Plafond keuken en woonkamer wel of geen damprem bij niet verwarmde zolder.

CKruijff

  • #1
Beste mensen, ik ben al weer 2,5 jaar bezig om mijn huis uit 1820 volledig te renoveren en heb veel steun gehad aan de specialisten in dit forum.

Alles is eruit geweest en weer opnieuw opgebouwd/aangelegd. Nu zijn we toe aan de begane grond en ik twijfel of ik al of niet het plafond van het woongedeelte moet voorzien van isolatie met damprem.

Situatieschets:
Op de begane grond zijn de steens buitenmuren van het huisje -van binnenuit- bekleed met ventilatielatten op de muur, dan 100mm pir + osb en deels met gipsplaten + stuc. Alles is luchtdicht dichtgezet met tape en/of pur. In de buitenmuren zijn ventillatiesleufjes en bijenbekjes aangebracht zodat de spouw tussen de muur en de pir goed kan ventileren.

Het plafond (en tegelijk de zoldervloer) is opnieuw opgebouwd uit een balkenlaag hoh 40 cm met daarop grotendeels underlayment en osb platen. Daarop weer estrich platen van 45 mm (waarvan 3 cm harde steenwol).

Een deel van de zolder is badkamer. Deze heeft een laag hard isolatieschuim,l met daarop electrische vloerverwarming en keramische tegels.

De rest van de zolder betreft een niet verwarmde slaapkamer en waskamer met de genoemde estrich vloer opbouw .

Het schuine dak van de zolder is verder geisoleerd met osb en underlayment met daarachter weer pirplaten van 100mm tussen de balken icm ventilatielatten, het houten dakbeschot, een damp open folie en daarop oude holle dakpannen.

Er zijn 2 dakkapellen met plat dak, die zijn ook met pir geisoleerd, de opstaande wanden ervan zijn voorzien van binnen naar buiten met een damprem, glaswol, osb, dampopen folie en daarop potdeksel als eindafwerking.

De vraag:
Nu twijfel ik of ik het plafond van de begane grond al of niet moet voorzien van damprem en isolatie. En zo ja, wat is dan handig, pir met alu backing of wol? Of enkel isolatie en de boel damp-open houden? De bovenliggende zolderruimte mag wat ons betreft onverwarmd blijven maar het woon/werk gedeelte met open keuken willen we wel confortabel hebben qua warmte. Er komt vloerverwarming als hoofdverwarming.

Ik hoor heel graag wat jullie gedachten en ervaringen zijn wat betreft de plafond-isolatie en de opbouw ervan.

Superdank voor het meedenken!
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
Waarschijnlijk wil je niet dat het gaat vriezen op zolder, dan niet te goed isoleren. Het plafond werkt als vloerverwarming op zolder.

Ik gok dat het op zolder nu rond de 15 graden blijft, dat is prima.
Een dunne laag glaswol kan zonder problemen, dan wordt het iets kouder op zolder.

Wel een damprem als je flink gaat isoleren. De zolder wordt dan een super grote niet geventileerde spouw en dat gaat niet goed zonder damprem omdat de pir dampdicht is.
 

Charel

  • #3
Thermische isolatie tussen ruimtes binnen het beschermde (bewoonde) geïsoleerde volume heeft geen zin, net zoals ook een dampscherm daar totaal geen zin heeft.
Je gaat hiermee niet minder warmteverlies hebben naar buiten toe en daar gaat het bij isoleren om.
Je kan daar enkel isolatie overwegen om akoestische redenen.
Het is veel beter om u te concentreren op de buitenschil, de grens tussen de binnen- en de buitenomgeving en daar te zorgen voor optimale luchtdichtheid en isolatie.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Charel schreef:
Thermische isolatie tussen ruimtes binnen het beschermde (bewoonde) geïsoleerde volume heeft geen zin, net zoals ook een dampscherm daar totaal geen zin heeft.
Je vergeet op te merken dat er misschien ventilatie op de zolder moet zijn of worden aangebracht.
Moet wel opmerken dat ik het hele verhaal van de zolder niet heb gelezen.
 

CKruijff

  • #5
Heren! Hartelijk dank voor de input, duidelijk verhaal. Inderdaad @Jackd , de zolder hoeft geen vrieskist te worden ;) en ja @Charel ik getroost me maximale moeite om de boel luchtdicht te maken. We zijn mensen van de buitenlucht, dus ook bij kou wordt de boel regelmatig gelucht. Nogmaals dank voor het meedenken
 

Charel

  • #6
Wgb schreef:
Je vergeet op te merken dat er misschien ventilatie op de zolder moet zijn of worden aangebracht.
Moet wel opmerken dat ik het hele verhaal van de zolder niet heb gelezen.
Inderdaad, maar al te vaak wordt de noodzaak en de waarde van goed ventileren onderschat. Het is iets wat sowieso moet gebeuren en dan liefst constant en zeker ook gedurende de nacht.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #7
Beetje zonde van de energie als het vriest. Een niet gebruikte ruimte kan vaak bijna zonder ventilatie. Wel voor de zekerheid (af en toe) een vochtigheidsmeter plaatsten.
 

Charel

  • #8
Als ik het goed begrepen heb betreft het hier een zolder die is onderverdeeld in een badkamer, een slaapkamer en een waskamer. Drie ruimtes die absoluut niet zonder ventilatie kunnen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu