Plaatsen WCD in badkamer op oneven tegels

MdeJongh

 • #1
Hi!

De laatste stap in de badkamer is het plaatsen van de lichtschakelaar en WCD. Deze moeten alleen geplaatst worden op een muur met rechthoekige tegels met "organische" vorm.. of te wel; ze zijn niet vlak. Dus enige WCD zal niet vlak tegen de muur komen. Is dit een probleem (ik verwacht van wel door condens) en zijn hier oplossingen voor? Hopelijk hebben jullie wat tips!

20231220_213235.jpg 20231220_213301.jpg
 

HenkL14

 • #2
Wat is de afstand tot de douche of bad?

Je kan een randje kit achter het wcd of afdekraam doen. Als je zorgt dat het er dan niet achter vandaan komt, is het wel netjes maar ook beter vochtbestendig.

En als je de kit aan de bovenrand en de twee zijkanten doet (en de onderrand dus niet), kan eventueel vocht van de tegels er niet in, maar aan de onderkant evt condens er wel uit
 
 • Like
Waarderingen: MdeJongh

Kaajee

 • #3
Maar geen enkel (afdek)frame zit strak tegen welke muur dan ook. Zal altijd een kiertje zijn, ook op een strakke muur. Dus zo'n frame krijg je nooit water of condens dicht.

Uit esthetisch oogpunt kan het bij reliëf tegels/achtergrond mooier zijn de kier(en) dicht te zetten, maar kit is iha ook niet echt fraainopmdit soor rlt plekken. Kit ertussen kan dus natuurlijk altijd, maar kans is dat dit al snel slordig wordt en als je er frame er weer eens af wilt halen is het stuk lastiger en daarna ook weer moeilijk mooi te krijgen.
 
 • Like
Waarderingen: Charel en MdeJongh

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #4
Wel eerst vulringen plaats op de doos tot voorkant tegel.
 
 • Like
Waarderingen: MdeJongh

HenkL14

 • #5
Daarom ook niet strak bovenaan de rand van het afdekraam, maar iets lager, meer verborgen. Op de overgang tussen het frame van de wcd en het afdekraam. Dan zie je de kit niet maar het heeft wel de functie.

Met een niet te dik randje siliconenkit is het ook te doen om achteraf weer los te halen, eventueel nieuw kitten en dan dus ook uit het zicht allemaal.
 
 • Like
Waarderingen: Kaajee

Ijssel87

 • #6
Ik had dit probleem in het toilet hier ook. Wit schakelmateriaal kun je prima een randje kit rond het afdekraampje doen. Kun je netjes afwerken. Het is hier nog niemand opgevallen. Als het er om wat voor reden af moet, Ja dan zul je de kit moeten doorsnijden, alles schoonmaken en weer opnieuw kitten. Dat is met kit toch niet zo bijzonder? Gebruik een makkelijke te verwerken kut het is alleen maar voor het gezicht en heeft verder geen functie.
 

Kaajee

 • #7
Ieder z'n persoonlijke smaak toch? Ik vind kit rond een frame niet zo fraai. En "heeft verder geen functie"? TS expliciet of dit ging helpen tegen condens bij de elektra.
 

Ijssel87

 • #8
Maar Kaajee, je zegt zelf "maar geen enkel afdekraam zit strak tegen welke muur dan ook". Normaal kut je ze toch ook niet? Dus wat is dan precies de functie behalve dat het soms er beter uit kan zien?
 

HenkL14

 • #9
Nou dan zou ik de stucadoor toch maar eens terugvragen als de muur zo krom is allemaal :P

Als ik afmonteer, zitten eigenlijk alle afdekramen wel behoorlijk strak op de wand hoor ;)
 

Kaajee

 • #10
Ijssel87 schreef:
Maar Kaajee, je zegt zelf "maar geen enkel afdekraam zit strak tegen welke muur dan ook". Normaal kut je ze toch ook niet? Dus wat is dan precies de functie behalve dat het soms er beter uit kan zien?
Topicstarter wil voornamelijk kitten omdat hij bang is dat er andere (condens) water kan binnendringen. Dat is dus zijn primaire "functie" van het kitten.
 

Ijssel87

 • #11
Ja de vraag heb ik gelezen en begrepen. Dan is mij nog steeds niet duidelijk wat de functie tegen condens is. Oftewel: je kit altijd al het schakelmateriaal in de badkamer. Oftewel: er is behalve esthetisch geen functie... Ik heb van het eerste nog nooit gehoord namelijk.
 
 • Like
Waarderingen: Charel

Kaajee

 • #12
Precies, als je de TS goed leest, vraagt hij alleen maar of het een probleem wordt ivm condens. Ik heb in zijn vraag niets gelezen over het esthetische oogpunt, dat jullie alleen op dit aspect ingaan is je goed recht en persoonlijke ervaringen, maar dat is in eerste instantie níet wat TS vraagt. Dat aspect halen jullie erbij.
 

Ijssel87

 • #13
Er wordt gevraagd om tips, wat is er dan mis om deze ervaring te delen?
 

RobD

 • #14
In mijn vorige huis had ik hier ook last mee, elektricien zei mij toen: dun schuimrubber tochtstrip aan de achterkant van het plaatje plakken, iets naar binnen. Dekte goed af en niemand die het zag.
 

MdeJongh

 • #15
Bedankt voor de reacties! De afstand van de WCDs tot bad/kraan/douche is minstens 60cm. De muren zelf zijn helemaal vlak, de tegels hebben een profiel en zijn geglazuurd). Ik lijk te begrijpen dat je WCDs in een badkamer altijd afkit (boven, en zijkanten). Dit wist ik dus niet :). De keuze zit hem dus in waar je de kit aanbrengt! Helder!

Hebben jullie ook wel eens gezien dat je een plaatje (van hout, gelakt) als eerst tegen de muur zet, die strak afkit naar de tegels, en dan daarop de WCD op een vlakke ondergrond aansluit? Dit zou dan puur esthetisch zijn (want verwacht dat je hem dan alsnog aan de binnenkant moet afkitten).

Ik zal het ook eens met de schuimrubber tip proberen!
 

Charel

 • #16
MdeJongh schreef:
Ik lijk te begrijpen dat je WCDs in een badkamer altijd afkit (boven, en zijkanten). Dit wist ik dus niet :). De keuze zit hem dus in waar je de kit aanbrengt! Helder!
Ik heb dat helemaal zo niet begrepen en het klopt ook niet. Ik heb het in mijn ganse loopbaan trouwens ook nog nooit gezien.
Zoals hierboven al gezegd, onafgezien van het onnut is dat afkitten ook geen zicht. En eerst nog een houten plaatje er onder plaatsen is al helemaal onesthetisch.
 
 • Like
Waarderingen: Kaajee

MdeJongh

 • #17
Ah oké. Nadeel wat ik heb is dat ik straks relatief grote naden heb rond de WCD (tegels zijn niet allemaal vlak en hetzelfde). Afgezien dat het afkitten dus niet nodig is functioneel gezien, zou kitten dus de enige standaard oplossing zijn om die grote naden weg te werken?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #18
Heb je de wcd er al voor gehouden? Misschien is er helemaal geen probleem..
Condens is geen probleem.

Kitten doe ik heel soms bij een wcd. Het kan gewoon.
Eerst tochtstrip erachter vind ik in dit geval een goeie tip. Zeker als de kier ergens iets groter is, maakt dat het kitten ook makkelijker en misschien vind je alleen de tochtstrip er al prima uitzien.
 
 • Like
Waarderingen: Kaajee, MdeJongh en Charel

Ijssel87

 • #19
Tja geen gezicht het is maar wat je geen gezicht vind. Sommige zien liever kieren erachter denk ik. Kijk en oordeel! Bovenkant is afgekit ivm die strips. Ik vind dit toch 10x mooier dan een naad maar ieder zijn ding. Doe er je voordeel mee.

PXL_20231222_173014501.jpg
 
 • Like
Waarderingen: MdeJongh

Charel

 • #20
Ijssel87 schreef:
Tja geen gezicht het is maar wat je geen gezicht vind. Sommige zien liever kieren erachter denk ik. Kijk en oordeel! Bovenkant is afgekit ivm die strips. Ik vind dit toch 10x mooier dan een naad maar ieder zijn ding. Doe er je voordeel mee.

PXL_20231222_173014501.jpg
Hier kan ik dat best begrijpen al is dit zelfs met dat opvoegen ook nog altijd niet erg esthetisch te noemen. Die schakelaar had beter volledig op de tegels gezeten ipv half. Maar dit terzijde.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu