Elektrische vloerverwarming en extra WCD in badkamer

Stumperkoek

  • #1
Hallo,

Tijdens het verbouwen van mijn badkamer wil ik elektrische vloerverwarming leggen en een extra WCD in de badkamer toevoegen (er is er geen en eentje voor een elektrische tandenborstel / een scheerapparaat is toch wel handig).

De lichtknop aan de muur zal verplaatst worden naar de ombouw voor het hangend toilet. Dit betekend dat de lichtschakelaar maximaal 20 cm in afstand verplaatst en het gat waar de lichtschakelaar nu zit achter de ombouw van het toilet verdwijnt.
Ik zou graag vanaf dit lichtpunt aftappen naar de aansluiting voor de vloerverwarming, waarvan de inbouwdoos met het thermostaat ook op de ombouw van de wc komt, vrijwel direct naast de lichtschakelaar.
Als laatste dus een WCD, deze komt ook met inbouwdoos in de ombouw van het hangend toilet en zou ik ook graag aftappen vanaf hetzelfde lichtpunt.
Voor de beeldvorming, zie bijlage voor een idee schets.

Waarschijnlijk zitten achter de huidige lichtschakelaar enkel de bruine en zwarte draden en zal blauw en groengeel nog vanaf de centraaldoos in het plafond naar de lichtschakelaar getrokken moeten worden, om aan de vloerverwarming en WCD aangesloten te kunnen worden. Het trekken van deze draden, is dat iets wat ik zelf kan/mag doen? (ook met het ook op verzekering, etc..)

Hoe zit het verder qua aarden hiervan? Is 'slechts' aansluiten op een groengele draad voldoende, of moet hier ook nog met het centrale aardings punt verbonden worden?

Als laatste, de badkamer zit op dezelfde groep als de hal, wc, trapkast, overloop, twee slaapkamers en de rookmelders. In totaal zitten er op dit moment 9 lichtpunten en 12 WCD's op deze groep (voor de WCD's geldt dat 8 hiervan dubbele WCD's zijn, zie foto). Kan ik hier nog wel de vloerverwarming (totaal 300W tot 450W, gezien het oppervlakte en vermogen) bij op aansluiten of wordt dat teveel van het goede? De lampen in op deze groep zijn allemaal LED en verder zit er een vriezer op deze groep aangesloten en dat was het, dus m.i. zou dit moeten kunnen, maarja, ik ben geen elektricien :)

Alvast bedankt!

IMG_20200715_172525.jpg ombouw.PNG
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Draden trekken is iets dat je zelf kan en mag doen. Hier is online best veel info over te vinden.

De wcd sluit je gewoon met een groengele draad aan, die gaat niet naar het CAP. Het CAP gebruik je enkel voor het vereffenen van vreemde geleidende delen. Het CAP is al aangesloten op de centraaldoos óf direct naar de HAR in de meterkast (afhankelijk van leeftijd van de installatie).

Op zich is 450W niet zo veel en zou dit prima op een bestaande groep erbij kunnen. Je zult zelf even het totaal aan verbruikers op de groep op moeten tellen om daar zeker van te zijn.

Let er wel op dat de badkamer altijd achter een aardlekschakelaar zit (0.03A) en dat je de wcd niet te dicht bij bijv. de douchekraan plaatst (zoek maar eens op 'zone indeling badkamer').
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Zorg er wel voor dat er geen lassen op een onbereikbare plaats worden weggewerkt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu