Wel of geen nieuwe rookgassenafvoer bij vervangen CV-ketel.

Ed38

  • #1
Hallo,

Ik wil mijn CV-ketel uit 1992 (Agpo Ferroli VR) vervangen door de Intergas 30/36 compact ivm. de leeftijd van de ketel.Onderhouds contract is nl. opgezegd,dus komt er een probleem,dan kost me dat dik geld.De keuze is op de Intergas gevallen,echter werd mij bij de winkel aangeraden om ook de rookgassenafvoer te vervangen daar mijn huidige niet geschikt zou zijn voor de HR-ketel?Er zou immers condenswater terug kunnen lopen.Nu zijn er bij ons in de wijk al veel ketels vervangen,echter nergens is een nieuwe rookgassenafvoer geplaatst.Aangezien ik problemen met hoogte heb is de keuze om de afvoer te laten zitten de beste.De afvoer nu is èèn aluminium 80 mm en èèn zwarte plastic pijp die samen in een dikkere zwarte pijp komen en het dak uit gaan.Wie weet duidelijkheid.Ook wil ik de ketel graag modulerend gebruiken.Welke programeerbare thermostaat kan ik daar het beste voor gebruiken.Nu heb ik de Chronotherm IV welke mij prima bevalt.Ik wil niet inboeten op de mogelijkheden die ik nu heb.

m.vr.gr.

Ed
 

Fiesiekus

  • #2
Wel de pijp vervangen door een RVS-exemplaar. Aluminium is niet bestand tegen de zure condens.

Die Chronotherm 4 kan je blijven gebruiken als de nieuwe ketel volgens het open therm principe functioneert. Op de site van Chr. is ergens een tabel met combinaties van hun thermostaten en ketelmerken.
 

Klorissa

  • #3
De rookgasafvoer moet van rvs zijn,anders krijg je later problemen,door de lage temperatuur heb je veel condens endat levert in combinatie met aluminium problemen op .Als kamerthermostaat kun je de chronotherm 4 modulation gebruiken
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
En er bestaan tegenwoordig ook kunststof afvoerslang van rond 80 die hiervoor geschikt is.
 

Ed38

  • #5
OK,heb ik bij mijn huide ketel dan geen zure condens?Deze pijp zit er vanaf de nieuwbouw al op.Maar als het nodig is dan is het nodig en zal ik de vakman inschakelen om de pijp te vervangen.Hier nog een plaatje van de huidige pijp,waar ook mijn centrale ventilatiesysteem op aangesloten zit.



 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #6
Bij een HR zijn de rookgassen veel kouder dan bij je oude ketel, vandaar dat je toen geen condens had en nu wel krijgt .

Aluminium buis gaat echt niet samen met HR.
 

Ed38

  • #7
Prima,

Dank voor je advies.
Zit op die nieuwe buis dan ook weer zo`n aansluiting voor de centrale afzuig installatie?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #8
?? Wou je daarmee zeggen dat de centrale afzuiginstallatie nu op de luchttoevoer van je ketel zit?
 

Ed38

  • #9
Frank,ik heb echt geen idee.
Kijk maar naar het onderste foto`tje.Die geribbelde pijp komt van de ventilatorkast af.Ik zit zelf in de electronica en ben geen expert op installatiewerk.

Ed
 

Yeki

  • #10
De geribbelde pijp/buis lijkt me apart door het dak te gaan met een aparte afvoer!
 

Chathanky

  • #11
Fiesiekus schreef:
Wel de pijp vervangen door een RVS-exemplaar. Aluminium is niet bestand tegen de zure condens.

Die Chronotherm 4 kan je blijven gebruiken als de nieuwe ketel volgens het open therm principe functioneert. Op de site van Chr. is ergens een tabel met combinaties van hun thermostaten en ketelmerken.
Een Rvs pijp gebruik je enkel bij een ketel met een rvs wisselaar.
Rvs en aluminium is een slechte combinatie. Door direct contact zal je aluminium wisselaar weg gevreten worden.

De rookgasafvoer moet verwisseld worden omdat deze anders van constructie is dan een vr afvoer.
Probleem is dat je ijspegelvorming krijgt als je er een hr ketel op aansluit.

Doordat je een warmte terug wint op je ventilatie zal de huidige waarschijnlijk kunnen blijven zitten.
Is het ventilatiesysteem ook van agpo?
 

Ed38

  • #12
Nee,de ventilatie is van Stork air.
Dus als ik het goed begrijp de gehele pijp dan blijven zitten,wat dan verklaard waarom niemand hier in de buurt een nieuwe afvoer heeft laten monteren bij een nieuwe CV-ketel.
Vond het ook al vreemd,waar laat je anders de pijp van de ventilatie afvoer op uitkomen!

Ed.
 

Ed38

  • #13
Hier nog twee plaatjes van de ventilatieslang die op de rookgassenafvoer uitkomt en de ventilatieunit van Stork.



 

Klorissa

  • #14
Alleen is het geen wtw unit maar een gewoon centraal afzuig syteem,haal er gewoon een instalateur bij en het antwoord wat hij geeft is waarschijnlijk het enige juiste.althans daar moet je dan maar vanuit gaan
 

Fiesiekus

  • #15
Chathanky schreef:
Rvs en aluminium is een slechte combinatie. Door direct contact zal je aluminium wisselaar weg gevreten worden.
Maar er is toch geen direct contact van de RVS-afvoer met de Al-ww? Heb wel gezien dat wanneer de rookgaspijp van aluminium is, dit zorgt voor extra vervuiling van de warmtewisselaar in de vorm van aluminiumoxyde(korrels) wat tot verstoppingen kan leiden van de rvs wisselaar.
 

Ed38

  • #16
Tja,was dat maar waar dat de erkende installateur het juiste advies geeft,zonder ze allemaal onder een kam te scheren.De èèn geeft dit advies en die weer het andere.Heb twee offerte`s van beide ongeveer €1700,-.Da`s mooi verdiend daar de Intergas compact 30/36 incl. BTW €900,- kost.Collega heeft precies dezelfde laten installeren,totaal 4 uurtjes werk.
 

Fiesiekus

  • #17
Overigens heeft Chathanky wel gedeeltelijk gelijk: condenswater is zuur Ph 2,5. Als condens met aluminium in aanraking komt, krijg je een reactie van het alu. zodat het condenswater neutraliseert.Ph. = 5 - 6. Wanneer je RVS gebruikt gebeurt er niets met de Ph en stroomt dus zuur water richting ketel. Als dan de ketel-ww van aluminium is, zal op de plaats waar het condens het eerst met de alu. ww in aanraking komt, een heftiger reaktie geven, zodat de ww sneller op deze plek kapot gaat.

Daarvoor zijn er weer speciale opvangsetjes waarin het water terecht komt zodat 't niet in de ketel komt. Maar dan blijft volgens mij 't punt dat een alu.-afvoer wordt gebruikt om 't condens te neutraliseren en dus langzaam opgevroten wordt?
 

Chathanky

  • #18
Fiesiekus:

Het gaat hier om een aluminium wisselaar.
Bij dit type en zo velen wordt het condenswater om de wisselaar heen geleid.
Bij het jaarlijks onderhoud wordt deze schoon gemaakt.

Ed38:
1700 euro hoeft nietoverdreven veel te zijn.
Je gaat wel van vr naar hr en dit maakt aanpassingen noodzakelijk.
Je bent verder vrij om ook een andere offerte aan te vragen, dan kun je een vergelijking maken.
 

Fiesiekus

  • #19
Ed38 schreef:
Heb twee offerte`s van beide ongeveer €1700,-.Da`s mooi verdiend daar de Intergas compact 30/36 incl. BTW €900,- kost
Maar daar zit misschien een nieuwe gaskraan, expansievat, overstort en rookgasafvoer bij? En de gasleiding wordt geperst, zodat je en een veilige installatie hebt (dat hoop je tenminste) en garantie op 't toestel hebt.

En ik kan je verzekeren dat kwaliteit, after-sales-service en garantie ook wat waard is! (Ik zal je de drama's met een slechte installatie besparen)..
 

Ed38

  • #20
Moet inderdaad veilig en goed zijn.
Uit de reactie`s op dit topic maak ik op dat de rookgassen afvoer moet worden vervangen door een andere uitvoering.Ik laat me dan nog maar eens goed voorlichten door een installateur hoe de ventilatieafvoer er dan bij op moet komen.
Ga nog maar een offerte`tje aanvragen.
Reden dat ik het zelf wil doen is dat ik vaak teleurgesteld ben door de firma`s.Ik werk zelf in de service en sta altijd binnen twee uur bij een bedrijf op de stoep en geef een goed advies.Zo wil ik ook behandeld worden,maar helaas dat is niet altijd zo het geval.Iedereen bedankt voor de input,en ik ga deze week weer eens verder kijken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu