Latei wel of niet?

Jeroen Bosma

  • #1
Hallo,

Ik ben momenteel bezig met een uitbouw van de woonkamer. Bij de doorbraak naar de uitbouw is een raamkozijn verwijderd. De binnenmuur is opgevangen door een latei die er oorspronkelijk al zat. De oude buitenmuur is niet opgevangen door een latei.

Ik vroeg me af of dit niet nodig is. De aannemer kwam met het verhaal dat het oude kozijn ook niet dragend is geweest en dat een latei overbodig is. De doorbraak is ongeveer 2.5 / 3 meter breed. De doorbraak is even breed als voorheen het raamkozijn.

Wie o wie kan mij hier meer duidelijkheid in geven?
 

Fiesiekus

  • #2
Zit er een rollaag boven de doorbraak?

Bij 10-tallen wbv-huizen hier in de stad, zijn betonnen lateien aagebracht nadat boven het brede voorraam, in de buitenmuur V- (op z'n kop) -vormige scheuren ontstonden. Tevens moesten de stenen in die buitenmuur opnieuw gemetseld worden.
 

Kloek77

  • #3
Een kozijn is in principe nooit dragend.
 

Jeroen Bosma

  • #4
Er zit geen rollaag boven de doorbraak.

Ik heb wel een scheur in de achtergevel van de woning. Echter die zit niet op de plaats waar de doorbraak is. Die scheur zit er volgens mij ook al jaren.

Ik heb een jaren 30 woning. De binnenmuur is opgevangen met een houten latei. Helpt een foto misschien?

Alvast bedankt voor de reacties!
 

Fiesiekus

  • #5
Jeroen Bosma schreef:
Helpt een foto misschien?
Heel veel, vanuit verschillende gezichtspunten.
 

Jeroen Bosma

  • #6
Heb wel een foto waar het kozijn er nog in zit.

Voor de rest nog geen foto's. Die moet ik nog even maken..

Misschien wordt het iets duidelijker hierdoor. Zie nu wel dat het raam minder breed is dan ik eerst gemeld had.

Hmmm.. Foto plaatsen lukt niet. Dacht link hem even door van mijn hyves maar helaas :(

Ergens nog een makkelijke plek waar ik de foto's kan uploaden?
 

Fiesiekus

  • #7
Boven het witte antwoordvlak (links) staat in grijs "Afbeelding uploaden". Druk daar op, dan volgt de rest.
 

Jeroen Bosma

  • #8


Gelukt... :D Foto is niet helemaal duidelijk. Het gaat dus om het raam op de achtergrond.

Nog een foto maar hier zie je de bovenkant niet...



Zal proberen vanavond nog een aantal duidelijkere foto's te maken.
 

Jeroen Bosma

  • #9
Binnenmuur met de oorspronkelijke latei


Oude buitenmuur zonder latei


Nogmaals



Hopelijk is het zo wat duidelijker..
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #10
Naar mijn idee moet daar een latei in.
Die had boven het kozijn ook al moeten zitten, of een rollaag.
 

Michiel_H

  • #11
Er zou ook murfor (lintvoegwapening) in het metselwerk kunnen zitten, dan hoeft het wellicht (net) niet. Maar aangezien het metselwerk zo oud is zal dat niet het geval zijn. Dan heb je dus een latei nodig, met het wel of niet dragend zijn van een oud kozijn heeft dat helemaal niks te maken.
Zo te zien loopt je oude gevelmetselwerk nu door van binnen naar buiten. Als je de oude buitengevel boven je nieuwe dak niet gaat isoleren en stucadoren dan heb je een gigantische koudebrug! Als je niet heel veel (heel veel dus!) gaat ventileren dan heb je over een paar jaar gele kringen op het plafond staan.
 

Jeroen Bosma

  • #12
Even voor mijzelf of ik het goed begrijp.

De buitenmuur is een spouwmuur. De oude buitenmuur boven het weggehaalde kozijn loopt boven door naar buiten zeg maar. Die muur moet ik beter gaan isoleren? Spouw niet genoeg? De opening wordt nog afgetimmerd en gestuct...
 

Fiesiekus

  • #13
Die buitengevel geleidt de warmte van binnen naar buiten. Je hebt dus een koude plek in huis waartegen waterdamp (uit de vochtige binnenlucht) condenseert. Tenzij je de koudebrug opheft door aan de buitenzijde dat stuk buitenmuur heel goed te isoleren. Het deel onder de isolatie komt dan (ongeveer) op binnentemperatuur.
 

Michiel_H

  • #14
Of door een koudebrugonderbreking aan te brengen in de vorm van gasbeton of iets dergelijks. Dat zou ongeveer ter hoogte van het dak in de gevel geplaatst moeten worden, maar dat is een moeilijke klus.
 

Jeroen Bosma

  • #15
Zo.. Gisteren de aannemer weer even op bezoek gehad. Volgens hem hoeft het niet maar zegt daarbij ook dat de meningen daar over verdeeld zijn.

Voor mijn gemoedsrust plaats hij volgende week een latei. Hebben we dat iig opgelost. Ivm de koudebrug moet ik nog even bekijken. Had er niet bij stil gestaan en opzich wel logisch. Echter heb ik dit nog nooit in reallife meegemaakt.

Mijn ouders hebben ook een aanbouw en hebben hier totaal geen last van.

Vanavond maar weer verder met de verbouwing! :D
 

Michiel_H

  • #16
Als je goed ventileert dan zal het wel meevallen, maar als het iets vochtiger is (bijvoorbeeld omdat de keuken in de buurt is) dan heb je gewoon een probleem.
Als er geen koudebrugonderbreking is gemaakt dan betekent dat waarschijnlijk dat er ook geen lood tegen het binnenblad is opgezet. Als er dus regenwater door het gevelmetselwerk heen slaat dan heb je dat direct binnen in je aanbouw (via je plafond).
 

Jeroen Bosma

  • #17
Zit wel een loodslab boven op het dak in de muur. Ook valt de muur onder een oversteek van het dak. 9 van de 10 keer zal er geen regen tegen de muur komen. Of er moet een rare wind o.i.d. staan.

Denk persoonlijk dat het condenseren wel wat mee zal vallen. Mocht dit niet het geval zijn dan kan ik altijd nog de boel gaan isoleren.
 

Michiel_H

  • #18
Dat lood zit dan waarschijnlijk niet tot op het binnenblad, anders was er ook wel gasbeton geplaatst. Om dit achteraf nog te doen kan wel... maar is een gruwelijke klus. Nu trouwens ook wel, daarom heeft de aannemer het waarschijnlijk niet gedaan...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu