met een raam, achter komt een nieuwe schuifpui. Als ik diverse calculators raadpleeg, kom ik tussen de 4000W en 12000W uit, dat is nogal een ruime marge. Natuurlijk wil ik warm zitten, maar ik wil ook mijn verwarmingen fatsoenlijk kunnen plaatsen.

Wat is raadzaam?

Ik hoop hier eindelijk wat duidelijkheid te krijgen. Tot nu toe levert elke actie meer vragen op.

Alvast bedankt,

Erwin
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #2
Houd in 1 ruimte in ieder geval gelijkwaardige verwarmers.

Daarmee bedoel ik of radiatoren, of convectoren.

Deze twee niet samen in 1 ruimte plaatsen, voorbeeld de radiator is al behoorlijk wat warmte aan het leveren maar voor de convectorput is het water nog te koud om aan het werk te gaan.

Houd in dat je bij de radiator al weg loopt voor de warmte en aan andere zijde van de kamer is het dan nog steeds koud.

Het meest ideale is de alle verwarmings elementen van de zelfde soort zijn radiatoren met veel waterinhoud of convectoren met weinig water inhoud.

En zo u wil alles mag, maar of het verstandig is ?

Een warmte verlies berekening is niet even natte vinger werk of vuistregel.
Probeer aan de hand van de maat van de oude radiatoren in een tabel op internet een gemiddelde te vinden van de capaciteit die er nu ook hangt.
Dan heb je enig houvast van wat het zou kunnen worden.

Wat is ik zelf wel vaak aanhoud is de breedte van een raam ook de breed van de radiator en soms geeft dat iets te veel capaciteit.
Het staat dan vaak net iets mooier maar dat is een kwestie van smaak.

Vr Gr en succes ermee
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu