Watt's per kuub reeël?

Scratch

  • #1
Op internet, en op deze website kun je veel informatie vinden over het berekenen van het benodigde vermogen wat een radiator moet leveren om een ruimte verwarmen.

Om een huiskamer tot ongeveer 22 graden te stoken moet je het aantal kuubs vermenigvuldigen met 85. Maar ik vraag me sterk af, is dat wel reeël? Misschien dat ik het mis heb, maar toch.

Een goede vriend van me heeft een nieuwbouwhuis gekocht (2010) Hij heeft een tussenwoning. De benedenverdieping is ongeveer 100 m3. De ramen zijn voorzien van HR++ en z'n ketel is een HR ketel (merk en type weet ik niet meer).
benodigde radiator vermogen zou dus zijn: 100 x 85 = 8500 m3. Ik weet niet hoeveel je mag aftrekken voor het feit dat het een tussenwoning is en HR++ glas heeft. In het geval van dubbelglas mag je 10% in mindering brengen (had ik ergens gelezen). Omdat het een tussenwoning is, zal je er ook nog iets van mogen afhalen, laten we zeggen: ook 10%

Hou je over: iets meer dan 7000 watt. Hij heeft staan: 3 radiatoren, type 22 van 70 x 70 cm. Deze leveren per stuk (ongeveer) 1750 watt. Totaal is dat 5250 watt.
Nou ben ik geen kenner in dit soort dingen, en kan het zo zijn dat ik nog iets over het hoofd heb gezien, maar het geleverde vermogen komt met dit simpele rekensommetje nog niet eens in de buurt van wat je theoretisch nodig zou moeten hebben. En op de vraag of 'ie het koud heeft gehad afgelopen winter: nee!

Kanterz merkt (in een ander topic) op dat het aantal watt per kuub erg hoog ligt, hij noemt het dan ook 'bouwmarkt berekeningen'.

Ik vraag me dus af, is het aantal watt's per kuub inderdaad niet te veel? Of heb ik het helemaal mis?
 

Kacheltje

  • #2
Dag Scratch,
Tegenwoordig worden er warmteverliesberekeningen gemaakt.
Aan de hand daarvan komt een radiatorvermogen uit.
Radiatorvermogens van 30 watt/m3 dan ook zijn geen uitzondering. Dit lage vermogen is mede te danken aan de huidige isolatienormen.

De vuistregel is echt iets uit het verleden toen er niet gerekend werd maar een natte vinger in de lucht werd gehouden en is zou je eigenlijk ook niet meer toe moeten passen.
Als je warmteverlies kunt berekenen kom je er achter dat die vuistregel spaak loopt.
 

Grashopper

  • #3
Voordeel van meer radiatorvermogen is dat je met een lagere watertemperatuur kunt stoken en de ketel meer condenseert met een hoger rendement als gevolg.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu