Welk gereedschap voor dit ontwerp

Balachmar

  • #1
Ik wil een kandelaar maken naar het volgende ontwerp:
pdf offline

Nu heb ik er al 1 gemaakt, waarbij ik dit uitgezaagd heb met behulp van een decoupeerzaag. Het ontwerp wordt getekend op een blok hout wat 35 mm dik is. Probleem wat ik ondervond was dat ik vooral de hoeken van de kleinere stukken om te zagen niet goed kon maken.
Ik had al een vrij smalle zaag gebruikt in de decoupeerzaag. Dus volgens mij kan ik hier verder niet heel veel verbeteren.
Nu dacht ik zelf dat het misschien ook zou kunnen met een lintzaag, maar ook daarmee zit je dat je sommige hoeken ook niet zal kunnen maken denk ik.
Mijn allerlaatste idee zou zijn, om het uit te frezen, waarbij je elke lijn meerdere keren steeds dieper uitfreesd.
Maar aangezien ik zelf nog het grotere gereedschap aan moet schaffen weet ik niet wat ik nu het best kan doen. Deze keer had ik nog een decoupeerzaag van mijn pa kunnen lenen. (dat kan in de toekomst natuurlijk ook gewoon, maar een bovenfrees heeft ie niet, laat staan een lintzaag!)
Hebben jullie misschien ideeën hoe je dit ontwerp het best/mooist kan realiseren. Met een decoupeerzaag gaat wel, maar ik moet nu heel veel nog bijvijlen/schuren om ervoor te zorgen dat de oneffenheden die ik gemaakt heb met het zagen weggewerkt worden.

Ik ben benieuwd naar jullie ideeën.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Een lintzaag zal inderdaad stukken makkelijker werken.
Wat je ook kan overwegen is om uit triplex van een paar mm dik een aantal stuks van de zelfde vorm te zagen met een decoupeerzaag en die op elkaar verlijmen tot je de juiste dikte hebt en dan de onevenheden weg te schuren.
 

Balachmar

  • #3
Dat laatste is iets wat ik niet wil doen. Ik vind het namelijk het mooist als houten voorwerpen zoveel mogelijk uit 1 stuk hout zijn gemaakt.
Wat ikzelf misschien nog als idee had is om van triplex een geleider te maken voor de frees. Aangezien ik het idee heb, wat misschien helemaal verkeerd is, dat een lintzaag die goed door 4 cm hout gaat misschien wel erg prijzig/groot wordt...
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
Ach, op 2e hands sites kan je voor een paar honderd euro al een redelijke kopen. De prijs wordt ook bepaald door de breedte die tussen het huis en de zaag past (uitlading).
 

T2doka

  • #5
Ik zie op de tekening een vierkant met gebogen lijnen in? Zijn deze lijnen de zaaglijnen?

Een decoupeerzaag heeft de neiging (en zeker bij massief dik hout) om schuin te zagen, een lintzaag is daar beter geschikt voor, maar zoals gezegd, een kostelijk iets om aan te kopen.
Ken je niemand in je vriendenkring die in de houtsector werkt en een lintzaag heeft staan op het werk?
Een figuurzaag kan ook wonderen doen, maar dan ben je wel een paar uutjes bezig met zagen.

Schuren na het zagen zal je altijd moeten doen, zelfs als je de stukken freest, want fijn geschuurd hout zal mooier zijn als het vernist of gekleurd is.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
Sorry hoor, maar ik zie in het plaatje helemaal niets wat maar iets op een kandelaar lijkt, laat staan hoe je het uit moet zagen. :roll:
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #7

Ik denk dat het zoiets moet worden.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #8
Hé, nou lijkt het ineens wel op een kandelaar. :mrgreen:
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #9
Voor de doe het zelver is een figuurzaag de beste oplossing.

Als je een lintzaag wilt gebruiken moet deze al een redelijke breedte hebben voor 35 mm hout (1/4 tot 1/2 houtdikte)
daarmee kan je de hoekjes niet goed zagen of je hebt een heleboel afval
 

Balachmar

  • #10
Ik zie op de tekening een vierkant met gebogen lijnen in? Zijn deze lijnen de zaaglijnen?
Ja, zie trouwens voor hoe het er ongeveer uit moet gaan zien ergens hier boven in de thread. Lijkt trouwens wel erg veel op de kandelaar die ik heb gezien en na wil maken :)
Een decoupeerzaag heeft de neiging (en zeker bij massief dik hout) om schuin te zagen
Daar ben ik achter gekomen! Vandaar mijn geschuur en mijn vraag hoe ik het beter kan doen.
Ik werk op de tu waar ze wel een mooie werkplaats hebben met veel machines, daar staat ook wel een lintzaag tussen, maar ik vrees dat ik daar echt niet zomaar achter mag.
En over het zagen met een figuurzaag, heb je dan niet erg veel kans dat het zaagje kapot gaat in zulk dik hout?
Schuren is niet erg, maar de schuinheid overal vanaf schuren is erg vervelend, vooral met heel hard hout (ik had nu teak, waar ik gratis aan kon komen) en dan ben je na het zagen nog uren (ik heb er al 4-5 uur opzitten en ik vind het nog niet goed genoeg) bezig. Dus er moet een betere manier zijn denk ik.
Als je een lintzaag wilt gebruiken moet deze al een redelijke breedte hebben voor 35 mm hout (1/4 tot 1/2 houtdikte)
daarmee kan je de hoekjes niet goed zagen of je hebt een heleboel afval
Dus dan toch weer geen lintzaag...
Ik denk dat ik toch meteen best een lastig ding heb uitgezocht om te maken... en het zag er zo simpel uit.
Maar in ieder geval wel heel tof hoeveel reacties er nu toch al zijn! Waarvoor mijn dank alvast.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #11
Staat daar (op je werk) mischien ook een watersnijder
deze is echt gemaakt voor dingen als dit.


ps. figuur zaagjes zijn er in verschillende uitvoeringen
 

T2doka

  • #12
Natuurlijk zit je nu wel met het probleem dat je uit 1 stuk hout al je stukjes wil krijgen, want de ene buitenbocht van het ene deel, is dan direct de binnenbocht van het andere deel. Mocht je uit 1 stuk hout, 1 deel van de kandelaar willen maken, zou het volgens mij veel gemakkelijker zijn, nadeel ervan is dan wel dat je veel afval en verlies hebt van het hout.
Wij zagen op het werk hout van 70mm dik met een lintzaag van 15mm breed, je moet natuurlijk niet zot gaan doen, maar voorzichtig geraak je wel door je stuk hout hoor(en dan praat ik vooral over beuk en eikenhout)
Om de stukken in vorm te willen krijgen en er moet nog veel vanaf kan een rasp ook al veel helpen, natuurlijk is schuren daarna ook noodzakelijk.
Begin te schuren met een P60 en ga zo fijner en fijner door en eindigen om te kleuren en vernissen met een P180 (dus P60-P80-P120-P150ofP180)
Schuren is een heel belangrijke zaak als je een mooi eindresultaat wil, dus besteed daar maar extra aandacht aan. Het is niet leuk, dat weet ik ook want opt werk kleuren en vernissen wij zelf onze pootjes en daar kruipt toch wel wat tijd in om deze vooraf te schuren en tussen het kleuren of vernissen ook nog eens mat te zetten.
Ontwerp ziet er trouwens mooi uit.
 

H@ns

  • #13
De foto hierboven lijkt me gelamineerd hout of gefineerd mdf.
Dat kan heel goed maar massief in deze vorm uitzagen geeft problemen qua draadrichting, je krijgt ergens zeer kortdradige stukken en die zijn heel kwetsbaar!
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #14
Ik heb eens even gekeken maar het is weldegelijk massief hout waar hij uit gemaakt is. Ik vind het moeilijk in te schatten van wat voor hout het gemaakt is. Als ik het gevonden heb meld ik het nog wel.
 

Pepjo

  • #15
Balachmar schreef:
....vooral met heel hard hout (ik had nu teak, waar ik gratis aan kon komen) en dan ben je na het zagen nog uren (ik heb er al 4-5 uur opzitten en ik vind het nog niet goed genoeg) bezig......
Lijkt me niet gelamineerd.
 

H@ns

  • #16
Het is Esdoorn of Berken en het is zeker niet massief in de zin van uitgezaagd uit een blok, kijk maar eens goed naar de draadrichting.
Volgens mij is het mdf met een dikke plak esdoorn er op maar de foto is net te klein om zeker te zijn

Als je deze constructie (foto) maakt in massief ligt hij binnen een dag uit elkaar omdat de stukjes bij het gat waar de pin door zit gaan afbreken.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #17
Ik vermoed ook Esdoorn.
Maar het is wel degelijk massief.
Ik zie aan de zijkant wel degelijk de houtnerf, en in de bocht zie je het verloop van de houtnerf. Ik hoop dat de foto's het laten zien.



 

Balachmar

  • #18
Is esdoorn dan een stuk makkelijker dan bv teak?
Ik heb nu namelijk al wel een eerste versie die ik uit teak gezaagd heb dmv een decoupeerzaag, maar grote delen zijn schuin, en vooral de binnenste armen hadden zulke krappe bochten dat ik die niet met de decoupeerzaag kon maken.
En aangezien er nu al enkele mensen zijn die er ook graag zo een zouden willen. Vraag ik me af hoe ik deze kandelaar mooier en makkelijker zou kunnen maken. En dan nog specifiek met wat voor gereedschap. Maakt het eigenlijk nog uit of je een duurdere decoupeerzaag hebt, voor het schuin gaan met het zagen?
alvast bedankt.
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #19
Er is al eerder voorgesteld om een figuurzaag te gebruiken en volgens mij is dat de beste en eenvoudigste oplossing.
 

Erik-T

  • #20
Misschien is het een idee om van dun MDF (4 mm) een aantal malletjes te maken met een figuur zaag, en een knap kopieer freesje aan te schaffen voor een bovenfrees, deze werkwijze is helemaal handig als je er meerdere maakt omdat je steeds hetzelfde reultaat krijgt, dan kun je er misschien ook nog een paar verkopen om zo het freesje terug te verdienen :)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu