WCD net buiten de badkamer

Letobias

  • #1
Ik woon in een jaren 60 appartement nog op veel plekken ijzeren inbouwdozen.
Nu hebben de vorige eigenaren een opbouwdoos over de oude enkelvoudige inbouwdoos gezet.
Is het veilig om de oude ijzeren doos weg te breken en hier een dubbele inbouwdoos te maken gelet op verschillende de zones en de dikte van de muur, rekening houdende met de NEN?!

CCA42F2F-70DD-48F9-98B7-17B59F4D6BFE.jpeg 8D457DF3-1A07-4253-BC55-FB1FDA0B6365.jpeg FDD7E541-9C18-436C-9DBC-CD04A3F5DD88.png
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Dit is buiten de badkamer? Dan is het sowieso geen probleem.

Vervang dan ook meteen de bedrading door de juiste kleuren want hier klopt niets van.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Voor de situatie, zoals zojuist beschreven door @Vonken_trekker had ik al een bewerkte afbeeldingen gemaakt:

aardedraad-in-schakelaar.jpg


Een aardedraad is gebruikt als schakeldraad en de zwarte draad (die eigenlijk de schakeldraad zou moeten zijn) is (zo lijkt het) niet aangesloten!
 

Letobias

  • #4
Ik had dit op een ander forum gelezen:

“Hou even rekening met de badkamermuur dat er vanuit de badkamer minimaal 7 cm geen elektra in de muur mag zitten. Dus de normale inbouwdoos is vaak al een probleem, maar een 16mm buis kan wel.”

Maar dat klopt dus niet?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Dan zou je in de badkamer dus helemaal geen elektra mogen hebben? Douchen met een kaarsje aan dan maar..
 

Letobias

  • #6
Top bedankt, ik dacht ik vraag het toch maar even voor de zekerheid. Ik probeer alles een beetje netjes te krijgen qua het gebruik van inbouwdozen, lasdozen, zadels en het gebruik van degelijk Duits schakelmateriaal van Gira.

Bedankt, ik kan weer aan de slag!
 

Rob Klusvraag

  • #7
Een aardedraad is gebruikt als schakeldraad en de zwarte draad (die eigenlijk de schakeldraad zou moeten zijn) is (zo lijkt het) niet aangesloten!
Het kan natuurlijk zijn dat de echte zwarte draad ergens een breuk heeft en men de aarddraad (die in deze contactdoos toch niet gebruikt wordt) hiervoor gebruikt heeft. Ik zou in ieder geval deze aarddraad even hier en bij de lamp met zwarte tape omwikkelen, zodat duidelijk is dat deze nu als schakeldraad wordt gebruikt.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #8
Fout, dat mag niet. De ader moet over de gehele lengte de juiste kleur hebben. Zeker een aardedraad moet kloppen en al helemaal in de buurt van de badkamer.
 

Rob Klusvraag

  • #9
Vonkentrekker, I stand corrected. Het werd inderdaad wel gedaan, maar mag tegenwoordig niet meer. En dat is natuurlijk maar beter ook. Draden eruit en de goede er in.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #10
Als het vervangen van de draad niet realistisch is, en je dus de keuze hebt tussen het zo laten zitten of er nog een stuk tape omheen doen, gebruik dan vooral even dat stuk tape (aan beide zijden) - ook al zou het officieel niet mogen.

Alles is beter dan willekeurige draden die een andere functie hebben dan je denkt laten zitten zonder markering; bij mij in de garage heeft een of andere beunhaas alle kleuren 'willekeurig' op elkaar aangesloten: naast de normale combinaties ook gewoon bruin bij blauw en geel/groen bij zwart. Kwam ik pas achter toen ik dacht een losse aarde te zien in een lasdoos in de meterkast, en die aansloot op de andere aardedraden... Ik kan er momenteel niet overal bij en heb ze dus even met tape gemarkeerd en laten zitten.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #11
Letobias schreef:
“Hou even rekening met de badkamermuur dat er vanuit de badkamer minimaal 7 cm geen elektra in de muur mag zitten. Dus de normale inbouwdoos is vaak al een probleem, maar een 16mm buis kan wel.”
Hier zit wel degelijk een kern van waarheid in! Al is het geen 7, maar 5cm.

NEN1010 stelt namelijk:
b) Alle andere leidingsystemen met inbegrip van hun toebehoren die zijn verzonken in delen van wanden of scheidingswanden die een zone 0, 1 of 2 begrenzen, moeten ten minste 5 cm diep liggen vanaf de zone die grenst aan het wandoppervlak.
Het probleem is niet zozeer dat je in de wand van de badkamer zit, maar dat recht achter die wand de douche (zone 1) zit. Leidingen en dozen horen in beginsel dus inderdaad minimaal 5cm diep in de wand te zitten.

Echter op iedere regel zijn er natuurlijk weer uitzonderingen:

c) Waar niet is voldaan aan a) of b), mogen leidingsystemen zijn geïnstalleerd indien:
1) de stroomketens zijn beschermd door hetzij een van de beschermingsmaatregelen SELV of PELV of elektrische scheiding,
2) de stroomketens zijn beschermd door aanvullende bescherming overeenkomstig 415.1 door toestellen voor aardlekbeveiliging met een toegekende aanspreekstroom van ten hoogste 30 mA. Deze stroomketens moeten een beschermingsleiding bevatten,
3) gebruik is gemaakt van verzonken kabel of geleiders met een geaard metalen omhulsel dat voldoet aan de eisen voor een beschermingsleiding van de desbetreffende stroomketen, of van kabels of geleiders die zijn omhuld door een geaarde buis, kabelgoot of kabelkanaal die voldoet aan de eisen van deze norm voor een beschermingsleiding, of van een geïsoleerd concentrisch ontwerp of
4) gebruik is gemaakt van verzonken kabels of geleiders met mechanische bescherming, bijvoorbeeld metalen buis die penetratie van de kabel door spijkers, schroeven, boren enz.waarschijnlijk zal voorkomen.
Puntje 2) voldoe je vrij makkelijk aan: als de leiding een groen/gele beschermingsleiding bevat (die daadwerkelijk als zodanig is aangesloten en niet wordt misbruikt als schakeldraad) en als de groep met een 30mA aardlekschakelaar is beveiligd, dan mag het toch.

Daarom hoef je in moderne installaties hier amper rekening mee te houden. Maar in jouw geval mag het dus niet zomaar!
 

Letobias

  • #12
Top bedankt voor het antwoord! Nu is voor mij het plaatje compleet qua regelgeving!

De groep is met een 30mA aardlekschakelaar beveiligd, nu kijken of ik alles goed kan krijgen bij de desbetreffende WCD qua aarde.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu