Bedrading in bestaande holle wand wegwerken

Rob_G

  • #1
Op zolder heb ik een scheidingswand van gipsplaat in de lengterichting van het huis. Langs deze wand loopt de elektra vanaf vloerniveau aan de achterzijde van het huis richting de nok van het dak, en weer richting vloerniveau aan de achterzijde van het huis. Dit is geheel uitgevoerd middels elektrabuizen op de wand. Ik wil kijken of ik de leiding in de scheidingswand kan plaatsen. De gipsplaat is nu gestuct, maar dit moet nog worden opgeknapt.

Wat is nu een makkelijke manier om de buizen in de wand te verwerken? Verticaal zijn er weinig tot geen obstakels (geen horizontaalbalken), maar horizontaal kom ik flink wat houten staanders tegen. Ik dacht zelf om ter plaatse van de houten staanders van de wand een gat rond90 in het gipsplaat te zagen. In de staander vervolgens een kleine verjonging te boren/zagen/hakken waar vervolgens een flexibele pcv buis in valt. Zo kan ik over het gehele traject gaten boren en de flexibele buis door rijgen. Als alles goed zit kan ik overal kleine stukjes gipsplaat terug plaatsen, en vast schroeven op de staanders. Vervolgens weer afsmeren.
Nadeel is dat de leiding zo direct achter het gipsplaat ligt. Is dit met een leidingzoeker goed op te sporen, of kan ik hier beter iets anders doen?
 

Freakie

  • #2
Je idee kan, maar eerlijk gezegd is het veel makkelijker om gewoon de platen er af te slopen. Was het na het gepriegel met de 2de staander als zat.

Maar ja het kan, gat boren, daarna gat voor leiding in het hout/metaal boren en daarna weer dicht. Over te dicht achter de gipsplaat zou ik niet te veel zorgen maken. Je kan het toch niet adequaat beugelen dus als je het raakt met een schroef dan beweegt het weg.

Zou wel de flex/pvc alvast voorbedraden , flex die niet goed vast zit en dan nog moeten trekken is geen lolletje.
 

Rob_G

  • #3
Bij mijn optie zit er geen gat door de staander, maar een inkeping op aan de zijkant . In onderstaande figuur even de principe in doorsnede.
electra holle wand.jpg

Dan zit de leiding t.p.v. de staanders gewoon klem tussen het hout en de gipsplaat, dit kan dus niet bewegen.

Alle platen eraf halen en opnieuw plaatsen is ook vrij veel werk toch? Of bedoel je over een beperkte hoogte de platen weghalen, zodat een doorgaande open strook t.p.v. de nieuwe elektraleiding ontstaat?
 

Rob_G

  • #4
Even mijn ervaring delen:
De kleine gaatjes maken het inderdaad te lastig om de leidingen door te voeren.
Uiteindelijk heb ik er toch voor gekozen om t.p.v. de nieuwe elektraleiding te wand over een strookhoogte van ca. 25cm open te maken. Zo kan de leiding ook midden door de staanders worden geboord.
 
  • Like
Waarderingen: Freakie

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu