Wegwerken van meerdere kabels in muur

BdoubleU

  • #1
Graag wil ik een lcd tv (inclusief surround sound set) ophangen aan een buitenmuur. Om het mooi te houden ben ik van plan een stopcontact te verplaatsen of er een extra aan te leggen. Naast het frezen van een goot voor de elektriciteit is er nog een flink aantal kabels dat ook in de muur weggewerkt moet worden: coax, 3x luidsprekerkabels, HMDI, optische audiokabel en wellicht een extra HDMI voor de toekomst met het oog op een recorder/setup box of gameconsole e.d.

Het technische stuk van de klus (het frezen en stopcontact aanleggen) lukt me nog wel. Echter ik ben opzoek naar een mooie oplossing om de vele kabels op een nette manier op 1 plek de muur in te laten verdwijnen.

De TV hangt straks in het midden van een buiten muur, de surround set staat rechtsonder tegen de muur aan, waar ook het tv-signaal mijn flat binnen komt. Naast een goot voor een pvc buis voor de elektra heb ik zeker nog 3 goten nodig. Ik wil voorkomen om rechtsonder bij de plint drie of vier elektra dozen te boren waar de kabels de muur in kunnen gaan. In de doe-het-zelf-zaak zag ik wel contactdozen van 28mm, deze zijn lekker klein, maar eigenlijk is de diameter van de aansluiting op pvc (19mm) te smal voor een HDMI-stekker. Er bestaan wel vierkante elektra dozen met 3 ingangen, maar die zijn eigenlijk voor opbouw.

Weet er iemand een elegantere oplossing voor zoveel kabels? (ook op de 3 punten waar de luidsprekerkabels naar buiten komen? Het oplossen met een 'gapend' gat van een pvc buis kan, en ook het inbouwen van een (stekker)aansluiting zou kunnen maar vind ik eigenlijk niet mooi.
(Bonuspunten voor degene die mij verteld waar een 28mm contactdoos eigenlijk voor gebruikt wordt, want het is te klein voor stopcontacten of wandschakelaars. Heb in de winkel nog niets gezien dat er in hoorde...) :lol:

Groet.

Willem
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Daar hoort ook niets in behalve een kroonsteentje die 28mm doos is een inbouwdoos om bv achter een armatuur te gebruiken of bij opbouw schakelmatriaal waarbij de buizen wel ingestort/gefreest zijn.

Ik zou gewoon 1 of 2 40mm afvoer buizen infrezen, evnen goed achter de tv kijken waar Je ruimte hebt om uit te treden met zo'n buis
 

BdoubleU

  • #3
Bedankt voor de tip! Ik denk alleen dat een 40 mm buis iets te veel is voor de buitenmuur van een flat. Het is een betonnen muur, met een gipslaag van bijna 1 cm erop. Om deze reden is het wel oke om nog een hele cm extra het beton in te gaan, veel dieper wilde ik alleen niet gaan.

Nog ideeën waar ik de (dikkere) pvc elektrabuizen op
aan kan sluiten?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
1" buis kan je eigenlijk niet aanwerken op een doos.
een 3/4" buis(19mm) daar zijn in princiepe wel dozen voor maar meestal is dat een Perilexdoos(iets groter dan de standaard inbouwdoos).
Of een hollewanddoos.
In dit soort gevallen komt een beetje creaticiteit wel van pas.

zaag met een ijzerzaag de buisaansluiting eraf.

Pak nu een Vlinderboor van de juiste diameter en boor een nieuw gat in de zijwand.
Steek de buis hier doorheen en zorg dat hij maximaal 1 mm in de doos zit anders houd je daar geen ruimte over.

Zo kan je elke willekeurige doos aanpassen.
Neem je nu normale inbouwdozen dan kan je deze later afwerken met een aangepast blindplaatje en is het best strak afgewerkt.
 

BdoubleU

  • #5
@ headhunter: Super, dankjewel! (en snel ook! :lol: )

Goed idee om een bestaande doos aan te passen, denk dat een 1" buis wel genoeg is voor coax plus de draden van de boxen. Dan nog een iets grotere buis voor HDMI, of gewoon een buis openzagen, 2 HDMI kabels erin leggen Ducktape erom en dan in de muur plaatsen. (En dan maar hopen dat er niet snel een nieuwe HDMI achtige standaard komt) Stekkers van HDMI zijn wat te groot, maar een "buis is breed genoeg voor 2 kabeldiktes. HDMI door een buis kunnen trekken vergt nogal wat van de diameter stekker is 2 cm breed, en goot moet dan ook een mooie curve hebben, wat denk ik niet lukt met een muursleuvenzaag.

Toevallig nog ervaring met de keuze voor wel of niet afschermen van de kabels? Meningen lopen nogal uiteen. De video/audiofiel zegt 'absoluut doen', terwijl er ook talloze artikelen zijn die het nut van dure beschermde HDMI kabels ontkrachten. (high-end kabels worden dan alleen aangeraden indien de afstand die je moet overbruggen > 3 meter is, anders is het zonde van het geld) Heb het idee dat het signaal wel prima blijft zolang ik de elektra apart houd. Coax kan denk ik wel samen met speakerdraden niet?

Groet,

Willem
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Coax gaat prima met speaker kabeltjes.
Hdmi ook trouwens iig korte afstanden is meestal helemaal geen probleem.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu