Elektra veilig wegwerken

Matthijs164

  • #1
Hi allemaal,

Op de vliering zijn (door de vorige bewoners) de elektra buizen erg slordig neergelegd. Ze liggen gewoon los en ik ben bang dat met het kruipen over de vliering iemand het lostrapt. Daarom wil ik ze netjes wegwerken en vastzetten. De draden zijn echter te kort om ze netjes via de rand te leggen.

Ik zou graag even jullie advies willen:
- Kan ik gewoon extra lasdoosjes er tussen zetten om de draden te verlengen? Ik zie het niet zo zitten om de draden helemaal te vervangen.
- Of kan ik ze beter onder de vloer door laten lopen? In dat geval moet ik steeds gaten boren door de latten die eronder zitten. Of zou dit icm met de draagkracht niet wenselijk zijn?
- Er ligt nu overal flexibele buis op de vliering. Dat is op zich prima toch?

Kortom: Hoe zouden jullie dit het beste doen?

WhatsApp Image 2023-07-14 at 09.38.05.jpeg WhatsApp Image 2023-07-14 at 09.38.04 (1).jpeg WhatsApp Image 2023-07-14 at 09.38.04.jpeg WhatsApp Image 2023-07-14 at 09.38.03 (1).jpeg WhatsApp Image 2023-07-14 at 09.38.03.jpeg
 

Kaajee

  • #2
Tjeetje wat een prutswerk zeg! Maar daar heb je niets aan.

Ik zou alles opnieuw trekken en dan inderdaad meteen onder de houten platen en ja dan wel een paar gaatjes in de balken eronder inderdaad, maar dat zal de draagkracht niet te veel beïnvloeden.
Even goed mikken met buis of trekveer.

Op zich is flex natuurlijk prima, maar kun je rechte buizen gebruiken is dat wel makkelijker, zowel mikken als trekken nieuwe draden.

(Als je toch besluit te gaan verlengen, dan (kleine) lasdozen gebruiken en zorgen dat ze bereikbaar blijven)
 
  • Like
Waarderingen: Matthijs164

Matthijs164

  • #3
Hi Kajee,

Dank voor je reactie. Ik ben beetje huiverig om nieuwe draden te trekken, omdat ik niet weet waar ik tegen aan ga lopen. Bij een lamp op de zolder (dus onder de vliering) is een hotelschakeling verkeerd aangelegd. Conclusie was nadat ik een elektricien erbij had gevraagd, dat er ergens een verstopte lasdoos zit. Niet gevaarlijk, maar niet makkelijk op te lossen... Ik denk daarom dat ik de draden (waar nodig) gewoon ga verlengen. Ik ga ze dan wel onder de planken leggen met harde pvc buis. De plaatsen van de lasdozen zal ik duidelijk markeren. Nogmaals dank voor het meedenken!

Groet,


Matthijs
 

Matthijs164

  • #4
Ik was even op vakantie en wilde deze klus vandaag oppakken (ik zag het niet zo zitten dit vlak voor de vakantie te doen, in het geval je onvoorziene problemen tegen zou komen)...

Blij dat ik deze klus heb uitgesteld, want na het loshalen van de eerste paar planken viel ik van de ene verbazing/schrik in de andere. Dit lag gewoon los onder de vloer. Ik ga er een elektricien bij vragen. Dit wordt mij te ingewikkeld vrees ik. Dank Kaajee voor je advies.

Enige positieve: Dat verborgen lasklemmetje uit de vorige post heb ik nu wel gevonden! Verder echt om je janken.

WhatsApp Image 2023-07-31 at 12.41.30 (1).jpeg WhatsApp Image 2023-07-31 at 12.41.30.jpeg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu