Waterslag bij zonneboiler installatie

Mistraller

  • #1
We hebben onze zonneboiler onlangs geplaatst, en het watercircuit helemaal aangepast. Het collectorcircuit is nog niet in gebruik.

We hebben daarnaast een Nefit combiketel met boilervat. In het verleden nergens last van gehad op het gebied van waterslag.

Toen alles los was gemaakt, bleek de terugslagklep in de inlaatcombi vast te zitten door wat oud soldeer. Die heeft dus nooit gewerkt vroeger.

Nu zit alles er weer op, het koude water gaat dus eerst door de inlaatcombi en dan naar het mengventiel en naar de zonneboiler, en komt dan (nu nog koud) terug naar de ketel, en daarna weer via het mengventiel naar de warmwater leidingen in de woning.

Wat wil nu het geval? Sinds dit in gebruik is, hebben we flinke waterslag in de leidingen, op alle (eengreeps) kranen, en een beetje bij de toiletten, en de wasmachine uiteraard.

Het geluid is weg als ik de inlaatcombinatie sluit. Alle leidingen zijn vastgezet op de muur, of via de ketel, kranen, etc verankerd.

Ik vermoed dat de drukgolf met kracht de keerklep sluit in de inlaatcombinatie, of wellicht trilt de boilerspiraal omdat het collectorcircuit nog niet gevuld is. Dit laatste acht ik onwaarschijnlijk, daar is het te hard voor.

Heel graag wil ik dit oplossen, maar ik weet niet zo goed hoe...Een waterslagdemper plaatsen wellicht, maar waar zou die dan moeten komen? Ik had gedacht dat de zonneboiler en ketelboiler de drukgolf wel zouden dempen.

Het hele verhaal is natuurlijk duidelijker met foto:




Het zit allemaal wat krap, maar dat komt vooral omdat de collectorleiding, en het expansievat wat op deze foto nog geplaatst moet worden, anders zeer ongunstig uitkomt...

Rechts naast de console zit in elk geval de inlaatcombi, en rechts net buiten beeld staat de zonneboiler.
 

Mistraller

  • #2


Hier nog even een vereenvoudigde weergave van ons leidingenverloop. De kranen op de badkamer geven dus waterslag, en bij het dichtdraaien van de inlaatcombi op zolder is het weg.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Welke soort leidingen zijn er aangelegd, wicu, kunststof of gewoon koper ?
Op welke afstand zijn ze gebeugeld of zijn ze aan één stuk gelegd zonder beugels ?
 

Mistraller

  • #4
Alles is koper. De bestaande installatie zoals in de tekening ligt voor 90% in de muur ingefreesd, met spijkers geklemd, en dan afgesmeerd met cement. (tenminste, voor zover we gezien hebben tijdens verbouwing in de badkamer)

Op zolder zit alles vast met kunststof beugels, geen beweging in te krijgen. losse stukken buis zijn maximaal 50cm. Zie ook foto, de zonneboiler staat direct rechts, valt nét uit beeld.
Op de foto is de rode expansievat console te zien, waar de leiding voor het zonnecollectorcircuit aanzit, maar dat is nog niet klaar. (En dus nog leeg)

Woonhuis is van '86 overigens. Als op zolder de inlaatcombi dicht staat, is er geen probleem.

Het zou kunnen dat bepaalde stukken in de spouw zitten, en ik weet dus niet hoe die vast zitten.

Ik kreeg van een bevriende installateur nog de tip om gewoon eens af te wachten tot de lucht die helemaal bovenin het boilervat zit, opgelost is. Hij gaf aan dat het probleem zichzelf dan wellicht zou verhelpen. Het geluid kon in zijn ogen inderdaad goed ontstaan doordat de lucht even ingedrukt wordt, en daarna "terugveert" waarna de keerklep dichtslaat.

Vandaag ontdekten we namelijk dat we soms ook een bonk horen als we de kraan opendraaien, ipv dicht. (Wat te verklaren is door de samengeperste lucht in de boiler icm de keerklep bij de watermeter.)
 

Mistraller

  • #5
Vandaag 2 dingen gecontroleerd:

Lucht in de boiler; was het niet. waterslag was niet weg naderhand.

Nu tijdelijk een recht pijpje op de plaats van de inlaat combinatie geplaatst: Waterslag verdwenen!

Het is dus toch echt het dichtklappen van de keerklep. Iets anders kan ik me niet bedenken.

Hoe los ik dit nu op? Ik moet immers wel een keerklep hebben daar.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Tussen de inlaatcombinatie en de ketel een waterslagdemper plaatsen.
De inlaatcombinatie mag rustig wat verder van de ketel zitten.
 

Mistraller

  • #7
Denk je? De 2 boilervaten werken immers ook al als een demper volgens mij. (tezamen 135 liter)

Anders kan ik niet verklaren dat we soms ook een bonk horen wanneer we de kraan open draaien.

De inlaatcombinatie verderop plaatsen kan niet, omdat de wasmachinekraan er ook nog zit, strikt genomen mag er tussen inlaatcombi en verwarmingstoestel geen ander tappunt zitten. En dan kom ik helaas niet meer uit met mijn riool.

Ik ben net een andere inlaatcombi gaan halen, misschien dat dat de oplossing is. Ik heb namelijk toch het vermoeden dat mijn keerklepje gewoon slecht functioneert.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Met water gevulde vaten werken niet als demper, water is niet samen te persen dus iedere terugslag is direct merkbaar.
 

Mistraller

  • #9
Ons probleem is opgelost! Ik heb een ander merk inlaatcombinatie geplaatst. De veer van deze keerklep is iets sterker, en nu is het over met de herrie.

Bedankt voor het meedenken.

Over die boilers, vers gevulde vaten bevatten volgens mij in het begin nog een beetje lucht bovenin, dat na een tijdje oplost. In die zin bedoelde ik dus dat ze als demper zouden dienen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu