Waterslag bij alle kranen

Loes72

 • #1
Ik heb gezien dat er al veel over dit onderwerp geschreven is. Mijn specifieke situatie kom ik niet tegen. Het is een heel verhaal, ik hoop dat iemand er iets zinnigs over kan zeggen.

Tijdens het douchen onder onze Grohe Euhporia hoorden we al een tijd een zingend geluid door de waterleiding. Echt een hinderlijk geluid, dat in de loop der tijd steeds erger werd. Door iets te draaien aan de thermostaatknop leek het soms iets minder te worden. Maar een puber draait daar niet aan en doucht wel minimaal 20 minuten. Dus we werden gek van het geluid.

Uiteindelijk contact met Grohe opgenomen die een monteur langs stuurde. De monteur gaf aan dat het met het veertje in de keerklep te maken had. HIi heeft de veertjes uit de keerkleppen gehaald en ja hoor, het zingen was voorbij. De veertjes gaven wel vaker dit soort problemen volgens hem. En de meeste installateurs monteren de kranen direct zonder veertjes gaf hij. Ik vraag me dan wel serieus af waarom deze veertjes er in zitten. En wat het effect is van een keerklep zonder veertjes. Maar goed de klacht was weg, douchen ging weer zonder fluitende leidingen, dus de opluchting was een paar dagen groot.

Maar helaas kregen we hier een groter probleem voor terug; waterslag in de koudwaterleiding bij het sluiten van een kraan. Dus alleen bij het sluiten van koud water. Tot nu toe hoorden we dit af en toe al wel eens bij de wasmachine en de vaatwasser. Bij de andere kranen hadden we hier voor heen nooit last van. Het gekke was dat de waterslag in een willekeurige kraan erger leek wanneer eerder genoemde Grohe thermostaatkraan op stand koud stond (maar niet open was, dus niet in gebruik). Zetten we de thermostaatkraan op stand heet, dan klappen andere kranen minder.

Dus maar weer contact gezocht met Grohe en weer een monteur over de vloer gehad. Deze gaf aan dat het dan mogelijk aan het thermo-element lag. Deze heeft hij vervangen. En ja hoor, de waterslag was weg. Tenminste voor enkele dagen. Na een aantal dagen was het weer terug.

Wij hebben nu geen idee waar we het zoeken moeten, denken aan de volgende zaken en zijn benieuwd wat de experts ervan zeggen. Want echt technisch zijn wij niet.

1. Ligt het aan het aan de thermostaatkraan, triggert deze de andere kranen? Zou het vervangen van de keerkleppen in de kraan (met veer) de oplossing kunnen zijn?

2. Zou het aan de CV-installatie kunnen liggen, aangezien alle kranen in het huis meedoen? De CV-installateur geeft aan dat het plaatsen van een waterdemper op de koudwaterleiding vlak bij de CV-installatie het probleem op zou kunnen lossen. De ketel is ca 14 jaar oud. Is het logisch dat een dergelijk probleem opeens ontstaat, na al die jaren? Hoe groot is de kans dat de waterdemper het probleem op gaat lossen?

3. Zou het te maken kunnen hebben met de hoofdkraan en/of watermeter en moeten we het waterleidingbedrijf bellen? Opvallend is dat wanneer de hoofdkraan afgesloten is geweest, de waterslag even weg is. De watermeter zit er al jaren, is dus niet recent vervangen ofzo.

Of heeft iemand een heel andere suggestie?

Wij hebben in elk geval niet vast kunnen stellen waar de slag precies zit. We horen het door het hele huis, bij het (snel) dichtdoen van alle kranen. Zowel eenhendel kranen als draaikranen. En soms zelfs bij het vullen van de WC. En zoals eerder aangegeven als de vaatwasser of de wasmachine water pakt en daarmee stopt. Het lijkt ons geen doen om op iedere kraan in huis een waterdemper te plaatsen.

Ik ben heel benieuwd naar jullie tips/ideeen/suggesties.
 

Lampje45

 • #2
Lees dit maar eens: waterslag-voorkomen

Daarin staat ook dat als het systeem open is geweest er nog lucht in de installatie zit, die in eerste instantie het probleem lijkt op te lossen, maar die lucht verdwijnt na verloop van tijd.

Over het verwijderen van veertjes uit terugslag kleppen kan ik geen goed cijfer geven. Want een fabrikant zal geen cent te veel uitgeven voor iets wat niet noodzakelijk is.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #3
Het kan ook aan de terugslagklep van de watermeter liggen, daar mag u zelf niet aankomen maar de waterleidingmij komt dan kijken.
 

ABCDE

 • #4
Luister eens bij de inlaatcombinatie van je ketel.
 

Loes72

 • #5
ABCDE schreef:
Luister eens bij de inlaatcombinatie van je ketel.
Wat zou ik daar dan moeten horen; dat de waterslag daar vandaan komt?
 

Loes72

 • #6
Jan schreef:
Het kan ook aan de terugslagklep van de watermeter liggen, daar mag u zelf niet aankomen maar de waterleidingmij komt dan kijken.
Kan dat opeens ontstaan?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #7
Ja.
 

FalcoDB

 • #8
Beste Loes,

Ik herken me helemaal in jouw probleem. Wij ervaren op dit moment hetzelfde. We hebben een nieuwbouwwoning, waarbij we er in het begin nog geen last van hadden. Dit komt precies door wat @Lampje45 aangeeft: lucht. Inmiddels wonen we er al een tijdje en is de lucht uit de leidingen waardoor de leiding volledig "hard" is. Echter, de oplossing hebben we nog niet gevonden. Daarnaast zijn nagenoeg al onze leidingen in de muren verwerkt.

Heb jij inmiddels de oplossing gevonden?
 

Lampje45

 • #9
Het monteren van een waterslagdemper en het, waar mogelijk, vastzetten van de leidingsystemen.
Waterslagdemper plaatsen
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #10
Keramische kraan vervangen door een gewone kraan.
Of de kraan gewoon langzaam dichtdraaien ipv. snel.
 

FalcoDB

 • #11
Het beste plaats je de waterslagdemper kort bij de veroorzaker van het geluid. Echter, onze leidingen (en kranen) zijn zo goed als weggewerkt in de muren. Kunnen we de demper ook plaatsen bij de warmtepomp? Of heeft de demper dan geen effect?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu