Welk gereedschap voor dit ontwerp

Balachmar

  • #21
@ De Haan
Ik was niet echt in gegaan op de figuurzaag, omdat ik verder gelezen heb dat een figuurzaag eigenlijk alleen geschikt is voor dunne platen hout. 35mm lijkt me niet echt dun te noemen. Maar als zoiets wel kan, waarop moet ik dan letten bij het aanschaffen van een figuurzaag? Want ik neem aan dat het niet kan met een figuurzaag die ikzelf ooit gebruikte op de lagere school. :)

@Erik-T
Tja, aan zoiets had ik ook al zitten denken, heb jij dan nog tips waarop ik zou moeten letten bij zo'n kopieer frees? Want wat maakt zoiets een knappe kopieerfrees? :)
En ik neem aan dat je dan laag voor laag telkens de "zaagsnedes" uit zou frezen klopt dat?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #22
Bij het aanschaffen van de figuurzaag moet je letten op een voldoende stijven beugel die toch niet al te zwaar is.

De zaagjes zijn ook belangrijk zoek zaagjes die voldoende grof zijn het liefts met een lichte zetting meestal hebben ze wel iets bij de hobby winkel.

Er bestaat ook nog een soort figuurzaag machine's
deze zaagjes zijn veel smaller dan in een lintzaag.
maar om in iets dergelijks te inversteren voor een paar kandelaars lijkt me wat overkill
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #23
Ja, voor je het weet is het weer voorjaar. :wink:
 

T2doka

  • #24
Op de foto's die jullie posten is dit (volgens mij) gewoon een kandelaar uit ijzer gemaakt, het middenste gedeelte toch, met aan de buitenzijde enkel een fineertje opgelijmd van zo'n 2à3mm dik. Je ziet op de tekening namelijk nergens kopshout?

Inderdaad, met een bovenfrees lukt dit ook, maar je moet dan wel rekenen dat je de dikte van je frees als afval hebt en je frees zeker lang genoeg moet zijn om door het hout te frezen.
 

Erik-T

  • #25
Ik werk het liefst met een kopieer frees waarbij geleidelagertje boven de freesbeitels zit, en als je er een aanschaft waarbij je de beitelpaatjes kan verwisselen heb je langer plezier van je freesje omdat je kopieer frezen niet kunt slijpen. het is mooi als je een frees neemt om in 1 keer de hele dikte uit te frezen maar dit maakt het vast klemmen van je werkstuk lastiger. en in twee stappen wordt bij nauwkeurig frezen ook een heel goed resultaat bereikt. bedenk dat hoe meer je in 1 keer door wil frezen des te meer vermogen je machine moet hebben. je freest het nauwkeurigst door eerst met 1 a 2 mm ruimte je onderdelen uit te zagen en daarna met je malletje de boel mooi op maat te frezen
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #26
Balachmar

Een figuurzaagmachine kan het net aan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu