Hardnekkig bonkend geluid bij openen warmwaterkraan (waterslag?)

sloopkogel93

  • #1
Goedendag iedereen,

De laatste tijd hebben we last van 1 harde bonk wanneer we een willekeurige warmwaterkraan opendraaien in huis, niet bij het dichtdraaien. Bij de koudwaterleidingen is er geen probleem. In eerste instantie ging ik ervan uit dat dit waterslag was. Tijdens de verbouwing heb ik telkens ervoor gezorgd dat leidingen zoveel mogelijk in de muur zijn gefreesd en achter voorzetwanden netjes zijn gebeugeld. Ondertussen heb ik al de volgende acties uitgevoerd in de hoop het probleem op te lossen; helaas zonder resultaat.

- Bij iedere kraan en bij de CV ketel heb ik een waterslagdemper geplaatst (welke geschikt is voor warmwatertoepassingen). De enige uitzondering hierop zijn de douche en badkraan.
- Een loze ruimte waardoor de waterleidingen liepen heb ik opgevuld met pur op bepaalde plaatsen. Dit door om de 30 centimeter een klein gaatje in de muur te boren en vervolgens hier met een purspuit wat pur in de spuiten. Dit in de hoop de leidingen nog beter op hun plek te houden. Dit heb ik toen der tijd uit pure wanhoop gedaan nadat bleek dat de waterslagdempers geen uitkomst boden... kan dit veel kwaad?
- Bij bepaalde kranen waar een hoekstopkraan aanwezig was heb ik deze wat dicht gedraaid.

Daarnaast event wat, wellicht belangrijke details over de situatie.
- Het is een wat ouder huis waardoor alle waterleidingen 15mm koper zijn.
- Ik heb een waterontharder geplaatst.
- De kranen bevinden zich in de badkamer en de keuken. Opmerkelijk hier is dat bij het openen van de kraan in de keuken, de bonk zich voordoet in de badkamer en bij het openen van een badkamerkraan de bonk zich voordoet in de keuken.
- De huidige situatie heeft in eerste instantie zonder bonken gefunctioneerd. Buiten het plaatsen van een keukenkraan op de daarop voorbereide leidingen is er niets veranderd.

In plaats van gelijk te vragen, hoe los ik dit op heb ik wat specifieke vragen.
- De CV ketel is een wat ouder model (+/- 2007), kan het zijn dat iets in deze ketel het probleem veroorzaakt?
- Kan het probleem veroorzaakt worden door een te hoge waterdruk op de warmwaterleiding? Ik lees op Internet wisselende verhalen hierover of dit echt een probleem kan zijn.
- Specifiek bij de bonk in de keuken (wanneer we in de badkamer een kraan openen). Doet dit geluid zich voor achter een voorzetwand. Zou ik een poging kunnen wagen om hier ook een klein gaatje in te boren en pur te spuiten zodat deze leiding nog beter vast zit?
- Kan het probleem veroorzaakt worden door de hoeveelheid waterslagdempers? In het totaal zijn dit er momenteel 3: 1 bij de CV ketel, 1 in de keuken, en 1 in de badkamer.
- Kan het probleem veroorzaakt worden door teveel lucht in de warmwaterleiding?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Ik zou zeggen inlaatcombinatie eens nazien/vervangen.
Het lijkt erop dat deze even blijft hangen als je een ww kraan opend en ja daardoor een drukgolf door de leiding krijgt.
Of dat deze juist niet de juiste druk heeft om af te laten waarsoor de druk in de ww te hoog word en bij openen juist aflaat.
 
  • Like
Waarderingen: sloopkogel93 en Henk253

sloopkogel93

  • #3
Bedankt, ik ga daar achteraan!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu