Vaste stroomkabel verlengen en wegwerken

Japzz

  • #1
Goedendag,

Ik kon dit specifieke probleem niet vinden. vandaar dit nieuwe onderwerp. Mocht deze hier niet thuishoren, mijn excuses.

De situatie is als volgt. Ik ga een inloopkast bij de badkamer trekken. Uit de vloer van de inloopkast komt een kabel (dit lijkt op een grondkabel). Hierop zat vroeger de wasmachine en is dus een aparte groep. Deze grondkabel zit niet in een buis en kan ik dus niet vervangen. Op de plek waar de kabel nu uit de grond komt wil ik straks de douche. Ik zou deze kabel graag willen verlengen om deze uiteindelijk aan de andere kant man de badkamer uit te laten komen. De kabel is nu net lang genoeg om bij de muur uit te komen. Ik kan hier natuurlijk een lasdoos plaatsen, maar ik begrijp dat ik deze niet in mag metselen/tegelen. Niet ideaal dus rond een douche. Het liefst zou ik de kabel aan elkaar maken in bijvoorbeeld een elektrabuis die ik over de grond leg en waar een dekvloer overheen komt. Maar mag dit? En zo ja: met welke materialen kan ik de verbinding het beste maken? Of zijn er simpelere/betere oplossingen?

Alvast bedankt!
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #2
Als je de huidige kabel gaat verlengen moet de plaats waar je de verlenging maakt altijd bereikbaar blijven. Dit voor vervanging in de toekomst, al gaat dat voor je huidige kabel dus ook niet op.

Ik hoor dat de kabel uit de vloer komt, en dat hij lang genoeg is om bij de muur uit te komen. Zijn er aan de andere kant van de vloer of muur geen mogelijkheden voor een bereikbare lasdoos?
 

Japzz

  • #3
Hi Job,

Aan de andere kant van de vloer zit de woonkamer. Hier zie ik geen kabels dus denk ik dat de kabel destijds in de muur is verwerkt. :roll:
De muur zal waarschijnlijk wel kunnen, deze moet ik nog opnieuw gaan bouwen. Ik begrijp dan dat ik de kabel door de muur moet halen, daar een inbouwdoos en dan een elektrabuis weer terug naar de nieuwe plek? Dan komt er een afdekplaatje (of stopcontactje) op de overloop. Minder mooi, maar als dat de beste oplossing is, dan gaan we daar maar voor. Dank voor je antwoord.
 

Nth

  • #4
Die kabel uit de inloopkast. zit die vast in de vloer?
Kan die ook los? Want als je die kabel kan verleggen zou beter zijn.
Een kabel in cement gieten is niet wenselijk.
 

Japzz

  • #5
@Nth: Ja, de kabel zit vast in de vloer, deze gaat door de betonvloer naar beneden. Deze kan dus niet los, vandaar de uitdaging.
 

Nth

  • #6
wat zit er beneden? je kruipruimte?
kan je de kabel op een andere plek loshalen?
en zit i alleen vast in een vloerdeel? of ook in de verdieping eronder?
 

Japzz

  • #7
@Nth , ‘beneden’ is de woonkamer, daar komt geen kabel tevoorschijn. Dus daar zit ‘ie ook vast en er is geen andere mogelijkheid om deze los te halen. Ik ga voor de optie van Job om een doos in de muur te bouwen.
 
  • Like
Waarderingen: Nth

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #8
Lassen inderdaad altijd bereikbaar houden. De optie van Job is hier het eenvoudigste inderdaad. Succes :prima:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu