Wel of niet stempelen en balk- of H-profiel plaatsen?

Jozik

  • #1
In mijn huis uit circa 1905 loopt een oude gang langs de woonkamer, nu in gebruik als heel diepe, smalle en dus onhandige kast. Ik wil die muur eruit breken en zo de woonkamer verbreden. Het gaat om een lengte van 4 m. De gang is 90 cm breed, de kamer is 380 cm breed, dus de overspanning wordt een kleine 5 meter (90 + 380 + het halfsteens muurtje).
De balken zijn 17x6 cm en zitten 70 cm van elkaar (hoh).
Bij verschillende buren is deze klus al gedaan en er wordt me verteld dat ik niets hoef te stempelen en geen balk of H-profiel hoef te zetten, maar ik vind dat er nogal wat druk door de balken op de muur wordt uitgeoefend.
In tabellen om de maximale overspanning van balken te berekenen kom ik geen hoh van 70 cm tegen, maar bij 60 cm hoh kom je met deze balken op een maximale overspanning van 315 cm, minder dan nu bij mij het geval is.
Ben ik nou onnodig voorzichtig door stempels en daarna een balk of H-profiel te willen plaatsen? En als ik niet te voorzichtig ben: is een H-profiel te verkiezen boven een balk?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Het beste kun je hier even een constructeur bij halen, die ter plaatste de situatie kan bekijken en berekenen.
Daar is hier op het forum geen veilig en verantwoord antwoord op te geven.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Je bent zeker niet onnodig voorzichtig! De bestaande balken zijn niet voldoende voor die overspanning. Dus de bestaande muur zal dragend zijn. Ik verwacht dat de bestaande situatie ook eigenlijk al niet voldoende is. Ik woon ook in zo'n huis :)

Je kan balken bijleggen of een stalen balk eronder bijleggen. Een constructeur kan zoals Peter al zegt dit voor je uitrekenen. Deze berekening heb je nodig voor de vergunning voor het bouwen.

Succes!
 

Jozik

  • #4
Dank voor de snelle reacties! Ik heb stempels geplaatst en ga een stalen H-profiel plaatsen als de muur weg is. Het zal wel niet volgens de regels zijn, maar ik ken niemand die deze klus gedaan heeft en er een vergunning voor aangevraagd heeft..... :?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
Nou veel succes dan.
En hopelijk gaat alles goed en gebeuren er geen ongelukken.
En krijg je over een paar jaar geen scheuren en verzakkingen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Vreemd dat je wel zo slim bent je af te vragen of die balk nodig is, maar dat je vervolgens niet de stap neemt om een constructeur te raadplegen.

Je vergeet bijvoorbeeld dat de kracht uit de stalen balk als een puntlast op de fundering komt. Ook dat moet uitgerekend worden. Maar al te vaak is er ook op de fundering een stalen balk nodig om de kracht te spreiden.
 

Jozik

  • #7
Als ik er een constructeur bij haal, dan krijg ik waarschijnlijk te horen dat mijn huis helemaal niet kan bestaan. Dragende halfsteens muren, balken 70 cm hoh met 4 meter overspanning, wat met die maat balken zelfs met 60 cm hoh niet kan.... Alleen staat het er wel al zo'n 105 jaar....
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Het Bouwbesluit was toen iets anders. :lol:
 

Pirke

  • #9
Jozik schreef:
Als ik er een constructeur bij haal, dan krijg ik waarschijnlijk te horen dat mijn huis helemaal niet kan bestaan. Dragende halfsteens muren, balken 70 cm hoh met 4 meter overspanning, wat met die maat balken zelfs met 60 cm hoh niet kan.... Alleen staat het er wel al zo'n 105 jaar....
Als je een constructeur erbij haalt hoeft je ook niet iedere zondag naar de kerk, om te bidden dat je huis niet inzakt. Wat een moeite zeg....
 

Jozik

  • #10
Inmiddels ligt er een mooi IPE220 profiel, een meter meer naar het midden van de kamer t.o.v. de oude halfsteensmuur. Met een krachtarmliftje van een bekend verhuurbedrijf en vier behulpzame buren was het plaatsen een fluitje van een eurocent.
Op de draagpunten ondersteund met stukken wandtegel en verder onderkauwd (dat woord kende ik een maand geleden nog niet.. :) ) met krimpvrije specie.
Overigens zie ik bij een paar vloerbalken zelfs 80 cm hoh afstand, dus het is niet zo vreemd dat er van alles op kastjes staat te trillen als je door de kamer loopt... Niet alleen door vrijhangende balkkoppen dus. Nu maar weer eens kijken hoe we dat gaan oplossen: balken bijleggen of een dwarsbalk middenonder leggen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Wil je ons advies daarbij hebben, of ga je weer je eigen idee uitvoeren :?:
 

Jozik

  • #12
Advies is altijd welkom, maar er valt vooraf natuurlijk niet uit te sluiten dat ik uiteindelijk een eigen idee ga uitvoeren (wat ik nu nog niet heb). Momenteel ben ik de (houten) vloer aan het weghalen om te kijken hoe het met de balken zit.

Ik heb ook al overwogen om de kruipruimte op te vullen en er een schuimbetonvloer met vloerisolatie in te laten leggen, maar dat wordt toch nogal kostbaar. Dat zou ik doen als ik redelijk zeker wist dat ik hier nog 10 jaar of langer zou blijven wonen.... :?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu