Wanddoos vervangen / stopcontact wegwerken

Anna007

  • #1
Dag beste lezers,

In de keuken heb ik een dikke wanddoos die ik wil vervangen door een dunnere. De dikke (oude) wanddoos is geaard, die dunnere (gewenste) wanddoos is dat niet. Ik ga het stopcontact niet meer gebruiken, maar wil hem wegwerken zodat ik er een kastje overheen kan hangen. Ik mag het stopcontact niet verwijderen aangezien ik in een huurhuis woon. Ik heb net de wanddoos eraf geschroefd en zag dat er drie gekleurde draden inzitten (ik geloof rood, blauw en bruin). Bij de nieuwe wanddoos zag ik overigens niet drie ingangen, maar dat kan aan mijn ongetrainde ogen liggen of aan mijn elektrische kennisgebrek. Wat is een veilige oplossing? Ik las ook iets over bepaald soort klemmen. Ik ben benieuwd of iemand me verder kan helpen.

Groet van Anna

IMG_20200807_155046.jpg IMG_20200807_155051.jpg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Vervangen van een geaarde wandcontactdoos door een ongeaarde, en dat in de keuken, is absoluut niet toegestaan!
Want wanneer jij ooit weggaat en een nieuwe huurder haalt dat kastje weg (of je hebt het zelf weggehaald omdat dat vamn de woningbouwvcereniging moet) dan zit daar een onveilige wandcontactdoos.

Wat je wel zou kunnen doen is de drie draden afdoppen met elk een insteek lasdop (lasklem) en dan een blindplaat op die plek monteren. Bewaar de geaarde wandcontactdoos, zodat je hem terug kunt plaatsen bij verhuizing.

Anna007 schreef:
ik geloof rood, blauw en bruin
Persoonlijk geloof ik daar helemaal niets van. Het illustreert dat je erg weinig van elektra afweet, want iedereen die ook maar een klein beetje met elektradraden heeft gewerkt, weet dat de draadkleuren voor een geaarde wandcontactdoos geel/groen (aarde), blauw (nul) en bruin (fase) zijn. Rood (nul) komt alleen in hele oude installaties voor in combinatie met groen (fase) en grijs(aarde), maar nooit samen met bruin en blauw. Tenminste: als er niet een andere knutselaar aan de gang is geweest.
 
  • Like
Waarderingen: Anna007

Anna007

  • #3
Dag Kees,

Dank voor je antwoord! Natuurlijk was ik van plan om de oude wanddoos er weer op te zetten bij vertrek. Dat ik weinig van elektra afweet is zeker zo, haha, het is niet mijn professie. Die insteek lasdoppen klinkt als een goed idee. Kan dit een geheel zijn of zijn dit drie aparte lasdoppen (omdat het drie aparte kleuren zijn)? Zou je me er misschien eentje kunnen aanraden?

Groet, Anna
 

Anna007

  • #4
P.s. Wat betekent 'afdoppen' precies? En zou je aanraden om dit door een electricien te laten doen?
 

KlusserHein

  • #5
Het moet zeker drie aparte lasdoppen zijn.
 
  • Like
Waarderingen: Anna007

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Afdoppen = de uiteindes van de draden voor aanraking en kortsluiting beschermen met lasklemmen.
Als je alle drie de draden in éen lasklem steekt krijg je een hele mooie knal in de zekeringenkast, dus dat zou ik maar niet doen.

Ik kan me haast niet voorstellen dat je hier een electricien bij zou moeten halen. Als je niet weet hoe het moet, dan kun je massa's video's op het Internet vinden. Let op: in de video's wordt verteld hoe je door moet verbinden, dus meerdere draden bij elkaar. In jouw geval moet je per lasklem één draad insteken.
 
  • Like
Waarderingen: Anna007

Anna007

  • #7
Bedankt Kees en Hein, ik ben weer een stuk verder gekomen! Liever geen grote knal in mijn zekeringkast, ook al is ie mooi. Ik heb een lasklem gevonden, en daarvan drie als ik het goed begrijp? Is dit de goede?

https://www.toolstation.nl/wago-lasklem-05-25mm2/p43904

Ik ga opzoek naar de filmpjes, goed idee!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Ja, dat één van de vele mogelijke lasklemmen. Misschien gewoon even bij een bouwmarkt, daar hoef je geen portokosten te betalen. Als er eentje in je omgeving zit.

Vergeet je de blindplaat niet? Zo'n blindplaat zou naar mijn mening al voldoende zijn:
Blindplaat.jpg

Kost minder dan een Euro...
 
  • Like
Waarderingen: Anna007

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu